Напередодні Дня Волі Тихановська закликала білорусів "взяти майбутнє країни у свої руки"

Вівторок, 23 березня 2021, 17:32

Напередодні 25 березня, коли в Білорусі відзначають День Волі, лідерка опозиції Світлана Тихоновська звернулася до народу із закликом вірити в себе і взяти майбутнє країни у свої руки.

Джерело: Радыё Свабода, яке цитує Тихоновську

Пряма мова: "Згадайте себе в цей час рік тому. Ви втомилися від того, що держава постійно пригнічує і принижує людей. Ви на кухні обговорювали, що так жити не можна – але не вірили, що можете щось змінити.

Ви не здогадувалися, що відбудеться через кілька місяців. Що вже влітку почнеться нове для нас життя".

"Так, ми іноді звинувачуємо себе, що замало стараємося. Але в такі моменти я думаю: ще рік тому ми навіть не збиралися перемагати. І ми занадто мало говоримо одне одному, що за ці місяці ми зробили більше, ніж останні 26 років. І ми не повинні звинувачувати себе в невдачі: ми повинні взяти на себе відповідальність за перемогу".

Деталі: Тихоновська додала, що перемога зробить білоруську націю вільною і дорослою, а також що в білоруську націю вірить увесь світ.

За її словами, цієї віри вистачить для того, щоб білоруси взяли майбутнє країни у свої руки та вийшли відстоювати себе цієї весни.

Лідерка білоруської опозиції також закликала проголосувати у соцмережах за мирний вихід із кризи шляхом переговорів.

Передісторія:

  • Після виборів президента 9 серпня у Білорусі протестують проти Олександра Лукашенка й на підтримку Світлани Тихановської. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами та затриманнями, а мітингарі вже почали використовувати "коктейлі Молотова" і нібито один намагався кинути вибуховий пристрій – і сам загинув.
  • Світлана Тихановська подала скаргу до Центрвиборчкому і вимагає визнати недійсними результати виборів, за якими Лукашенка знову переобрали на посаду президента.
  • Наприкінці лютого білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська заявила, що вважає, що самопроголошений президент країни Олександр Лукашенко буде змушений піти протягом найближчих місяців.
  • У громадському об'єднанні Білоруський народний фронт "Відродження" (БНФ) 22 березня повідомили, що мінська міліція відмовилася охороняти порядок на акції опозиції у День Волі 25 березня.