Стакан раздора. Удастся ли власти сохранить единство

Понедельник, 21 декабря 2015, 12:30
Стакан раздора. Удастся ли власти сохранить единство
newsradio.com.ua

Конфлікт між "Блоком Петра Порошенка" і "Народним фронтом" набирає обертів.

Не встигло суспільство оговтатись від інциденту з депутатом від БПП Олегом Барною, який позаминулого тижня під час виступу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в парламенті вхопив його за причинне місце і спробував відтягти від трибуни, як виник новий скандал із міністром МВС Арсеном Аваковим і головою Одеської ОДА Міхеілом Саакашвілі.

Сварка на засіданні Національної ради реформ закінчилася тим, що Аваков плеснув водою зі склянки вбік Саакашвілі і вигукнув: "Котися до чорта із моєї країни".

Конфлікт на Нацраді реформ створив підстави для подальших дій і заяв з боку прем’єрської команди і команди Саакашвілі. Останній використав конфлікт для популяризації ідеї "Саакашвілі – борець із корупцією №1 в країні" та 23 грудня збирається провести антикорупційний форум, який за розрахунками організаторів має зібрати кілька тисяч учасників. Аваков, чиї позиції у конфлікті виглядали менш вигідними, виступає на ефірах і роздає інтерв’ю. Головна теза його виступів – влада має стиснути зуби і шукати компроміс заради держави. Проте його заява виглядає скоріше як шантаж:

– Якщо я подаю у відставку і тим більше подає у відставку прем'єр-міністр, це означає розвал коаліції, розпуск парламенту. Це означає ненадходження траншу МВФ, падіння гривні, газові проблеми, оплески з Москви, – лякав Аваков минулого четверга в ефірі телеканалу 1+1, що належить олігарху Ігорю Коломойському.

"Українська правда" розбиралася, яку гру затіяв колишній президент Грузії, і чим збирається відповідати прем’єрська команда.

Натяк на партію

Минулого четверга ввечері Саакашвілі разом із своїми давніми соратниками Гізо Углавою і Зурабом Адеішвілі зібрав на розмову депутатів і громадських активістів.

Серед запрошених були депутати від БПП Сергій Лещенко, Мустафа Найем, Світлана Заліщук, Єгор Фірсов. З "Самопомочі" – Єгор Соболєв, а також голова фракції "Самопоміч" в Київраді Сергій Гусовський. З числа громадських активістів – Віталій Шабунін, Василь Гацько.

Зустріч відбувалася в одній з кімнат японського ресторану "Сумосан" в центрі Києва. Фото з імпровізованої наради виклав в Facebook радник голови Одеської ОДА Саша Боровик.

Мы вместе. Готовим анти-коррупционный форум. Открыты для общения со всеми прогрессивными силами.

Опубликовано Sasha Borovik 17 декабря 2015 г.

За чаєм і червоним вином Саакашвілі, депутати і активісти обговорювали стан реформ, корупцію і організацію Антикорупційного форуму, який відбудеться 23 грудня в Києві.

У соціальних мережах одразу почалося обговорення – Саакашвілі готується створювати новий політичний проект, шукає однодумців.

Проте за словами одного із учасників зустрічі, коли кілька присутніх починали розмову про створення власної партії, Саакашвілі цю тему не підтримував.

Чутки про майбутню партію одеського губернатора з’явилися не вчора.

За даними кількох джерел "Української правди", ще напередодні місцевих виборів колишній депутат Ради від "Батьківщини" і голова "Європейської народної партії України" Микола Катеринчук, з яким Саакашвілі збирався відкривати Американський університет України, був готовий віддати голові Одеської ОДА лідерство в ЄНП. Проте в ході довгої дискусії Порошенко переконав Саакашвілі не очолювати партію Катеринчука.

За словами співрозмовників в оточенні Саакашвілі, зараз він знову розглядає варіант створення нової партії, але жодної конкретики в цьому поки немає.

"Усе буде залежати від того, яким чином події розвиватимуться. Головна проблема Саакашвілі – відсутність української команди. Людей, на яких він міг би опиратися", – говорить один із підлеглих одеського губернатора.

Офіційно у одеського губернатора такі чутки заперечують. Саакашвілі пообіцяв відповісти на всі запитання "Української правди" після Антикорупційного форуму.

У президентському оточенні, у свою чергу, розуміють ризики від самостійного плавання Саакашвілі.

"Наша проблема в тому, що якщо йому не дати нової посади – він створюватиме партію, – говорить співрозмовник в БПП. – Один із варіантів посади для нього – віце-прем’єр з питань євроінтеграції. Але чи будуть за це голоси – питання".

Обравши варіант самостійного політичного проекту, Саакашвілі піде опозицією не тільки на прем’єрське оточення як зараз, але і на оточення президента.

– Саакашвілі – як граната. Очевидно, що він не чужий президенту, але він його не контролює настільки, щоб сказати: "стоп, мир – принаймні до ухвалення бюджету, тому що західних грошей не буде", – говорить співрозмовник в оточенні Яценюка.

Червона хустка для бика

Поки що Саакашвілі виступає головним подразником для прем’єрської команди.

На початку осені він заявляв, що український уряд контролюють олігархи, а сам Яценюк діє в інтересах Ріната Ахметова та Ігоря Коломойського.

Регулярно дістається і оточенню прем’єра.

Під час свого виступу на Антикорупційному форумі в Одесі, Саакашвілі у числі корупціонерів називав найближчих соратників Яценюка – Миколу Мартиненка та Андрія Іванчука.

Читайте также
Не дивно, що прізвище Саакашвілі лунало під час зустрічі президента з депутатами від НФ ще 11 грудня, коли уряд мав звітувати перед Верховною Радою за рік роботи. Про одеського губернатора президента запитав Сергій Висоцький. Згадка про Саакашвілі тоді розізлила Порошенка, і він закликав присутніх не переходити на особистості.

– У нас не було завдання заспокоїти Саакашвілі. У нас є завдання, щоб Петро Олексійович виконував домовленості. Якщо ми партнери, то ми партнери. А завдання заспокоїти Саакашвілі не треба ставити, це неможливо, – говорить Вікторія Сюмар із НФ.

Оточення прем’єра не відповідає на звинувачення Саакашвілі в корупції. Їх проігнорував Яценюк, незважаючи на пропозицію Луценка надати пояснення. Найближчі соратники голови уряду, тим часом, звинувачують Саакашвілі.

Минулого тижня речник МВС Артем Шевченко розповсюдив відео, на якому Саакашвілі нібито спілкується на вулиці із російським бізнесменом, власником "Уралхіму" Дмитром Мазепіним. У мережі з’явилися припущення, що бізнесмен та губернатор домовлялися про продаж ОПЗ. Це питання і спричинило сварку на засіданні Національної ради реформ із Аваковим.

Саакашвілі заявив, що відео є фейком.

Також нардепі від НФ стверджують, що Саакашвілі воює із оточенням Яценюка за вказівками близького до Порошенка бізнесмена Костянтина Григоришина.

– Погоджено їхні дії з дискредитації влади, з розхитування недовіри до уряду. Я думаю, що у них є якась домовленість про те, що вони один одному допомагають у процесі відправлення Яценюка у відставку будь-якою ціною, – сказав Іванчук в своєму нещодавньому інтерв’ю "Новому времени".

Аваков під час розмови із "Українською правдою" заявив, що після Антикорупційного форуму в Одесі Саакашвілі мав зустріч Григоришиним. На уточнююче питання журналіста, звідки йому про це відомо, Аваков відповів, що "так говорять люди".

"Я категоричний противник участі великого бізнесу у політиці. І ніколи не дозволю, щоб хтось мені якісь рішення диктував, такого ніколи не було і не буде", – заявив Саакашвілі "Українській правді".

Серпентарій однодумців

На цьому фоні НФ домагається від Порошенка демонстрації єдності.

Заява про єдність була головною умовою зустрічі фракції НФ з президентом 11 грудня. Текст кілька днів писали і погоджували між собою команди президента, прем’єра і спікера. За іронією долі він з’явився у вівторок, після скандалу між Аваковим і Саакашвілі і виглядав незграбно.

"Потрібно поставити понад усе інтереси України, вгамувати політичні пристрасті і показати політичну культуру, гідну європейської країни", – йдеться у заяві.

І поки Яценюк обрав для себе позицію мовчання, головним в публічній площині став Аваков, який через медіа направляє сигнали про те, що треба шукати компроміс і демонструвати єдність. Але це більше схоже на шантаж, коли він лякає розпуском парламенту та розвалом коаліції.

– Напевне головною метою Авакова під час скандалу з Саакашвілі було показати, що конфлікт між командами існує і немає сенсу його приховувати, його треба вирішувати, – говорить один із депутатів від НФ.

Наприклад, під час зустрічі з Порошенком минулого тижня Аваков просив його прийти на засідання уряду і публічно підтримати Яценюка.

– Яка альтернатива відсутності компромісу? Політична криза. Це дестабілізація. Якщо ти відповідальній державний діяч і політик, думаєш про державу більше, ніж про власні амбіції, звідси виходить формула – стиснути зуби і терпіти, – натякнув Аваков в інтерв’ю УП.

Тож наразі Порошенко опинився в невигідній для себе ситуації, коли приборкати Саакашвілі він не може, так само як і підтримати, а домовлятися з Яценюком, Аваковим і НФ, якби йому цього не хотілося, вимушений. Принаймні на даному етапі.

Марія Жартовська, Роман Кравець, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде