МВС про справу Шеремета: Вже 57 днів захист знайомиться з матеріалами

Понеділок, 20 липня 2020, 16:53

Міністерство внутрішніх справ заявляє, що захист людей, яких слідства вважає виконавцями вбивства журналіста Павла Шеремета, знайомиться з матеріалами справи вже майже два місяці, а замовників та організаторів злочину слідство ще встановлює.

Джерело: заява МВС

Дослівно МВС: "У справі Павла Шеремета пред’явлено обґрунтовану підозру особам, яких слідство вважає виконавцями. Справа щодо цих осіб виділена в окреме провадження, досудове розслідування в якій завершено 22 травня. Матеріали справи готові для передачі до суду та відкритті підозрюваним і їхнім захисникам.

Захисникам, які прибули на ознайомлення, були надані скановані копії матеріалів провадження. Ознайомлення з матеріалами справи підозрюваних та захисників триває вже 57 днів.

Слідство звертає увагу всіх зацікавлених сторін, що початок розгляду справи в суді залежить саме від сторони захисту та самих підозрюваних.

Щодо замовників та організаторів злочину – слідство триває. Нацполіцією виконана величезна робота і справу Павла Шеремета буде доведено до кінця".

Деталі: У справі про вбивство журналіста Павла Шеремета було 200 томів справи, але у травні 38 томів виділили в окреме провадження – і Андрію Антоненку, Юлії Кузьменко та Яні Дугарь, яких слідство вважає виконавцями вбивства, змінили підозри, а справу передали до суду. 

Захист Яни Дугарь 20 липня заявив, що поспішне завершення досудового розслідування і передача справи до суду свідчать про політичний тиск на прокурорів.

Також адвокати повідомили, що їм близько двох тижнів після відкриття матеріалів для ознайомлення насправді не давали доступу до них.

При цьому захист обмежили в термінах ознайомлення з матеріалами досудового розслідування. Правоохоронці просили обмежити адвокатів і встановити їм терміни на ознайомлення у 10 днів. Суд погодився, але частково: часу дали до 14 серпня.

У матеріалах справи містяться, зокрема, 20 тисяч годин відео. Захист Дугарь допускає, що їм відкрили доступ не до всіх матеріалів, зокрема відеозаписів.

Читайте також: Вбивство Шеремета. Що відбувається зі справою, відкриті питання та відповіді

Робота над помилками і незняті питання. Що означає нова версія слідства у справі Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. 
  • 22 травня 2020 року слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває.
  • Кузьменко та Антоненко перебувають під вартою. Дугарь відправили спочатку під цілодобовий, наразі вона перебуває під заставою.
  • Речник МВС в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякнув, що до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.