Катастрофа MH-17. Первые официальные подозреваемые и новые подробности от Bellingcat

Среда, 19 июня 2019, 21:50
Катастрофа MH-17. Первые официальные подозреваемые и новые подробности от Bellingcat

У середу Міжнародна слідча група (JIT), зібрана для з'ясування причин катастрофи малайзійського "Боїнга" рейсу МН17 на Донбасі 17 липня 2014 року, оприлюднила нові результати офіційного розслідування катастрофи.

У травні 2018 року слідство повідомило, що літак був збитий над Донецькою областю зенітно-ракетним комплексом "Бук" з 53-ої бригади ППО Збройних сил РФ, що базується в російському місті Курськ.

Цього разу слідчі назвали перші імена підозрюваних у катастрофі авіалайнера.

У свою чергу, напередодні оприлюднення офіційних даних, команда журналістів-розслідувачів Bellingcat, яка вела розслідування трагедії, опублікувала свою нову доповідь.

У ній згадується значно більше імен реальних бойовиків, які виявилися фігурантами прослуховувань СБУ та були причетними до транспортування і установки російського "Бука", з якого був збитий літак.

Офіційна версія

За версією офіційного розслідування, у справі четверо підозрюваних:

  • Сергій "Хмурий" Дубинський – 56-річний голова розвідки "ДНР", ветеран Головного розвідувального управління (ГРУ) Росії. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігор "Стрелок" Гіркін – 48-річний так званий міністр оборони "ДНР". Вранці 18 липня брав участь у розмові з Дубинським, який пов'язаний з евакуацією установки "Бук" з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. Ймовірно, Стрєлков-Гіркін також був повністю обізнаний про постачання "Бука" з Росії.
  • Олег "Гюрза" Пулатов – 52-річний підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ. Причетний до перевезення "Бука" й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонід "Кріт" Харченко – 47-річний громадянин України, командир "розвідувального батальйону у "2-му відділі ГРУ ДНР", причетний до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" в Росію.
 

Слідство підкреслює, що жоден із цих чотирьох самостійно не натиснув кнопку, однак вони тісно пов'язані з доставкою зброї. Їх судитимуть за збиття літака, що спричинило загибель людей. Такий злочин, згідно з нідерландським законом, тягне за собою покарання до 15 років в'язниці.

Реклама:
Гіркіна називають точкою контакту з російським керівництвом. Він був посередником між донецькими ватажками і урядом Росії. Саме через Гіркіна колишній "прем'єр ДНР" Олександр Бородай, ймовірно, організовував військову підтримку.

Донецький "міністр оборони", у свою чергу, про потреби бойовиків говорив з главою окупованого Криму Сергієм Аксьоновим. Одну з таких телефонних розмов правоохоронці показали разом із доповіддю. Гіркін у червні 2014 року наполягав, що без підтримки їм "не втримати Схід". Аксьонов у відповідь запевняв, що робота в цьому напрямку вже ведеться.

Детективи вважають, що саме Гіркін наказав сформувати ланцюжок для постачання зброї з Росії. В той же час Дубинський теж контактував з російським командуванням та співпрацював з двома іншими фігурантами – Пулатовим і Харченком.

 
Шлях доставки зброї з Росії

Водночас розслідування триватиме. Детективи все ще не отримали відповідей від Росії, чи дійсно "Бук" належить їй і де він знаходився на момент катастрофи, чи працював Дубинський у той час на уряд. Слідство продовжує шукати нових свідків і вкотре звертається до тих, хто може допомогти з інформацією, в тому числі до російських військових.

Жодних інших імен, окрім підозрюваних, наразі не називають, публікуючи лише ту інформацію, яка "не підлягає сумніву і не поставить під загрозу розслідування". Однак у JIT стверджують: участь Росії в катастрофі очевидна і докази в цій частині є.

Що чекає на підозрюваних

Усіх чотирьох буде оголошено в міжнародний розшук.

