У САП відкрили до 10 справ про незаконне збагачення, але підозр ще немає

Четвер, 28 травня 2020, 17:50
У САП відкрили до 10 справ про незаконне збагачення, але підозр ще немає

Очільник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що з нового року у відомстві відкрили до 10 кримінальних проваджень щодо незаконного збагачення, але підозр ще нікому не повідомили.

Джерело: інтерв’ю керівника САП "Радіо Свобода"

Деталі: Холодницький розповів, що від нового року, відколи стаття про незаконне збагачення почала діяти, у САП відкрили до 10 кримінальних проваджень: "Поки що мало. Органи по цих справах починають тільки збирати матеріали, інформацію".

Пряма мова: "За цей час (від нового року - ред) з’явилися провадження. Але про підозри говорити поки рано. Ви зрозумійте правильно, цей процес не такий, що почала діяти стаття і вже наступного дня всі сидять. Стаття почала діяти з кінця року. З цього періоду у нас є законне право розслідувати можливе незаконне збагачення. Але за цей період, з якого вже починає діяти ця стаття. У ретроспективі цей закон не діє".

Очільник САП нагадав, що торік довелося закрити 65 справ, тому що КС визнав неконституційною статтю, яка передбачала покарання для чиновників за незаконне збагачення.

Усі ці справи наразі "в архіві", оскільки закон не має зворотної сили.

Холодницький пояснив, навіть коли стаття діє, у САП не можуть заново відкрити справи, які закрили через рішення КСУ.

Читайте також: Закриття 65 справ НАБУ і втрата траншу МВФ: наслідки рішення Конституційного суду  

Передісторія:

  • 26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
  • 31 жовтня 2019 року Верховна Рада проголосувала за повернення в Кримінальний кодекс статті, яка передбачає покарання за незаконне збагачення.
  • Відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити у разі, якщо набуті чиновником активи більше ніж на 6,5 млн грн. перевищують його законні доходи. Також передбачається механізм цивільної конфіскації майна, "якщо сумнівні доходи чиновника коштують більше, ніж його законні доходи, починаючи з 1 млн грн.".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування