Литовський парламент визнав Тихановську законним президентом

П'ятниця, 11 вересня 2020, 00:24
Литовський парламент визнав Тихановську законним президентом

Парламент Литви прийняв резолюцію, відповідно до якої опозиціонерка та учасниця президентських виборів у Білорусі Світлана Тихановська визнається законним лідером країни, Олександра Лукашенка Сейм назвав "нелегітимним лідером". 

Джерело: "Радіо Свобода

Деталі: Рішення прийняли одноголосно: "за" висловились 91 член парламенту. Авторами резолюції стали міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс та спікер Сейму Вікторас Пранцкетіс.

Цією ж резолюцією парламентарі закликали міжнародну спільноту відреагувати на події в Білорусі та завадити Росії визначати політичний курс свого сусіда.

Зазначимо, що це перша країна у світі, яка визнала Тихановську обраним президентом. 

Водночас визначити, скільки саме голосів отримала суперниця Лукашенка на виборах не видається можливим. Офіційно ЦВК Білорусі оголосила, що чинний лідер набрав 80% голосів виборців, а Тихановська – 10%. Опозиційні екзит-поли свідчили, що Тихановська перемогла із великим відривом. 

Читайте також:

"Не хочу жити у великій в'язниці". Протести в Білорусі очима учасників

Майдан для Лукашенка: як вибори-2020 розбудили Білорусь та на що варто зважати Україні

Нагадаємо: 

  • У Білорусі з 9 серпня постійно проходять масштабні мітинги проти оголошеної перемоги на них Олександра Лукашенка, який 26 років утримує владу в країні в тому числі шляхом переслідування опонентів і фальсифікації виборів.
  • Опозиція сформувала Координаційну раду і вимагає перевиборів. Однак 6 із 7 членів президії ради уже або опинилися за гратами або були видворені за межі країни.
  • Олександр Лукашенко заявив, що владу не віддасть,бо його "не для того обрав народ".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування