Нацрада пошукала в структурі власності "1+1" дружину Медведчука і порушень не знайшла

П'ятниця, 12 лютого 2021, 16:19
Нацрада пошукала в структурі власності 1+1 дружину Медведчука і порушень не знайшла

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення не встановила порушень у змінах структури власності каналів групи "1+1 медіа".

Джерело: "Детектор медіа", що цитує відповідального секретаря Нацради Юрія Зіневича

Деталі: Такі позапланові перевірки регулятор призначив 12 листопада на звернення виконавчої директорки громадської організації "Центр протидії корупції" Дар’ї Каленюк і колективне звернення групи громадських організацій  ̶  "Інституту масової інформації", "Детектора медіа", "Інституту демократії ім. Пилипа Орлика".

Вони стосувались інформації з декларації народного депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука за 2019 рік про те, що його дружина Оксана Марченко є кінцевою бенефіціарною власницею офшорної компанії Bolvik Ventures Ltd, яка опосередковано володіє частками каналів "1+1", "2+2" і ТЕТ.

Зіневич розповів, що згідно із отриманих документів, частка компанії Bolvik Ventures LTD у структурі власності "1+1" складає 24,51%, і саме така частка належала Ігорю Суркісу. Однак контролерами Bolvik Ventures LTD є три фізичні особи: Ігор Суркіс (з часткою 33,34 %), Леонід Ашкеназі (з часткою 33,33 %) та Оксана Марченко (з часткою 33,33 %).

Пряма мова Зіневича: "Відповідно частка володіння статутним капіталом кожної з фізичних осіб становить по 8%, що не є істотною участю і не відображається у структурі власності… Тому враховуючи подану структуру власності та пояснення кампанії перевірка не встановила порушень".

Передісторія:

  • У 2020 році програма "Схеми: корупція в деталях" повідомила, що голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук вказав у своїй майновій декларації за 2019 рік компанію, яка фігурує у структурі власності ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1".
  • Відповідно до інформації, яку вказав Медведчук у своїй майновій декларації, його дружина Оксана Марченко – кінцева бенефіціарна власницякомпанії Bolvik Ventures Ltd із Британських Віргінських островів. Ця фірма через ланцюжок інших компаній має у власності 24,66% у ТОВ "Телерадіокомпанія "Студія 1+1".
  • Натомість "1+1" розповіло, що Марченко володіє менш ніж 10% каналу

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування