Спасти урядового Арсения. Как Яценюк пытается избежать отставки

Понедельник, 15 февраля 2016, 11:34
Спасти урядового Арсения. Как Яценюк пытается избежать отставки
kmu.gov.ua

На понеділок у прем’єр-міністра Арсенія Яценюка запланована важлива зустріч з фракцією "Блока Петра Порошенка". Яценюк переконуватиме депутатів у тому, що звіт уряду необхідно ухвалити, а його самого залишити на посаді прем’єр-міністра.

Але перед тим з фракцією зустрінеться і Петро Порошенко. Співрозмовник УП з оточення президента розповідає, що Яценюк просив про спільну зустріч, але президент на це не пішов. Мовляв, "на фракцію тиснути не буду, спробуй переконати їх сам".

Напередодні розгляду звіту уряду в Раді Яценюк взявся переконувати українське суспільство в тому, що він – найкращий прем’єр, який керує успішним урядом. Яценюк зустрічається з дипломатами, ходить на телевізійні шоу, усіляко демонструє свою відкритість. Робить все можливе, щоби залишитися у кріслі.

Так, в середу 10 лютого відбулося відкрите засідання Кабміну, за роботою якого можна було спостерігати в прямому ефірі протягом 3,5 годин.

– Ми усі сподіваємося на те, що члени парламентської коаліції відкинуть в сторону особисті претензії, спроби шантажу, вічні політичні дискусії про те, що все погано. Ми робимо те, що потрібно для країни. Під чим підписалася коаліція, за що вона проголосувала, і на що був призначений цей склад уряду, – сказав Яценюк під час засідання.

Він розповів, що у вівторок 16 лютого готовий відповісти на будь-які питання депутатів і презентувати програму, що базується на нових принципах.

Далі засідання Кабміну нагадувало виставу одного актора. Яценюк то сидів, розкинувшись у своєму кріслі, то підводився, щоб керувати засіданням стоячи.

Ввечері 11 лютого відбулося "виїзне засідання Кабміну" на політичному ток-шоу "Право на владу", що виходить на телеканалі 1+1 олігарха Ігоря Коломойського.

Там Яценюк та інші міністри фактично повторили тези відкритого засідання, відзвітувавши про успіхи.

– Ми пояснюємо собі, що наш дохлий кінь краще, швидше, дешевше, – вдень 14 лютого прокоментував зусилля Яценюка голова фракції БПП Юрій  Луценко.

Що ще робить Яценюк, щоб лишитися в прем’єрському кріслі?

Боротьба за місце

Арсеній Яценюк вже не вперше грає на грані фолу.

У листопаді 2014 року – напередодні свого другого призначення на посаду прем’єр-міністра – під час прес-конференції він озвучив свою версію майбутнього складу уряду, щоб "почати публічне обговорення". Щоправда, перед тим, як озвучити прізвища майбутніх міністрів, він навіть не завжди говорив з потенційними кандидатами.

Читайте также
Тоді між БПП і НФ також тривали довгі перемовини, і яблуком розбрату була кандидатура Арсена Авакова, якого Яценюк хотів бачити на посаді міністра МВС.

Були проблеми і з регламентом коаліційної угоди.

У БПП вимагали більш жорстких умов для Яценюка, під якими він не хотів підписуватися.

Наприклад, у версії БПП Кабмін кожного місяця мав би звітувати перед коаліцією і підготувати план відновлення країни на 2015-2017 роки. Але у кінцевому варіанті ці пункти зникли.

Протягом року представники БПП і НФ не приховували, що у них накопичуються претензії один до одного.

Так, з перших днів нового уряду Яценюк оголосив війну міністру енергетики Володимиру Демчишину, що був призначений на посаду за президентською квотою. У президентському оточенні критикували міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та декілька разів намагалися ініціювати його відставку. Наприкінці минулого року протиріччя вилилися в інцидент з нардепом від БПП Олегом Барною та походи фракції Яценюка на зустріч з президентом.

Ще на початку листопада минулого року під час зустрічі "стратегічної сімки", до якої входить найближче оточення президента та голови уряду, Яценюк сказав партнерам, що змінити кількох міністрів – це правильно і по-європейськи. Але якщо мова йде про весь склад уряду – тоді шукайте інший формат коаліції

– Очевидно, під словом "уряд" він мав на увазі себе. Це такий шантаж, – розповідав тоді УП один із учасників зустрічі.

Риторика Яценюка з того часу не змінилася. Під час однієї з нарад за участі президента минулого тижня голова уряду лише закріпився в думці, що він – фігура незмінна. Розповідав, що за час роботи в уряді не став ані мільйонером ані мільярдером, і що боротиметься за країну до переможного кінця.

Такі самі тези Яценюк використовує і під час зустрічей із послами різних країн, більшість з яких до останнього часу підтримували ідею збереження діючого уряду.

"Яценюк на цих зустрічах шантажує, що якщо він піде, то реформи зупиняться, фінансова ситуація погіршиться. Звичайно, що посли не в захваті від такої ідеї", – розповідають УП в дипломатичних колах. За словами одного із співрозмовників, головним адвокатом Яценюка до останнього був посол США Джефрі Пайєтт.

У свою чергу в розмовах із депутатами західні дипломати дають зрозуміти, що не можна допустити загострення політичної кризи і перевиборів до парламенту.

– Під час однієї з останніх зустрічей ми намагалися пояснити, що цей уряд навряд чи зможе у подальшому якимось чином змінити ситуацію в країні з економікою та реформою на краще. У них було достатньо часу, – розповідає один із нардепів. – Ми розповідали, що деякі так звані технократи виявилися такими ж корупціонерами, і на підконтрольних їхнім відомствам підприємствах квітнуть схеми. Вони нібито почули.

– Їм не важливі імена. Розшифровуючи дипломатичну мову, вони зараз вже говорять: хлопці виходьте з кризи, не втратьте країну. Якщо у вас є варіант, як вийти і хто буде нормальний прем’єр, під якого є голоси – взагалі не питання, – пояснює нардеп від президентської фракції.

Без депутатів

Яценюк встигає зустрічатися із дипломатами, щоби розповідати про свої досягнення, проте уникає зустрічей з народними депутатами.

Тим часом, мінімум дві фракції коаліції відкрито виступили за його відставку – "Самопоміч" і "Батьківщина".

9 лютого "Самопоміч" провела велике засідання фракції за участю мера Львова Андрія Садового, а в суботу – позачерговий з’їзд в Харкові, куди приїхали представники місцевих осередків партії та народні депутати.

– У цій залі є люди, які довіряють уряду? Нинішній уряд впорався зі своєю роботою? Це велике питання, яке стоїть перед усіма нами. Якщо у сьогоднішньому парламенті ... ми знову не перепідпишемо коаліційну угоду, якщо не буде нового уряду – це буде розвал країни і велика трагедія, – сказав Садовий під час з’їзду.

– Якщо ця здорова вимога (відставка уряду – УП) не тільки "Самопомочі", а 70% громадян, які кажуть, що уряд має піти, якщо це буде відкинуто, то я можу прогнозувати, що ми не будемо це ковтати і казати типу "ну добре, помучимося так", – говорить один із нардепів.

Попри різкі заяви політичної сили міського голови Львова, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк не намагався зустрітися з депутатами "Самопомочі" і домовитися про підтримку. За словами народних депутатів, востаннє вони бачилися під час прийняття бюджету.

Так само не зустрічався Яценюк із "Батьківщиною", депутати якої неодноразово жалілися УП, що він взагалі ігнорує зустрічі із фракцією.

Навряд чи Яценюк зможе розраховувати на підтримку фракції Олега Ляшка, який минулого тижня заявив, що виходить з переговорного процесу про повернення в коаліцію через відмову сформувати нову більшість і уряд.

Як говорять співрозмовники у Радикальній фракції, Ляшко зустрічався з прем’єр-міністром минулого понеділка, після чого саме й заявив про вихід з переговорного процесу.

За словами депутата Андрія Лозового, фракція РПЛ вже остаточно вирішила не підтримувати чинний уряд.

Головна інтрига – як голосуватиме президентська фракція. "У БПП багато незадоволених Яценюком, але все залежить від зустрічей із президентом та прем’єром. При бажанні за відставку може проголосувати вся фракція", – говорить близький до президента співрозмовник.

Посилаючись на депутата від фракції НФ і голову регламентного комітету ВР Павла Пинзеника, нардеп від БПП Мустафа Найєм повідомив, що частина депутатів від НФ також голосуватиме за відставку Яценюка, якщо буде запропоноване нове прізвище прем’єра і новий склад уряду.

Щоправда, згодом Пинзеник назвав цю заяву "фантазіями".

– За відставку, можливо, голоси і знайдуться, але немає прізвищ, за які ми могли би проголосувати як за нового прем’єра. Хто? Підкажіть? Саакашвілі чи Гройсман? Не смішить, – роздратовано відповідає один із нардепів НФ.

– Це – звичайний шантаж, і у президента впевнені, що якщо буде дуже потрібно, НФ дасть голоси і за нового прем’єра, – коментує один із співрозмовників в оточенні Порошенка.

Але поки що у Раді чекають Яценюка на головний іспит – звіт у Верховній Раді, запланований на вівторок 16 лютого.

Роман Кравець, Марія Жартовська, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде