Шпигуни ЦРУ передають таємні дані в Києві, по країні діє мережа коммандос НАТО – NYT

Субота, 25 червня 2022, 23:44
Шпигуни ЦРУ передають таємні дані в Києві, по країні діє мережа коммандос НАТО – NYT
фото: getty images

Американські журналісти дізналися зі своїх джерел, що спецагенти ЦРУ в Києві передають українському керівництву чутливу інформацію західних шпигунів, а по всій Україні діє підпільна мережа спецпризначенців із різних країн НАТО.

Джерело: New York Times з посиланням на слова кількох неназваних високопосадовців США та країн Європи

Деталі: У Києві діє низка аґентів Центрального розвідувального управління США, яке передають надзвичайно таємні дані американської розвідки безпосередньо до українського військово-політичного керівництва.

Реклама:

Американські посадовці свідомі того, що присутність цих аґентів у Києві відома російським спецслужбам.

Водночас ці спецагенти є фахівцями з протидії тероризму та організацією підпільної боротьби в країнах, на кшталт Іраку чи Афганістану. За словами ветерана ЦРУ й колишнього заступника директора Розвідувального управління Пентагону Даґласа Вайза, українці потребують експертизи в конвеційній сухопутній військовій тактиці проти регулярної армії, а не експертів з ведення партизанської боротьби, як це було в Афганістані.

Кілька десятків бійців сил спеціальних операцій (командос) різних країн НАТО продовжують діяти всередині України, в тому числі з Великої Британії, Литви, Канади й Франції. Деякі з них постійно перебувають в Україні, а частина здійснюють ротацію, виїжджаючи за кордон та повертаючись до України періодично.

ВІДЕО ДНЯ

За словами трьох американських посадовців, ця мережа спецаґентів займається координацією маршрутів перевезення західного озброєння від кордонів України до передових підрозділів, а також тренуванням й інструктажем для українських військовослужбовців.

Ці коммандос погоджують свої дії також із координаційними центрами НАТО в Європі, в тому числі в Німеччині, Польщі й Франції.

Посадовці розповіли, що координаційний центр на військовій базі Рамштайн у Німеччині, до прикладу, відповідальний за супровід і допомогу українським Повітряним силам.

І європейські, й американські джерела New York Times повідомили, що командос не беруть участь у бойових діях на передовій, а допомагають порадами та розвідданими через засекречені канали зв’язку або на військових базах у глибокому тилу в Україні.

Водночас деякі військові офіцери, які співпрацювали із ЗСУ, висловили своє невдоволення стосовно того, як зараз відбувається навчання й інструктаж.

Один із високопосадовців попередньої президентської адміністрації США сказав, що ЗСУ втрачають сотню людей щодня через погану польову медицину. За його твердженням, українські військові не завжди можуть евакуювати поранених із поля бою.

На думку співрозмовника видання, уряд США міг би поділитися сучасними військовими інструментами домедичної допомоги та допомогти з налагодженням польових проміжних шпиталів, в яких поранених можуть стабілізувати для подальшої евакуації в тил.

Нещодавно кількох українських військових вивезли до Німеччини для навчання з військової медицини. Тренінги проводять офіцери "зелених беретів" США (сил спеціальних операцій).

Передісторія: 

  • У вечірньому зверненні 17 червня президент Володимир Зеленський визнав, що ЗСУ здійснили низку успішних заходів на передовій завдяки допомозі США.
  • Washington Post повідомляли, що американські спецслужби швидко передають українському командуванню супутникові знімки та чутливі звіти про розміщення російських підрозділів, але все ж деякі дані приховують.
  • New York Times повідомляли, що США передали в командування ЗСУ конфіденційну інформацію, яка допомогла потопили флагман Чорноморського флоту РФ крейсер "Москва", але в Пентагоні тоді заперечили ці заяви.
  • Раніше журналістам стало відомо, що в керівництві розвідувальних агенцій США проводять перевірку, чому вони прорахувалися з прогнозами війни в Україні й Афганістані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування