Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Київрада просить Кабмін віддати Гостиний двір столиці, а не Мінкульту

Четвер, 11 лютого 2021, 13:40
Київрада просить Кабмін віддати Гостиний двір столиці, а не Мінкульту
УП

Депутати Київської міської ради ухвалили звернення до Кабінету міністрів щодо передачі Гостиного двору на старому Подолі в комунальну власність територіальної громади столиці.

Джерело: портал київської влади

Деталі: 104 депутати підтримали проєкт рішення "Про звернення Київської міської ради до Кабінету міністрів України щодо невідкладного вжиття заходів, спрямованих на безоплатну передачу об’єкту культурної спадщини місцевого значення "Гостиний двір" у комунальну власність територіальної громади міста Києва".

Це стало відповіддю на плани Міністерства культури заволодіти Гостиним двором.

Пряма мова мера Києва Віталія Кличка: "Ми вже не один рік із громадою столиці відстоюємо повернення місту цієї пам’ятки архітектури. Нас водять по колу. А приміщення тим часом руйнується! 

Ми вже могли б приступити до відновлення будівлі, в комплексі з реконструкцією Контрактової площі та реалізацією концепції Пішохідного Подолу. 

Я сподіваюся, що уряд відреагує на наше звернення. І передасть Гостиний двір громаді Києва! Бо це вже не особисте прохання мера, це – спільна позиція всього депутатського корпусу. Так ми врятуємо пам’ятку і зробимо з неї справжню перлину української столиці".

 
Гостиний двір (ліворуч) і Києво-Могилянська академія (праворуч), 07.02.2021
УП
 
Гостиний двір і пам'ятник Сагайдачному, 07.02.2021
Вигляд з оглядового колеса

Передісторія:

  • Гостиний двір на Контрактовій площі у центрі Києва є пам'яткою містобудування та архітектури національного значення. Цей 2-поверховий торговий комплекс був частково зведений у 1809-1813 роках, перебудовувався в ХІХ сторіччі й відбудовувався заново у 1983-1990 роках. 
  • За збереження Гостиного двору від перебудови під торговий центр у 2012-2013 років боролися активісти: зайшовши на його територію в травні вони влаштували там мистецько-освітній простір, згодом переживали атаки і штурми. У лютому 2013 року Гостиний двір горів. Із 2013 року будівля стоїть без даху, вікон і штукатурки – й руйнується. 
  • У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав "Укрреставрацію" повернути "Гостиний двір" до Фонду держмайна. Тоді ж мер Києва Віталій Кличко заявляв, що столична влада очікує на передачу "Гостиного двору" у власність громади, щоб відреставрувати його.
  • 30 січня 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко підтвердив, що звернувся до прем'єра Дениса Шмигаля з проханням передати Гостиний двір на баланс Мінкультури і створити на його базі "Музей сучасного мистецтва" і культурний хаб.
  • Кличко розкритикував "маневри" Мінкульту і попросив прем’єра передати Гостиний двір громаді Києва.
  • Ткаченко заявив, що не хоче, аби "Гостиний двір" перейшов у розпорядження столичної влади, бо сумнівається, що та зробить із нього "культурний хаб".

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування