МВФ хочет от Януковича повышения цен на газ для населения

Среда, 14 апреля 2010, 18:45

До "Української правди" потрапили робочі документи, передані МВФ до української влади для опрацювання.

Це проект "Листа про наміри" і проект "Меморандуму про економічну і фінансову політику", написані Міжнародним валютним фондом.

У цих документах МВФ викладає свої умови, на яких погоджується поновити кредитування України. Запропоновані "Лист про наміри" і "Меморандум" написані в майбутньому часі. Вони мають бути взяті за базу і після узгодження підписані Україною вже у формі звернення до самого Фонду.

Отже, згідно з проектом, Україна просить скасувати програму "стенд-бай", затверджену у листопаді 2008 року, та анулювати надання невиданих траншів у розмірі близько шести мільярдів доларів.

Замість цього Україна просить відкрити для неї нову програму "стенд-бай". Розмір фінансової допомоги поки не називається навіть у проекті.

Тривалість нової програми співробітництва МВФ пропонує обмежити 30 місяцями - тобто двома з половиною роками, з червня 2010 по грудень 2012, хоча період може бути скоригований.

У свою чергу, Київ бере на себе зобов'язання "консультуватися із МВФ у процесі прийняття рішень про нові заходи і надавати Фонду інформацію, яку він вимагатиме для здійснення моніторингу досягнень".

Україна обмін на гроші МВФ обіцяє виконувати заходи, викладені в проекті "Меморандуму про економічну та фінансову політику". Його підписання, за словами прем'єра Миколи Азарова, має відбутися протягом двох тижнів.

Нова "стеля" для спрощеної системи оподаткування - 300 тисяч гривень

У проекті Меморандуму, написаному МВФ, прогнозується зростання економіки України на 3,7% у 2010 році, а "в середньостроковій перспективі - більш потужними темпами".

Джерела зростання все ті ж - які характеризують Україну як сировинну економіку -  "поступове відновлення цін на сталь і більш високі рівні інвестицій, включаючи ті, що відносяться до Євро-2012".

Дефіцит бюджету в 2010 році, згідно з МВФівським проектом Меморандуму, складе 6% ВВП, включаючи 1-відсотковий дефіцит "Нафтогазу".

Для досягнення такого рівня дефіциту, МВФ пропонує вжити непопулярних заходів. Водночас перед переліком цих кроків стоїть ремарка, що вони "потребують обговорення".

Отже, серед іншого МВФ пропонує:

По-перше, знизити поріг спрощеної системи оподаткування до 300 тисяч гривень як для фізичних, так і юридичних осіб.

По-друге, скасувати пільги, які звільняли від сплати податку на додану вартість. У проекті листа МВФ вказується, яких сфер це може торкнутися - сільського господарства, медикаментів, книговидання тощо.

По-третє, зменшити існуючі звільнення від сплати акцизів і зборів

По-четверте, збільшити акцизи на товари розкоші, не порушуючи при цьому правила СОТ.

Урізання соціального пакету

Крім того, щоб втримати заявлений дефіцит бюджету, МВФ вимагає зменшити видатки держави.

Так, в якості заходів МВФ пропонує  "не проводити запланованого збільшення першої категорії тарифної сітки з 586 гривень до 778 гривень у грудні 2010 року, оскільки це суттєво збільшить фонд зарплати у 2011 році". 

Це - найбільш суперечливий пункт, оскільки Янукович тут же наражається на критику опозиції в зв'язку з відмовою від головної передвиборчої обіцянки - підняття соцстандартів.

Ту ініціативу Януковича Фонд критикував ще під час виборів. Саме ухвалення закону про соцстандарти стало приводом для МВФ згорнути надання кредитів уряду Тимошенко. І логіка МВФ також зрозуміла - якщо в України є гроші на підняття соцстандартів, то МВФ може направити свої позики тим країнам, у яких ситуація гірша і таких коштів немає.

Крім того, за проектом Меморандуму, Україна має взяти на себе проведення реформи пенсійної системи.

"...В якості першого кроку знизимо виплати працюючим пенсіонерам, знизивши їх пенсії до 50% від загального розміру - але не нижче прожиткового мінімуму", - ідеться у проекті Меморандуму, підготовленого МВФ для переговорів з Україною.

Але це не все. Також МВФ пропонує взагалі не видавати або суворо обмежити видачу будь-яких додаткових державних гарантій у 2010 році та обмежити рекапіталізацію банків 20 мільярдами гривень.

Фактор "Нафтогазу"

Окрема вимога МВФ - це втримати дефіцит "Нафтогазу" на рівні 1% ВВП у 2010 та 2011 роках.

Для досягнення цієї мети МВФ пропонує збільшити ціну на газ кінцевим споживачам - для комунальних підприємств на 50% і для населення на 75%.

Крім того, МВФ пропонує додатково підвищувати ціни на газ на 25% щопівроку для населення та комунальних підприємств та продовжити збільшення ціни на газ для промисловості - "допоки ціна на газ на внутрішньому ринку не досягне ринкового рівня".

Також МВФ вимагає від "Нафтогазу" забезпечити стягнення заборгованості за вже спалений газ та почати карати тих громадян, хто вчасно не платитиме.

"До кінця червня 2010 року ми скасуємо заборону накладати штрафи на ті домогосподарства, які не сплачують свої рахунки за спожиті газ і комунальні послуги", - ідеться у проекті.

Банківський сектор 

МВФ також вимагає провести реформи Національного банку України.

Зокрема, пропонує внести зміни до закону про НБУ, за яким цінова стабільність стане основною ціллю НБУ, а фінансова стабільність - другорядною.

Крім того, Раду НБУ пропонується "реформувати" у наглядовий орган, до складу якого входитимуть люди, "які відповідають суворим та однаковим критеріям, унеможливлюючи конфлікт інтересів".

Також пропонується скоротити правління НБУ, зробити його роботу прозорою, і заборонити входити до правління чи ради НБУ "особам з політичними та відповідними бізнес-зв‘язками".

Також МВФ хоче обмежити НБУ з видачею довгих стабілізаційних позик та рефінансування. Пропонується робити це "лише у виключних випадках і тільки системним, платоспроможним і життєздатним банкам на певний термін (як варіант - на три місяці) без можливості подовження".

МВФ також пропонує нарешті розв'язати питання банку "Надра". Так, Фонд погоджується на входження нових акціонерів до "Надр" за трьох умов.

Перше - досягнення домовленості зі "слушним інвестором" у травні. Друге - надання ним повного обсягу рекапіталізації до визначеного періоду - у версії МВФ, це має статися до кінця червня. І третє - порятунок банку не потребуватиме фінансової підтримки з боку держави чи НБУ, включаючи не-подовження реабілітаційних позик.

Якщо цього не буде зроблено, то МВФ вимагатиме "негайно ліквідувати" банк "Надра".

Також МВФ пропонує провести аудит Ощадбанку і Укрексімбанку. Щодо трьох банків, рекапіталізованих за участі держави - Родовід, Київ і Укргазбанк - МВФ пропонує Україні звернутися до фінансового радника оцінити їх потенціал і виробити рекомендацію: "чи реструктуризувати їх, чи підготувати на продаж, чи провести  їх впорядковане закриття".

У передчутті бурі

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко, якому "Українська правда" показала текст Меморандуму після засідання уряду в середу, підтвердив існування такого документу та означив його статус як "робочий".

"Таким є бачення Меморандуму України в стінах самого МВФ. Цей документ може братися за "рибу" для підготовки до перегорів з Фондом. Але це ще не означає, що ми приймаємо всі викладені тут пункти", - зазначив Тігіпко.

Водночас опозиція потирає руки, передчуваючи ускладнення в коаліції, якщо влада візьметься виконувати заявлене МВФ.

"Проект Меморандуму містить вимоги відмовитися від підняття соціальних стандартів та підвищити ціни на газ для населення, - нагадав опозиційний прем'єр Сергій Соболєв. - Я хочу подивитися, як уряд піде на ці кроки, будучи в одній коаліції разом з комуністами".

Щоправда, після рішення Конституційного суду в Януковича збільшився простір для маневру.

Щоб не озиратися на КПУ, він прагне і далі нарощувати коаліцію перебіжчиками з БЮТ і НУНС. Кінцева мета - вибити з рук комуністів "золоту акцію" та ще більше зцементувати владний п'єдестал.

***

Повний текст проектів "Листа про наміри" і "Меморандуму про економічну та фінансову політику", надіслані МВФ до України, читайте тут

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде