Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Зеленський вніс в Раду законопроєкт про відповідальність за брехню в декларації

П'ятниця, 27 листопада 2020, 15:30
Зеленський вніс в Раду законопроєкт про відповідальність за брехню в декларації

У Верховній Раді зареєстрували президентський законопроєкт щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Джерело: повідомлення на сайті Верховної Ради

Деталі: У пояснювальній записці і порівняльній таблиці до законопроєкту вказується, що з Кримінального кодексу буде вилучена стаття 366-1, яку КС визнав неконституційною.

Водночас додається стаття 366-2 "Декларування недостовірної інформації", якою встановлюється кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (від 42,5 тисяч до 59,5 тысяч грн.), якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму від 1 до 4 мільйонів гривень.

Якщо відомості в декларації відрізняються від достовірних на суму більше за 4 мільйони грн (понад 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб), тоді передбачене покарання у вигляді штрафу від трьох тисяч п’ятисот до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 59,5 тисяч до 85 тисяч грн), або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років

Також Зеленський пропонує окремо визначити у статті 366-3 відповідальність за неподання декларації. За це пропонується карати штрафом від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (від 42,5 тисяч до 59,5 тысяч грн).

Також за всі ці злочини можливе покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Читайте також: Небезпека з Венеції: що не так із проханням Зеленського щодо конституційної кризи

Передісторія: 

  • 27 жовтня за поданням 48 народних депутатів Конституційний суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства.
  • Рішення КС означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, декриміналізацію недостовірного декларування.
  • 3 листопада Антикорупційний комітет парламенту підтримав законопроєкт спікера Дмитра Разумковащодо відновлення електронного декларування в первинному вигляді.
  • Раніше президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнати його рішення про декларування "нікчемним" і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ "Про запобігання корупції". 
  • 25 листопада президент Володимир Зеленський звернувся до Венеційської комісії з проханням оцінити конституційну ситуацію, що склалася після рішення КСУ від 27 жовтня, і надати висновок щодо стану антикорупційного законодавства.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...