Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

З'явилися тексти ще двох законопроєктів, якими Зеленський реформує судову систему

Середа, 17 лютого 2021, 11:34
З'явилися тексти ще двох законопроєктів, якими Зеленський реформує судову систему

Президент Володимир Зеленський двома своїми законопроектами пропонує створити Етичну раду з профоцінювання і доброчесності членів ВРП, Службу дисциплінарних інспекторів, а також передбачити адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарних інспекторів.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на текст законопроєкту

Деталі: Текст законопроєкту №5068 "Про внесення змін до деяких законів України про порядок обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя (ВРП) і діяльність дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" оприлюднено в середу на сайті Верховної Ради.

У пояснювальній записці вказується, що метою законопроєкту є удосконалення порядку обрання членів ВРП, забезпечення відповідності кандидатів на посаду члена ради критеріям професійної етики та доброчесності, підвищення довіри суспільства до судової влади.

Законопроєкт вносить зміни до законів України "Про регламент Верховної Ради України" та "Про вищу раду правосуддя" і створює Етичну раду, члени якої встановлюватимуть відповідність кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

До Етичної ради входитимуть три людини з числа суддів або суддів у відставці, визначені Радою суддів України, та три людини, яких оберуть міжнародні організації.

Прикінцеві та перехідні положення законопроєкту передбачають процедуру оцінювання усіх членів ВРП, окрім глави Верховного Суду - впродовж трьох місяців після затвердження складу Етичної ради.

Проєкт закону передбачає також визначення порядку діяльності Служби дисциплінарних інспекторів ВРП як самостійного структурного підрозділу, призначення дисциплінарних інспекторів за результатами конкурсу, їхній правовий статус і обсяг повноважень.

Також на сайті Верховної Ради з’явився законопроєкт Зеленського №5069 "Про внесення змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя", який пропонує передбачити адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя.

Читайте також: Рука руку миє: чому троє членів ВРП не можуть розглядати відсторонення судді Вовка з ОАСК?

"Ти сумнівався у нашій політичній проституції?" Як нові плівки Вовка показали суддівську імперію влади

"Шеф, давай что-то учудим": НАБУ опублікувало записи "розмов суддів Окружного суду"

Передісторія:

  • Президент Володимир Зеленський раніше вніс в Раду законопроєкт №5067, який пропонує скороти повноваження Окружного адміністративного суду Києва, виключивши з його підсудності справи щодо оскарження нормативно-правових актів Кабміну, Нацбанку, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, повноваження яких поширюються на всю територію України.
  • Голова ОАСК Павло Вовк заявив, що ініційовані президентом законопроєкти про скорочення повноважень суду з’явились "під певним тиском".
  • У Верховній Раді зареєстровано три законопроєкти, ініційовані президентом Володимиром Зеленським для коригування роботи судової системи України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування