Перший заступник директора ДБР: Треба з’ясувати всі обставини справи Майдану

Вівторок, 28 січня 2020, 13:24
Перший заступник директора ДБР: Треба з’ясувати всі обставини справи Майдану

Перший заступник директора Державного бюро розслідувань Олександр Бабіков, який раніше представляв інтереси Віктора Януковича, вважає, що справа щодо злочинів проти Майдану повинна бути розглянута усебічно.

Джерело: брифінг Бабікова

Пряма мова у відповідь на запитання, чи "Революцію гідності" не перетворять на "переворот": "Революція гідності" трапилася саме тому, що у суспільстві назріли ті відносини, коли верхівка не розуміла інше суспільство. Революція – це об’єктивні події, які мали місце.

Проте органи досудового розслідування мають з’ясувати і дослідити всі обставини, про які заявляє як одна сторона, так і інша. Саме у такий спосіб може бути забезпечено об’єктивне з’ясування і надання суспільству відповіді про те,  що мало місце в ’14-му році".

Деталі: На запитання, чи буде він готовий підписати підозру Віктору Януковичу, Бабіков відповів: "Я не є керівником органу досудового розслідування… Моя посада – перший заступник директора ДБР, я не наділений процесуальними повноваженнями складати підозру, підписувати чи затверджувати".

На те, що прокурор Олексій Донський називав його "відданим" Януковичу, Бабіков відповів, що не пам’ятає такого прокурора.

Також він завив, що "у жодному кримінальному провадженні не здійснював захист Януковича".

Крім того, Бабіков запевнив, що у 2012 році, коли оголошували в розшук Арсена Авакова як колишнього керівника Харківської обласної держадміністрації, він міг хіба що висвітлювати це інформаційно. "У мене немає і не було ніколи ніяких відносин із Аваковим", – сказав він.

Передісторія:

  • 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт про перезавантаження ДБР
  • 27 грудня президент Володимир Зеленський звільнив директора Державного бюро розслідувань Романа Трубу і призначив виконувачем обов’язків директора ДБР тоді ще нардепку "Слуги народу" й голову комітету з питань правової політики Ірину Венедіктову. 14 січня Верховна Рада достроково припинила повноваження Венедіктової як депутата.
  • 20 січня 2020 року Ірина Венедіктова заявила, що підписала накази про призначення заступників директора ДБР.. Одним із них став колишній адвокат Віктора Януковича Олександр Бабіков.
  • Щоб уникнути дорікань за конфлікт інтересів, Бабікова вирішили не допускати до справ Майдану.
  • Бабіков працював в об'єднанні "Aver Lex", яке захищало екс-президента Віктора Януковича. Як свідчать дані реєстру судових рішень, на початку 2018 року він подавав касацію на рішення про призначення Януковичу державного захисника у справі про перешкоджання і насильство щодо "майданівців"
  • Сам Бабіков тепер заявив, що інтереси колишнього президента не представляв, ніколи не був із ним знайомий і "жодних договірних відносин із ним не укладав", а лише підписав "технічний документ", поки колеги були зайняті.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування