Пожар на Васильковской нефтебазе. Версии

Среда, 10 июня 2015, 11:49

8 червня на території Васильківської нафтобази мережі автозаправних комплексів БРСМ-Нафта, яку пов'язують із колишнім міністром енергетики Едуардом Ставицьким, спалахнула пожежа.

За півтори доби пожежникам так і не вдалося загасити полум'я.

Глава Державної служби надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін заявив "Українській правді", що повністю ліквідувати її вдасться не раніше 10 червня.

Проте вранці стався ще один вибух, через що пожежа посилилася.

За цей час на нафтобазі загинуло вже четверо людей, її територія вигоріла майже вщент. Ввечері 9 червня мер Києва Кличко повідомив, що вміст шкідливих речовин у повітрі Києва перевищив допустимі норми.

Окрім голови ДСНС до місця події із високопоставлених чиновників прибули міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, секретар Ради нацбезпеки та оброни Олександр Турчинов, міністр оброни Степан Полторак.

Президент Порошенко доручив В’ячеславу Кириленку, який виконує обов’язки прем’єр-міністра, доки Арсеній Яценюк у США, скликати штаб ліквідації наслідків катастрофи у Василькові.

Більшість чиновників впевнені, що масштабну пожежу і вибух на нафтобазі "БРСМ-Нафта" під Васильковим спричинили грубі порушення правил зберігання нафтопродуктів. Проте у самій компанії це заперечують.

"Це не могло бути викликано недбалим ставленням, бо нафтобаза працює вже більше 10 років. Серед можливих причин розглядаємо навмисний підпал", – заявив директор департаменту стратегічного маркетингу мережі Олександр Мельничук.

"Українська правда" спробувала розібратися в ситуації та зібрати усі існуючі наразі версії.

Фото: Василий Полуэктов 
 Фото ДСНС
 Фото з Твіттера Павел Шеремет ‏@pavelsheremet

Що таке БРСМ?

Мережу АЗС "БРСМ-Нафта" на початку 2000-х заснували бізнесмени Андрій Біба та Олександр Поліщук.

До 2010 року, тобто до президентства Януковича, вона мала до 20 АЗС. Все змінилося у 2011 році, коли власником 50% акцій компанії стала Валентина Ушакова. За даними ЗМІ, Ушакова – теща колишнього міністра енергетики і вугільної промисловості Едуарда Ставицького.

Нові власники відкрили перед компанією нові горизонти. За три роки, поки Ставицький був міністром, мережа АЗС зросла до 130 станцій, у декілька разів збільшилися й обсяги реалізації нафтопродуктів.

Натомість Ставицький заперечував, що є фактично одним із акціонерів компанії. 

 Фото ДСНС
Фото: Василий Полуэктов 
 Фото ДСНС
Фото з Твіттера Павел Шеремет ‏@pavelsheremet 
 Фото ДСНС

Кому сьогодні належить БРСМ?

Після втечі Віктора Януковича, Едуарду Ставицькому теж довелося швидко залишити країни аби уникнути арешту та кримінальної справи.

З весни минулого року він проживає в Ізраїлі і через загрозу кримінального переслідування, а також санкцій з боку Європейського Союзу, змінив прізвище Ставицький на Розенберг.

Зміни сталися і серед власників БРСМ.

З квітня 2014 року 50% акцій, що раніше належали тещі екс-міністра, контролює компанія Mellian Management Ltd. Зареєстрована вона в Белізі, а реєстр юридичних осіб цієї країни не розкриває кінцевих власників.

Проте, прес-служба БРСМ стверджує, що компанію наразі контролює голландський інвестиційний фонд FreezeOil Fund підприємця Руля Піпера.

Цікаво, що фонд був заснований лише влітку 2014 року.

Більш відоме прізвище нібито нового власника мережі АЗС. Голандець Рул Піпер керував безліччю компаній: AT & T Unix Systems Laboratories, UB Networks, Tandem Computers, Connekt, а у 2007 році став фігурантом гучного скандалу з проекту зборки легких літаків Eclipse 500.

Піпер реалізовував цей проект спільно із російським бізнесменом Даніелем Болотіним за гроші російського Связь-банку, який надав кредит на $150 мільйонів. Проте компанія збанкратувала, а кредит так і не повернули.

Піпер ніколи не інвестував у нафтотрейдерський бізнес і за всіма ознаками є просто фіктивним власником компанії аби захистити її від санкцій та можливих бізнес-конфліктів.

Декілька учасників ринку нафтопродуктів, які попросили не називати їхні прізвища, стверджують, що Едуард Ставицький продовжує контролювати компанію, а його молодшим партнером у бізнесі став народний депутат та власник газовидобувних компаній Олександр Оніщенко.

У останнього – непогані відносини із президентською командою. На парламентських виборах минулого року Оніщенко балотувався до Верховної Ради по одному із мажоритарних округів у Київській області і Блок Петра Порошенка за домовленістю не виставляв проти нього сильного кандидата.

В інтерв’ю "Українській правді" Онищенко натомість свої зв’язки з компанією не підтвердив: "Інтересів у нафтотрейдерському бізнесі в мене немає", – запевнив він.

Фото з Твіттера Павел Шеремет ‏@pavelsheremet 
 Фото ДСНС
Фото: Василий Полуэктов 
Фото з Твіттера Павел Шеремет ‏@pavelsheremet 
 Фото ДСНС

Випадкові вибухи?

Зміна власника не врятувала компанію Ставицького від неприємностей.

Почалися вони ще наприкінці квітня минулого року – на заправці у Київській області стався вибух, через який загинуло шість людей. Тоді компанія поширила заяву, що вибух був спланований з метою заволодіння бізнесом.

Після цього на заправках БРСМ відбулися перевірки, деякі станції у різних областях навіть були закриті або через порушення пожежних норм, або через нібито неякісне паливо, що реалізовувалося на станціях.

Вибухи продовжилися. Так, 28 грудня на АЗС в Києві було підірвано саморобний пристрій, закладений між стиками плит бетонного паркану, а 10 січня 2015 на станції у Броварах стався потужний вибух.

Ще два вибухові пристрої в період з лютого по березень 2015 були знешкоджені співробітниками міліції.

 "Компанії неодноразово пропонували продати свої заправки, проте керівництво відмовилося це робити, – неофіційно коментують у БРСМ. – Тож цей вибух напевно зроблений із метою посилити переговорну позицію".

Декілька співрозмовників "Української правди" – два гравці ринку нафтопродуктів та один із менеджерів компанії розповіли, що заправками БРСМ ще з літа минулого року зацікавився бізнесмен Сергій Тищенко, власник групи компаній "Фактор".

Тищенко – фігурант скандалу із нафтопродуктами Курченка. Саме його компанія "Укройлпродукт" отримала майже повний обсяг нафтопродуктів Курченка без проведення аукціонів та за неринковою ціною.

Сам Тищенко в інтерв’ю "Українській правді" це заперечив: "Якщо ви вважаєте, що його примушують продати ці активи, при тому, що він робить 70-80% на мережі контрафактного бензину, тоді я не розумію вашого розслідування. Я вас ставлю до відома, нічого я купувати не хочу, нікого я віджимати не збираюся. Нехай віджимає прокуратура, МВС", – заявив Тищенко.

У прес-службі "БРСМ-Нафта" відмовилися коментувати зацікавленість Тищенка у заправках мережі та не відповіли на запитання, чи така пропозиція з його боку лунала.

Проте згадали про заяви керівника державної компанії "Укртранснафтопродукт" Володимира Гаврилова та його заяви відносно компанії. Нагадаємо, Гаврилов був призначений на посаду директора держкомпанії влітку минулого року. І саме він підписував документи за якими усі конфісковані нафтопродукти Курченка були реалізовані без проведення аукціону та конкурсу приватним структурам Тищенка.

У довідці СБУ, яка є у розпорядженні "Української правди" зазначається, що Гаврилов – пов'язаний з Тищенком.

Ще одна цікава деталь. У жовтні минулого року, після перевірок мережі БРСМ, Гаврилов надіслав листа до міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана. В ньому він зокрема запропонував передати на баланс державної компанії 7 АЗС БРСМ через те, що вони були арештовані.

"Станом на сьогоднішній день зупинено роботу частини АЗС мережі "БРСМ-Нафта", що в свою чергу негативно впливає на ситуацію щодо стабілізації роздрібних цін на нафтопродукти на ринку України і на можливість забезпечення паливом як населення, так і підприємства, установи і організації", – йшлося у листі, копію якого опублікувало видання "Нафторинок". Проте рішення так і не було прийнято.

"Я впевнений, що за цим (вибухами на мережі – УП) стоїть Пашинський та Тищенко, ця компанія", – заявив в інтерв’ю "Українській правді" нардеп Олександр Оніщенко.

Натомість Пашинський у відповідь заявив: "10 днів тому я отримав інформацію про те, що компанія БРСМ не зовсім коректно відображає акцизи та ПДВ у своїй звітності. Я звернувся до Міністерства внутрішніх справ із заявою. А мету вибуху Онищенко вам не назвав? Можу сказати одне – цю особу ми підозрюємо у зловживаннях на ринку газу. Але я не буду оприлюднювати зараз факти, нехай міліція розбирається". 

Пожежа через недбалість та порушення правил безпеки?

Проте основна версія, яку зараз оприлюднюють чиновники – недбалість власників нафтобази. Глава ДНС Микола Чечоткін у коментарі "Українській правді" зазначив, що пожежа скоріш за все сталася через порушення правил безпеки під час проведення технічних робіт.

"Там проводились роботи працівниками станції. Вони перекачували пальне з резервуара в резервуар. Це одна з найімовірніших причин трагедії. Але є декілька версій, у тому числі ми розглядаємо і можливість диверсії. Основну версію уже підтвердять в ході розслідування" – повідомив він.

Більш категоричним був РНБОУ Турчинов. "Нафтобази незаконно побудували в часи Януковича, коли гроші вирішували будь-які питання", – сказав він і додав, що у цій справі вже почали вилучати документи.

"Всі причетні до створення цієї небезпечної ситуації: хто давав дозвіл на розміщення баз, хто підписував документи, сидітимуть на лаві підсудних", – запевнив Турчинов.

За словами радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, ДСНС неодноразово виносила компанії БРСМ приписи про необхідність приведення своєї нафтобази у відповідність з державними пожежними нормами, проте необхідних дій не робилося.

"В європейській країні за зверненням пожежної служби повинно було б прийнято рішення про закриття небезпечного об'єкта. І ніякі відмазки і хабарі не допомогли б", – зазначив Геращенко.

Ще одна версія, яку неофіційно розповідають журналістам чиновники – порушення правил безпеки при виготовленні контрафактного бензину. Мовляв, до мережі БРСМ завжди були питання з цього приводу – нафтопродукти компанія продає дешевше, ніж інші учасники ринку. Депутатські запити з цього приводу, до речі, надсилали депутати "Народного фронту".

У компанії цю версію заперечують.

Можливо, відповіді на всі запитання вже найближчим часом дасть об’єктивне розслідування.

"Українська правда" уважно стежитиме за ним.

 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде