Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Медіарух про справу Шеремета: Доказів недостатньо, вимагаємо справедливості

Понеділок, 20 липня 2020, 16:16
Медіарух про справу Шеремета: Доказів недостатньо, вимагаємо справедливості
Фото Дмитра Ларіна, УП

Члени медіаруху "Медіа за усвідомлений вибір", журналісти та правозахисні організації вимагають від правоохоронних органів назвати замовників і виконавців вбивства журналіста Павла Шеремета.

Джерело: заява медіаруху "Медіа за усвідомлений вибір"

Дослівно: "Сьогодні, 20 липня 2020 року, виповнюється чотири роки з дня показового і жорстокого вбивства журналіста Павла Шеремета, що сталося в центрі Києва. Питання, хто вбив Павла, досі залишається без відповіді.

Ми, члени Медіаруху, а також журналісти, медійні, правозахисні організації, вимагаємо від правоохоронних органів дати чітку відповідь, хто є замовниками і виконавцями вбивства нашого колеги, з якої країни вони походять і яким був їхній мотив.

Ми підтримуємо колег з "Української правди" у прагненні дізнатися правду і вважаємо, що наразі аргументів ані звинувачення, ані захисту недостатньо, аби зробити остаточні висновки.

Окремо відзначаємо недостатню публічність і прозорість правоохоронних органів та вимагаємо не ховатися від журналістів, а прозоро коментувати перебіг слідства та звітувати перед суспільством.

Ми вимагаємо конкретних дій, а не політичних заяв. Вимагаємо справедливості для нашого колеги, журналіста Павла Шеремета".

Знати більше: Вбивство Шеремета. Що відбувається зі справою, відкриті питання та відповіді

Нагадаємо:

  • Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Його смерть кваліфікована прокуратурою Києва за статтею "умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб".
  • 12 грудня 2019 року Нацполіція затримала і за згодою ГПУ оголосила підозру фігурантам справи щодо вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • За результатами проведених експертиз відеозапис із камер спостереження та відстеження телефонів слідство припустило, що вибухівку закладала Юлія Кузьменко (волонтерка на прізвисько Лиса, працює дитячим хірургом в ОХМАТДИТі), разом з нею був Андрій Антоненко (ветеран ООС, музикант Ріффмастер), а Яна Дугарь (контрактниця Збройних сил України) фотографувала місце розташування камер на мобільний телефон поруч із місцем злочину незадовго до вбивства Павла Шеремета.
  • 16 грудня 2019 року проєкт "Слідство.Інфо", який отримав від джерел текст експертизи, повідомив, що її результати є суперечливими та неоднозначними. Зокрема, четверо експертів, серед яких іноземець, підписали висновки, які "суперечать один одному". У поліції, своєю чергою, відкинули звинувачення щодо суперечливості результатів експертиз.
  • 21 травня 2020 слідство змінило підозри фігурантам кримінального провадження про вбивство Павла Шеремета – Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь. Слідчі також відкрили окреме провадження щодо невстановлених осіб – організаторів вбивства.
  • 22 травня поліція завершила розслідування щодо трьох підозрюваних у виконанні вбивства журналіста Павла Шеремета. Досудове розслідування справи Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад дві сотні томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більше 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину.
  • Поліція повідомила, що кримінальне провадження готове до передачі до суду.
  • 28 травня проєкт "Слідство.Інфо", який ознайомився з текстом нової підозри фігурантам справи, повідомив, що слідчі змінили маршрут чоловіка та жінки, які підкладали вибухівку під авто, щоб версія поліції виглядала переконливою.
  • Юлія Кузьменко та Андрій Антоненко з грудня 2019 року перебувають у СІЗО. Яна Дугарь спершу була під домашнім арештом, нині перебуває під заставою.
  • Усі підозрювані заперечують свою причетність до злочину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
12:04
Росіяни вдарили КАБами по промисловому об’єкту у Сумах
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
Усі новини...