Путіну відкрили шлях для переобрання президентом

Вівторок, 10 березня 2020, 14:07
Путіну відкрили шлях для переобрання президентом

Державна Дума Російської Федерації підтримала поправку до Конституції РФ про обнулення президентських термінів.

Чинний президент Росії Володимир Путін, виступаючи перед голосуванням, не підтримав ідею зняти ліміт числа термінів повноважень президента РФ, але заявив, що президентські терміни може бути обнулено, якщо відповідну поправку підтримає Конституційний суд.

Джерело: ТАССMeduza, "Українська правда"

Пряма мова Путіна: "Були пропозиції про те, щоб внести зміни до Конституції й продовжити термін чинного президента – зробити це на підставі того, що громадяни проголосують, якщо проголосують, за запропоновану поправку. Так, у квітні відбудеться всеросійське голосування – але в такому випадку вийде, що повноваження президента продовжуються в результаті за фактом безальтернативних виборів. А це, на мій погляд, також не вірно. Не треба цього робити.

У громадян Росії на будь-яких виборах альтернатива завжди повинна бути. Вибори повинні бути відкритими і конкурентними.

Пропозиції, які висловила Валентина Володимирівна Терешкова, в принципі, теж зрозумілі. Перше: виключити з Конституції кількість термінів, на які може обиратися президент... Формально сьогодні можна було б скасувати обмеження по термінах... Стабільність у пріоритеті, коли у країни багато проблем – а ми ще не все подолали після розвалу Радянського Союзу.

Але коли політична, економічна, соціальна сфера набувають внутрішньої стійкості, зрілості, коли держава стає більш потужною і їй складно завдати шкоди ззовні, тоді на перший план виходить можливість змінності влади. Вона потрібна для розвитку динаміки країни. А ми приймаємо поправки не на рік... І в довгостроковій перспективі суспільство повинно мати гарантії, що регулярна зміна влади буде забезпечена.

Про майбутні покоління нам потрібно подумати. Тому вважаю все ж таки недоцільним прибирати з Конституції обмеження щодо кількості президентських термінів.

Друга пропозиція означає по суті зняти обмеження для будь-якої людини, для будь-якого громадянина, включаючи президента, – і дозволити в майбутньому брати участь у виборах, звісно, відкритих і конкурентних. Зрозуміло, тільки якщо громадяни підтримають таку пропозицію і таку поправку – скажуть "так" у ході загальноросійського голосування 22 квітня.

Цей варіант був би можливий за однієї умови: якщо Конституційний СУД Російської Федерації дасть офіційний висновок, що така поправка не суперечитиме принципам і основним положенням Основного закону. Адже ми приймаємо не нову Конституцію, а лише вносимо в неї значущі, але окремі поправки.

У цілому міняти саму Конституцію, яка свого потенціалу не вичерпала, вважаю недоцільним навіть для вирішення питань про президентську владу".

Деталі: Путін також назвав недоцільними дострокові вибори в Держдуму РФ.

Путін прибув до Держдуми після внесення депутатами поправок до Конституції про дострокові вибори в Держдуму РФ і про обнулення президентських термінів для участі у виборах глави держави за оновленою Конституцією Росії.

Після виступу Путіна Держдума підтримала свіжу поправку про обнулення президентських термінів. Її текст роздали депутатам за 20 хвилин до голосування.

У поправці йдеться, що обмеження двома президентськими термінами "не перешкоджає особі, яка обіймала і (чи) обіймає посаду президента Російської Федерації на момент набуття чинності цією поправкою чинності, брати участь у якості кандидата на виборах президента" РФ після зміни Конституції РФ, скільки б термінів він не був президентом раніше.

Держдума 382 голосами ухвалила у другому читанні законопроєкт про внесення поправок до Конституції. Він включає положення про обмеження кількості президентських термінів, розширення повноважень парламенту, закріпленні соціальних гарантій, пріоритеті основного закону над міжнародними угодами, а також про російську мову як мову державотворчого народу.

 
ТАСС

У третьому читанні законопроєкт про поправки до Конституції РФ планують ухвалити 11 березня.

Читайте також: Вічний цар Росії. Чому Путін розігнав уряд та переписує Конституцію

Передісторія:

  • 20 січня президент РФ Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект про зміни до Конституції Росії. В основу ініціативи лягли тези, озвучені Путіним у посланні Федеральним зборам 15 січня, які стосувалися, зокрема, розширення повноважень парламенту і нових критеріїв до кандидатів у президенти.
  • 23 січня відбулися перше читання поправок – залишилося ще два.
  • 22 квітня планується провести всеросійське голосування з приводу зміни Конституції РФ.

УП, оновлено від 14:48

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News