Новые лидеры: стоит ли надеяться на Зеленского?

Четверг, 31 января 2019, 05:30
Новые лидеры: стоит ли надеяться на Зеленского?
Фото kvartal95.com

Кмітливі слуги можуть купатися у розкошах за рахунок господаря. Яскравим прикладом можуть бути ті ж народні депутати Верховної Ради.

А найкмітливіші з найкмітливіших слуг можуть навіть примудритися одночасно служити декільком господарям...

Гра у президента-слугу народу дає Володимиру Зеленському вагомі бонуси за фактичної відсутності програшного особисто для нього варіанту.

Він максимально розкручує шоу-бренд "Зеленський", у тому числі в міжнародному контексті, причому фактично за відсутності затрат з власної кишені.

Отримує можливість набратися досвіду і розвинути безумовний режисерський талант у новій для нього сфері – масштабних політичних шоу.

Потім такий досвід можна буде продавати на світовому ринку дуже дорого.

А Україна?

Поки що надто багато підстав вважати, що Україна для Зеленського – не ціль, а тренажер. В основі проекту "Слуга народу" лежить лукавство.

Тараном Зеленського у президентській кампанії є образ Василя Голобородька. Але між дійсно несистемним Голобородьком і абсолютно системним Володимиром Зеленським – провалля.

У якій серії "Слуги народу" Голобородько був доларовим мільйонером і реальним співвласником офшорної фірми?

У якій серії Голобородьку запросто, як старий знайомий і бізнес-партнер, дзвонив олігарх Ігор Коломойський?

У якій серії Голобородько заявить, що він поставив керувати певним напрямком управителя – а тепер не несе за цей напрямок жодної відповідальності, бо вся відповідальність тепер на управителеві?

Зеленський виявився типовим представником старої системи. Який не уявляє бізнесу без офшорів.

Який не розуміє, чому він під час війни повинен відмовитись від російських грошей.

Порошенко також не міг зрозуміти, чому він повинен відмовитись від російських грошей, адже липецьку фабрику він купив до 2014-го року...

І лише коли на горизонті замаячила зустріч з новообраним президентом США Трампом, Петро Олексійович змушений був наступити на горло липецькій пісні.

Трамп – людина пряма і запросто міг в очі на людях запитати: про яку боротьбу з російськими окупантами розповідає український президент, якщо в цей же час він веде сімейний бізнес з цими самими окупантами?

Трампу не запропонуєш помолитися, щоб попустило...

Керівництво політичних структур Порошенка укомплектоване його особистими друзями, близькими бізнес-партнерами і менеджерами. Керівництво партії "Слуга народу" – "95-м кварталом".

Порошенко-кандидат обіцяв швидко закінчити війну. Зеленський-кандидат обіцяє швидко домовитись про припинення вогню.

Володимир переконаний, що він з Путіним швидко знайде "середину" дози гангрени, якою господар Кремля дуже прагне заразити Україну?

Як і інші українські політики, Зеленський робить ставку на дуже невибагливу аудиторію.

Якій можна розповісти, що він чесний, принциповий і нікому, крім народу України, не дозволить собою командувати – але на Новий рік касету зі своєю ключовою політичною заявою віддав Коломойському, щоб той розпорядився нею на власний розсуд.

Втім, практика свідчить, що дуже невибагливої аудиторії в Україні вистачить одночасно і на Порошенка, і на Тимошенко, і на Ляшка, і на Рабіновича, і на Зеленського.

Така аудиторія була дуже точно зображена в одному з одеських анекдотів, інсценізованих ще одним відомим коміком Олегом Філімоновим.

Суть анекдоту: чоловік пізно повертається додому, і дружина виявляє на ньому спочатку губну помаду, потім – решту "слідів присутності іншої жінки".

І кожного разу сама дружина вигадує поважні причини, які б зняли з чоловіка будь-які підозри. Але коли під його верхнім одягом опиняється чужий бюстгальтер, вона завмирає у німій сцені. А чоловік вигукує: "Ну, придумай же что-нибудь! Ты же у меня такая умница!".

Ось і Зеленський може сміливо собі дозволити будь-яке лукавство. Його прихильники за будь-яких обставин "придумают что-нибудь".

Продовження під рекламою:
Така аудиторія, розділившись на фан-клуби політиків, готова розіп'яти і порвати на шматки "чужого" лідера за десяту частку того, що вона ж з великою готовністю пробачить "своєму".

Що найбільш трагікомічно: такі люди дуже добре розуміють карикатурність опонентів, які на очевидні факти відповідають брутальною лайкою і навішуванням ярликів. Але у цих же людей моментально паралізує розум і совість, щойно мова заходить про власного політичного улюбленця – у хід відразу ж ідуть абсолютно аналогічні методи.

Дуже талановитий комік приречений на успіх в країні, де люди не ходять в цирк, а живуть у всеохоплюючому цирку.

Вся українська повсякденність фактично перетворилась на суцільний чорний гумор.

Половина населення фактично неплатоспроможна, тотальна міграція, культ траншу – а президент пухне від прибутків.

На телеканалах "розенблати" розповідають про успішну боротьбу влади з корупцією.

Театралізовані арешти перед телекамерами, з гелікоптерами і сотнями спецназівців – а жоден фігурант цих арештів не сів у тюрму.

Лідери відверто авторитарних партій оголошують себе представниками демократичних сил.

І без того скромні золотовалютні резерви України більш ніж наполовину запозичені – при цьому щороку сотні мільйонів доларів виводяться в офшори.

Населення зі сміховинними на фоні європейських зарплатами дотує мільярдерів, чиїм палацам і яхтам можуть позаздрити переважна більшість західних багатіїв.

Show must go on! Шоу має тривати! І продовжувати його мають найбільш талановиті шоумени.

Набір ЗЕмасовки уже розпочато.

Народу не завадило б бути трохи уважнішим і розбірливішим, щоб випадком не стати слугою "95-го кварталу".

Талановиті режисери по ходу виконання можуть виявити і використати сюжетні лінії, які початковим сценарієм не передбачались...

І щоб отримати щось більше, ніж славу найбільшої масовки найбільш вражаючого політичного шоу, народу варто все ж спиратися на жорсткі вимірювані критерії, а не на сліпу віру в чергове прізвище.

І крізь сито таких критеріїв обов'язково має проходиди кожен без винятку кандидат у нові лідери. Такі критерії мають бути абсолютно однаковими і щодо Зеленського, і щодо Вакарчука, і щодо будь-кого іншого.

  • Вимірюваність пропонованих критеріїв і механізмів.

Пропозиції, які не виписані детально у вимірюваних, без двозначного трактування, легко контрольованих критеріях і механізмах – лукавство.

  • Опора на власний народ, а не на елементи зовнішнього управління.
  • Системність пропозицій.

Програми, в яких відповіді на принципові запитання повисають у повітрі, і які містять набір несумісних у рамках єдиної системи елементів, – бутафорія.

  • Принципово нова потужна політична сила.

Їі відмінністю має стати принцип керівництва, за якого партію очолює найефективніший наразі політичний топ-менеджер, а не вічний вождь або група знайомих з дитинства чи з армії пацанів.

Читайте також:

Володимир Зеленський: 1 квітня – офігенний день для перемоги клоуна

Спокуса Зеленським: нерви штабів та ігри Коломойського

Зеленський показав статки: рахунки в "Приваті", квартира в Криму і авто за 4,7 млн

Комік цілком може бути дуже успішним президентом з вдячною пам'яттю багатьох поколінь. Але для цього він повинен запропонувати свій варіант "рейганоміки" і спеців, здатних цей план реалізувати, а не сценарій шоу.

Він повинен бути готовий беззастережно пожертвувати "95-м кварталом" заради України, а не навпаки.

Пілоти пасажирських літаків не мають права брати з собою у політ парашут... Варіант "дайте мені спочатку посаду і владу – а я вам потім золоті гори" українці уже проходили неодноразово.

І щоразу золоті гори діставалися тим, хто обіцяв, а не тим, кому обіцяли.

Геннадій Cтепанчук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде