Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін вніс в Держдуму законопроєкт, який дозволить приховати від світу його військові маневри

Вівторок, 11 травня 2021, 10:06
Путін вніс в Держдуму законопроєкт, який дозволить приховати від світу його військові маневри
Фото pixabay.com

Президент Росії Володимир Путін вніс в Держдуму законопроєкт про денонсацію Російською Федерацією Договору про відкрите небо; розглянути його планують 11 травня.

Джерело: сайт Держдуми РФ

Пряма мова голови Держдуми В'ячеслава Володіна: "Ця угода працює майже 30 років. Вона дає право учасникам договору (а це 34 з 57 країн ОБСЄ) здійснювати обльоти територій один одного для спостереження за військовою діяльністю, при цьому, не обмежуючи і не забороняючи будь-яких категорій озброєнь".

Деталі: За його словами, рішення Росії вийти з Договору про відкрите небо пов'язане з тим, що в листопаді 2020 року із цього договору "першими і в односторонньому порядку" офіційно вийшли США.

Володін заявив, що Росія "завжди виступала і виступає за збереження міжнародних домовленостей на принципах довіри і взаємної поваги".

За його словами, Держдума не може "піддавати ризику національну безпеку країни", тому законопроєкт про денонсацію Договору про відкрите небо розглянуть "в пріоритетному порядку" на засіданні вже 11 травня.

Передісторія:

  • 22 листопада 2020 року Рада національної безпеки Сполучених Штатів підтвердила вихід країни з Договору з відкритого неба. За пів року до того на той час президент США Дональд Трамп пояснював такі наміри тим, що Росія не дотримувалась договору.
  • Трамп заявив, що прийняв рішення про вихід з Договору про відкрите небо, але залишає можливість повернутися до його виконання, якщо і Росія буде повністю його виконувати.
  • Договір про відкрите небо був підписаний у березні 1992 року. Він дозволяє 34 державам-членам Організації з безпеки та співробітництва в Європі (в тому числі Україні, Росії і США) здійснювати неозброєні спостережні польоти над територіями один одного.
  • Наприкінці березня Росія під виглядом підготовки до військових навчань "Запад 2021" почала стягувати війська до кордону з Україною: у Брянську і Воронезьку області РФ та до окупованого Криму. Крім того, Росія завезла на окуповані території сходу України близько 250 своїх військовослужбовців і понад 2 тисячі тонн пального, також РФ посилювала контроль за військовим майном в ОРДЛО.
  • Група незалежних розслідувачівConflict Intelligence Team дійшла до висновку, що диспозиція російських сил "носить скоріше наступальний, ніж оборонний характер".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...