Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Таліби заборонили афганським жінкам навчатися в університетах

Середа, 21 грудня 2022, 02:37
Таліби заборонили афганським жінкам навчатися в університетах
Фото: JonoPhotography/Depositphotos

У вівторок міністерство вищої освіти Афганістану, яким керує рух "Талібан", заявило про призупинення доступу до університету студенткам.

Джерело: Reuters

Дослівно: "У листі, підтвердженому представником міністерства вищої освіти, афганським державним і приватним університетам було доручено негайно призупинити доступ студенток до навчання відповідно до рішення кабінету міністрів".

Реклама:

Деталі: Ця заява адміністрації талібів (не визнаної міжнародним співтовариством) була зроблена в той час, коли Рада Безпеки ООН засідала в Нью-Йорку з питань Афганістану і викликала осуд з боку США, Великої Британії та Організації Об'єднаних Націй.

Іноземні уряди, в тому числі США, заявили про необхідність зміни політики щодо жіночої освіти до того, як вони зможуть розглянути питання про офіційне визнання адміністрації талібів, яка підпадає під жорсткі санкції.

"Талібан не може розраховувати на те, щоб бути легітимним членом міжнародного співтовариства, поки він не буде поважати права всіх афганців, особливо права людини і основні свободи жінок і дівчат", - заявив на засіданні ради заступник посла США в ООН Роберт Вуд, назвавши цей крок "абсолютно невиправданим".

ВІДЕО ДНЯ

Речник Державного департаменту Нед Прайс заявив, що Сполучені Штати розглянуть, що ще вони можуть зробити для притягнення талібів до відповідальності.

Нагадаємо: У листопаді афганським жінкам заборонили відвідувати парки розваг у Кабулі.

Чому це важливо. Після приходу до влади таліби значно обмежили права жінок, які працюють, та дівчат, які вчаться – їм наказали залишатися вдома. Такі дії зробили Афганістан єдиною країною у світі, яка не дозволяє половині свого населення здобувати освіту та працювати.

Таліби запевняли, що таке рішення тимчасове і спрямоване у першу чергу на безпеку самих жінок.

Також жінкам заборонили займатися спортом.

Згодом в Афганістані дозволили дівчатам повернутися до початкової школи. Водночас рекомендації залишатися вдома або виходити лише у супроводі чоловіків і з повністю закритим тілом, залишаються чинними з серпня.

Читайте також: Шаріат із послабленнями: що чекатиме Афганістан під владою талібів

Передісторія:

  • У період попереднього правління талібів, у 1990-ті роки, в Афганістані діяли набагато жорсткіші заборони – жінки не могли вчитися та працювати, а телебачення взагалі було заборонене.
  • Тоді в країні працювала лише одна радіостанція "Голос шаріату", яка транслювала пропаганду та релігійні програми.
  • Людей, які мали телевізор, карали, а сам пристрій розбивали, а власників відеомагнітофонів могли публічно побити.

Читайте також: Художниця з Афганістану відобразила у картинах жіночі страхи після захоплення влади талібами. ФОТО

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування