Путін підписав закон про право бути президентом ще два терміни

Понеділок, 5 квітня 2021, 17:22
Путін підписав закон про право бути президентом ще два терміни

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, який дозволить йому обратися президентом ще двічі.

Джерело: російська служба BBC

Деталі: Відповідно до закону 19-ФЗ "Про вибори президента РФ", обиратися президентом не має права громадянин Росії, який займав цю посаду два терміни або займає на день офіційної публікації рішення про призначення виборів посаду президента другий термін.

Але на Путіна це положення не поширюється - згідно із законом, не враховується число президентських термінів, які людина займала на момент вступу в силу поправок до Конституції.

Джерело: Путін обирався президентом у 2000, 2004, 2012-і 2018 роках. Тепер він зможе балотуватися у 2024 і 2030 роках.

Коли главою держави з 2008-го по 2012 рік формально був Дмитро Медведєв, він запропонував збільшити термін повноважень президента з чотирьох до шести років, що і було зроблено.

Нагадаємо: 31 березня Рада Федерації схвалила закон, який в тому числі дає право Путіну знову балотуватися в президенти Росії.

Читайте також: Вічний цар Росії. Чому Путін розігнав уряд та переписує Конституцію

 "Корона" для Путіна, Бог у законі, опоненти за ґратами. 15 фактів про російський "референдум" за Конституцію

Передісторія:

  • 20 січня 201 року президент РФ Володимир Путін вніс до Держдуми законопроект про зміни до Конституції Росії. В основу ініціативи лягли тези, озвучені Путіним у посланні Федеральним зборам 15 січня, які стосувалися, зокрема, розширення повноважень парламенту і нових критеріїв до кандидатів у президенти.
  • 10 березня 2020 року Державна Дума Російської Федерації підтримала поправкудо Конституції РФ про обнулення президентських термінів.
  • Сам Путін, виступаючи перед голосуванням, заявив, що нібито не підтримує ідею зняти ліміт числа термінів повноважень президента РФ, але заявив, що президентські терміни можуть бути обнулені, якщо відповідну поправку підтримає Конституційний суд.
  • 14 березня 2020 року Путін підписав закон РФ про поправкидо Конституції. А 3 липня підписав указ, який обнуляє його президентський термін і дозволяє йому знову балотуватися в президенти Росії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування