Справа пожежі в коледжі Одеси: поета й активіста Хаєцького відпустили з-під варти

Четвер, 28 травня 2020, 14:04

Суд відпустив з-під варти одеського поета й активіста Андрія Хаєцького, підозрюваного у справі пожежі в коледжі, де він раніше працював.

Джерело: засідання Одеського апеляційного суду 

Пряма мова: "Застосувати до Хаєцького Андрія Івановича запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів України Андрія Колебошина та Сергія Урбанського".

Деталі: Хаєцький зобов’язаний повідомляти правоохоронців про зміну свого місця проживання та роботи, не відлучатись з Одеси без дозволу, прибувати за кожною вимогою правоохоронців, здати закордонний паспорт і не спілкуватись з іншими підозрюваними у справі.

Таким чином, суд задовольнив прохання захисту Хаєцького, який хотів скасувати попереднє рішення суду про арешт чоловіка.

Адвокати звертали уваги, що підозрюваний добровільно прийшов до слідчого за підозрою, а потім самостійно з’явився на суд.

Прокурори пояснювали арешт Хаєцького тим, що він нібито переховувався від слідства. Зокрема, не з’являвся за викликами його як свідка.  

Захист відповів на це, що повістки приходили на адресою, де чоловік давно не живе. Крім того, він працює у комунальній установі міста, і на думку адвокатів, правоохоронці насправді не намагались його знайти.

Адвокати наполягають, що в обов’язки Хаєцького не входила пожежна безпека, а на момент пожежі він вже не працював у навчальному закладі.

Також захист апелював до того, що чоловік є інвалідом 3-ої групи з дитинства, має штучний клапан у серці і перебуває у медичній частині слідчого ізолятора.

Що було раніше: 15 травня прокуратура заявила, що повідомила про підозру в справі пожеді ще двом особам, в тому числі, Хаєцькому. Він раніше обіймав посаду заступника директора коледжу з адміністративно-господарської роботи.

Хаєцького підозрюють у підозрюють у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа.

При цьому зазначалось, що місцезнаходження чоловіка потрібно встановити.

Пізніше 21 травня він звернувся до правоохоронців і отримав повідомлення про підозру. 

22 травня суд арештував Хаєцького без права внесення застави.

На його підтримку висловлювались громадські активісти та діячі мистецтва. Зокрема, громадська організація PEN Ukraine виступила із заявою на захист Хаєцького.

Передісторія: 

  • Пожежа у будівлі Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу сталася 4 грудня. 
  • Жертвами пожежі стали 16 людей. З них двоє померли в лікарні, ще чотирнадцять були знайдені на місці трагедії.
  • За висновками урядової комісії, пожежа сталася через займання побутового електричного обладнання на третьому поверсі коледжу.
  • Підозрюваними у справі про пожежу є директор і завгосп коледжу. Одночасно із Хаєцьким підозру отримала завідувачку денним відділенням економіки та підприємництва коледжу. 
  • Через цю та інші пожежі в місті підозру також вручили ексголові управління Державної служби України з надзвичайних ситуації в Одеській області Віктору Федорчаку.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...