"Сьогодні ми видамо міжнародні ордери на арешт чотирьох осіб, яким буде висунуто обвинувачення. Вони також будуть оголошені у національний та міжнародний розшук", – повідомив Фред Вестербеке з прокуратури Нідерландів.

Суд над підозрюваними у збитті "Боїнга" розпочнеться у березні 2020 року.

Враховуючи, що троє підозрюваних є громадянами Росії, а один громадянином України, міжнародна слідча група направить до Росії та України запити про надання інформації щодо місцезнаходження, а також запити на проведення допитів.   

У той же час, JIT не буде просити про екстрадицію обвинувачених, оскільки  завданням слідчих є представлення доказів, а вже суд Гааги буде вирішувати їхню долю.

Що нового почули на записах журналісти-розслідувачі Bellingcat

У новій доповіді журналістів-розслідувачів прізвища чотирьох підозрюваних офіційним слідством також прозвучали.

Втім, не тільки вони.

Раніше Bellingcat публікувала розслідування, які вказували, що в організації переброски "Бука" з Росії на Донбас брали участь високі чини ЗС і ГРУ Росії, а ключову роль відіграв один з чотирьох підозрюваних Сергій "Хмурий" Дубинський.

Цього разу журналісти розповіли про інших причетних до трагедії осіб, голоси яких лунають на перехоплених СБУ 150 тис. телефонних розмовах між бойовиками та їхніми російськими кураторами.

Група Безлера

Згідно з доповіддю, першим літак помітив Валерій "Найманець", "Батя" Стельмах, "комендант" Дзержинська (нині Торецьк), який інформував одного з лідерів "ДНР" Ігоря "Беса" Безлера телефоном про те, що "птичка приближается".

Саме через групу Безлера, яка базувалась у Горлівці, ймовірно, повідомлення про літак дійшло до екіпажу "Бука".

 

Уродженець Дзержинська Стельмах воював в Афганістані, Югославії та Чечні, після звільнення міста українською армією лишився воювати на боці сепаратистів, але згодом переїхав до Росії. Там був помічений в компанії іншого фігуранта війни на Донбасі, лідера "Козачьей национальной гвардии" Ніколая Козіцина.

В іншій перехопленій розмові Безлера про збитий літак згадується Ігор "Мінер" Українець, командир піхотного загону, відомого як "група "Мінера".

На записі Безлер доповідав про збиття літака людині, яку СБУ ідентифікувала як агента ГРУ РФ Василя Гераніна, що "Збили літак. Група "Мінера". Впав за Єнакієво".

У 2016 році Українець начебто отримав важке поранення під Зайцевим, однак вижив і станом на 2018 рік залишався одним з ватажків терористів в Єнакієвому.

Безлер неодноразово спростовував причетність цієї групи до безпосереднього збиття літака. В цьому сумніваються і розслідувачі, оскільки навряд піхотний загін мав навики управління "Буком". За однією з версій група "Мінера" лише брала участь у транспортуванні установки до Сніжного.

Також "Бес" стверджував, що згадані перехоплення стосувались збиття українського військового літака Су-25 за день до катастрофи лайнера.

Падіння Су-25 під Григоровкою дійсно мало місце, однак за даними української сторони, він був збитий на висоті 6250 метрів або ракетою "повітря-повітря", запущеною російським винищувачем "МиГ-29", або ракетою "земля-повітря", запущеною з комплексу "Панцирь" з території Росії.

Реклама:
Російська сторона, як завжди, спростовує свою причетність до цього інциденту, однак наявні свідчення дозволяють говорити, що у групи Безлера просто не було ракет, які б могли підбити Су-25 на такій висоті.

Розслідувачі приходять до висновку, що Безлер у своїх свідченнях маніпулює і намагається звалити відповідальність за збиття лайнера на Україну.

Роль групи Безлера, судячи з даних журналістів, полягала у вільному пропуску "Бука" через контрольовану територію, надання інформації про пересування MH-17 та обстеження місця падіння безпосередньо після збиття.

Група Ходаковського

Про роль командира батальйону "Восток" Олександра "Скіфа" Ходаковського, який до 16 липня був так званим "міністром державної безпеки "ДНР", у подіях з малайзійським лайнером говорили й раніше.

Зараз же журналісти показали й інших діючих осіб.

Зокрема, на записах СБУ розслідувачі ідентифікували Олександра "Сан Санича" Семенова, заступника командира батальйону "Восток", заступника так званого прем'єр-міністра "ДНР" з питань економіки.

 
Ліворуч: кадр відео, де Олександр Семенов виступає на проросійському мітингу в центрі Донецька 1 березня 2014 року. Поруч з ним стоїть Олександр Ходаковський, майбутній командир бригади "Схід". Праворуч: порівняно нещодавнє інтерв'ю Семенова, де його представляють як "Санича"

Судячи з перехоплених розмов "Сан Санич" напряму контактував з Сергієм "Хмурим" Дубинським, пропонував йому танки, разом з колоною яких потім транспортували "Бук" з Донецька до місця призначення у Сніжному.

Розслідувачі також вказують, що вже після катастрофи Ходаковський, який наразі вже проживає в Росії, намагався за вказівкою з Москви приховати від ОБСЄ "чорні ящики" літака.

У той же час роль групи Ходаковського в цілевказуванні для збиття MH17, на відміну від групи Безлера, не прослідковується.

З літа 2018 року Ходаковський живе у Росії, хоча і не має тамтешнього громадянства. За даними журналістів, він переїхав через політичний конфлікт з керівництвом окупованих територій.

"ГРУ "ДНР"

Основну роль в історії з появою "Бука" на Донбасі, за даними розслідувачів, відігравав один з офіційно підозрюваних глава "ГРУ "ДНР" Сергій Дубинський, позивний "Хмурий", підлеглий Стрєлкова-Гіркіна.

Кілька перехоплених телефонних переговорів говорять про те, що саме він  попросив про поставку установки "Бук", щоб захистити його сили на фронті на південь від Сніжного, і що 17 липня особисто координував транспортування установки до місця запуску.

Реклама:
Дубинський очолював сепаратистське "відомство" до лютого 2015 року, а потім поїхав в Росію, як зазначають розслідувачі, "під тиском недоброзичливців". Його розвідувальну службу реорганізували, а багатьох лоялістів екс-керівника прибрали з лав підрозділу.

Крім Дубинського журналісти ідентифікували й інших членів цього підрозділу сепаратистів. Зокрема, мова йде про його згаданого заступника Олега "Халіфа", "Гюрза" Пулатова, колишнього підполковника Збройних сил Росії.

Він, ймовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску на південь від Сніжного та прибув на місце падіння лайнера вже за 20 хвилин після фатального пуску. Пулатов поїхав з Донбасу навесні 2015 року.

Леонід "Крот" Харченко, командир "розвідувального батальйону Крота" у "2-му відділі ГРУ ДНР", який згаданий офіційним слідством, згідно з проаналізованими записами, координував транспортування, установку "Бука" в районі місця пуску на південь від Сніжного.

 
Леонід "Крот" Харченко

Його місцезнаходження після 2015 року невідоме.

Однак у 2017 році людина, що називала себе колишнім сепаратистом, писала у соцмережі на сторінці Стрєлкова, що "Крот", можливо, був вбитий після того, як оселився у Ростовській області. Чоловік в мережі пов'язував загибель Харченка з тим, що той забагато знав про МН17. Хоча жодних підтверджень цієї інформації немає.

Харченко разом зі своїм підлеглим Едуардом "Рязань" Гілазовим був задіяний в охороні та евакуації установки в Росію.

Вже після збиття MH-17 і термінової евакуації "Бука" з місця пуску "Рязань" доповідав "Кроту" про загубленого члена екіпажа установки, який лишився на одному з блокпостів.

Самого Гілазова, як і деяких інших бойовиків, згаданих у розслідуванні, ймовірно, вже немає серед живих. Він пропав на окупованій території у липні 2015 року і відтоді вважається мертвим.

Соня Лукашова

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде