У Кличка кажуть, що Гостиний двір потрібно терміново рятувати

Понеділок, 22 лютого 2021, 17:41
У Кличка кажуть, що Гостиний двір потрібно терміново рятувати
УП

В КМДА наголошують, що Гостиний двір знаходиться в аварійному стані та потребує термінових робіт.

Джерело: в. о. першого заступника голови КМДА Валентин Мондриївський, якого цитує офіційний портал столичної влади

Пряма мова: "Шостий апеляційний адміністративний суд своєю постановою від 28 січня 2021 року залишив без задоволення апеляційну скаргу Фонду державного майна України та таким чином підтвердив його зобов’язання укласти охоронний договір на Гостиний двір і провести протиаварійні роботи на пам’ятці.

Ми не можемо більше відтерміновувати відновлення Гостиного двору! Нескінченні суди мають нарешті завершитись, адже у тому вигляді, у якому об’єкт є сьогодні, його залишати не можна! Кияни вже занадто довго чекають на цей громадський простір".

Деталі: У Кличка продовжують наполягати, що Міністерство культури блокує передачу пам’ятки до комунальної власності.

Передісторія:

  • Гостиний двір на Контрактовій площі у центрі Києва є пам'яткою містобудування та архітектури національного значення. Цей 2-поверховий торговий комплекс був частково зведений у 1809-1813 роках, перебудовувався в ХІХ сторіччі й відбудовувався заново у 1983-1990 роках. 
  • За збереження Гостиного двору від перебудови під торговий центр у 2012-2013 років боролися активісти: зайшовши на його територію в травні вони влаштували там мистецько-освітній простір, згодом переживали атаки і штурми. У лютому 2013 року Гостиний двір горів. Із 2013 року будівля стоїть без даху, вікон і штукатурки – й руйнується. 
  • У 2018 році суд розірвав договір оренди і зобов’язав "Укрреставрацію" повернути "Гостиний двір" до Фонду держмайна. Тоді ж мер Києва Віталій Кличко заявляв, що столична влада очікує на передачу "Гостиного двору" у власність громади, щоб відреставрувати його.
  • 30 січня 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко підтвердив, що звернувся до прем'єра Дениса Шмигаля з проханням передати Гостиний двір на баланс Мінкультури і створити на його базі "Музей сучасного мистецтва" і культурний хаб.
  • Кличко розкритикував "маневри" Мінкультуі попросив прем’єра передати Гостиний двір громаді Києва. Ткаченко заявив, що не хоче, аби "Гостиний двір" перейшов у розпорядження столичної влади, бо сумнівається, що та зробить із нього "культурний хаб".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування