Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Євроради скоротить візит до Китаю через погрози Орбана щодо України − Politico

Вівторок, 5 грудня 2023, 13:45
Президент Євроради скоротить візит до Китаю через погрози Орбана щодо України − Politico
Президент Європейської ради Шарль Мішель. Фото з Facebook

Президент Європейської ради Шарль Мішель скоротить свій візит до Пекіна через ризики, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан може зірвати саміт лідерів ЄС в середині грудня через українські питання, пише Politico з посиланням на офіційного представника ЄС.

Джерело: "Європейська правда"

Деталі: За словами посадовця, Мішель їде до Китаю на перший з 2019 року особистий саміт ЄС-Китай, але передбачається, що повернеться до Брюсселя раніше − після першого дня зустрічей у четвер, − "щоб продовжити обговорення з лідерами щодо подальших дій".

Реклама:

Повідомляється, що частково це відбудеться через те, що у нього немає захищеної телефонної лінії в Пекіні, щоб проводити переговори з лідерами ЄС без прослуховування з боку Китаю.

Видання нагадує, що Мішель зустрічався з Орбаном у Будапешті минулого тижня, намагаючись згладити напруженість напередодні саміту лідерів ЄС.

Президент Франції Емманюель Макрон також запросив Орбана зустрітися з ним у Парижі наприкінці цього тижня, щоб спробувати досягти компромісу, пише Politico з посиланням на іншого посадовця.

ВІДЕО ДНЯ

Передісторія:

  • У листі від 4 грудня, за даними ЗМІ, Орбан закликав Мішеля зняти переговори з Україною про вступ до ЄС з порядку денного майбутнього саміту Європейської ради. 
  • Угорський прем'єр раніше написав ще один листа президенту Євроради, у якому пригрозив заблокувати допомогу ЄС Україні та її рух до членства у Євросоюзі, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва.

Читайте також: Нічого особистого, лише гроші: як і чому Угорщина блокує євроінтеграцію України

Читайте УП В Google News

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: