Счастливая нация

95 просмотров
Среда, 16 декабря 2009, 12:12
Наталья Пастухова
для УП

Нарізаючи тупим до неможливості ножем скибочки лимону, я подумала: мабуть, якщо б в комп'ютері була програма для загострення кухонних ножів, мій чоловік їх би таки наточив.

Втім, так і в політиці: якби нинішні політики мали би програму кращого життя - ми би жили інакше. Натомість ми намагаємося розчавити нестерпно закислі мізки нашої свідомості, вірячи в те, що це не Вони на нас тиснуть - а просто ми надто пручаємося. І ми щасливі.

Ми розуміємо, що всі політики однакові, і не розуміємо головного - що ми такі самі. Просто ми з ними знаходимося в різних умовах. А поміняй місцями будь-кого з народу із тим, хто ссе цицьку державної кормушки - і вже за пару днів стане зрозуміло, що народ не кращий за своїх правителів.

Ми тут, унизу держави, жаліємося - влада паршива, уряд зажрався, опозиція - гнила.

А ми бідні нещасні.

Все це брехня. Ми щасливі, бо не маємо вибору. Тільки в нас його ніхто не забирав. Ми його просто ігноруємо.

Ми - політичні наркомани. Знаємо, що це все фігня, що потім буде погано, але все одно приймаємо дозу передвиборчої агітації і віримо в те, що цей кайф і є справжнє життя.

Та вибори закінчаться і почнеться стандартна ломка. До нових виборів. До нової дози. Та чи довго так протягнемо - невідомо. А хіба ми хочемо це знати?

Ми щасливі. Бо встигаємо помріяти перед тим, як в черговий раз упасти обличчя у багнюку. З якої,чомусь, не надто поспішаємо вилазити. Чекаємо. Коли прийде добрий дядя чи працьовита тьотя і нас звідти витягне.

Нам не потрібні лідери. Нам не потрібні вожді. Нам вистачає клоунів. Ми щасливі. Бо сміємося з того, що обираємо лицедіїв. Вони танцюють, б'ються, співають - а ми дивимося, і радіємо з того, що наш улюбленець придумав новенький прикол, чим можна нас ще повеселити.

Підняти зарплату - будь-ласка, зробити доступною медицину - залюбки, посадити у тюрми злодіїв - без проблем. І нам вже добре, бо про нас дбають. А чи зроблять вони все це - нас не цікавить, бо після виборів це вже нас не стосується.

Будь-які ідеї кращого життя, "одягнені" нашими політиками у слова передвиборної агітації, втрачають сенс. Для всіх. Нас не турбує, що робиться. Нам треба знати, що нам ще пообіцяють. І ми знатимемо це, бо у нас найвільніша преса.

Добре, що лайно у нас безкоштовне. І це - найпопулярніша валюта для наших політиків, коли настає час розплачуватися із народом. Погодьтеся, це справедливо. Адже це вторинний продукт. Політики беруть від нас найкраще, бо вони цього гідні, і повертають нам природну відповідь.

Ця валюта скрізь - але найбільше її в пресі і ток-шоу. Адже ми так любимо ці словесні мордобійки! Ось де курс лайна перевищує навіть курси валют найпотужніших держав. А ми щасливі.

Ми робимо вигляд, що не можемо з'ясувати - куди нам іти - до НАТО, чи до Росії. А насправді, нам все одно. Більше того, ми не хочемо рухатися нікуди доки не нагодуємо сім'ю, не заплатимо комунальні послуги, не купимо пральну машинку чи не поставимо на могилці рідним пам'ятника.

І ми щасливі, що цієї важливою проблемою, куди країні йти, переймаються ті, кому вже не треба думати про наші проблеми. Ті, кого не хвилює нинішній геноцид, а більше турбують минулі голодомори.

Ми багато чого не знаємо у цьому житті. І тому щасливі. Ми не знаємо чому зникли таргани і горобці, і чия черга наступна. Ми не знаємо чому хворіють наші діти - ми суємо їм в руки мобілки, а потім дивуємося, чого це в них, в такому юному віці, голова болить, серце не витримує навантаження звичайного уроку фізичного виховання.

Ми радіємо, що можемо з ними завжди зв'язатися і не помічаємо, як втрачаємо із ними зв'язок назавжди.

Наші діти не віднімають мобільних телефонів від вух і добами сидять біля моніторів комп'ютерів. Вони поїдають концентровану емульгаторну модифіковану фігню і щодня, щохвилини втрачають сили, здоров'я, надію.

А країна втрачає націю. Нам обіцяють що ми будемо їсти нормальну їжу, а самі знищують українське село.

В нашій країні слово "селянин" вже давно стало синонімом слову жебрак. А ми щасливі, бо їх, селян, залишилося не так вже і багато, а нас міських дармоїдів набагато більше.

Це не ми, а вони, встають вдосвіта нагодувати корову, видоїти та віддати за безцінь спекулянтам молоко, виорати землю та посадити хоч якоїсь картопельки.

Це вони живуть у напівзруйнованих будиночках, що опалюють дровами, носять воду з криниць. Це від них ми в маршрутках крутимо носа, бо нам, місцянам, не подобається запах брудного загниваючого села.

І ми не помічаємо, що це наш з вами запах - запах гнилого суспільства, де більше цінується паперова бюрократія аніж чесний трудар.

Це у наших містах безробітних більше аніж тих, хто хоче працювати. В нас багато роботи. Але ми не хочемо за неї братися. Бо ми щасливі з того, що можемо поплакатися на свою тяжку долю. Ми йдемо вчитися не туди, де отримаємо професію для життя, а туди де штампують престижних безробітних.

Це у нас стоять пусті новобудови, бо будівельна фірма не зі всіма поділилася. А молоді сім'ї, не маючи де жити, беруть у держави гроші за дитину і віддають її у державні сиротинці.

Це наша країна займає одне з перших місць із корупції у світі. І ми щасливі. Бо принаймні хоч щось нам вдається зробити по справжньому щиро. Ми всі корупціонери. Ми даємо хабарі та проходимо з чорного ходу, ми віримо брехні і самі брешемо.

Ми порушуємо правила дорожнього руху і гинемо від знахабнілих водіїв. Ми купуємо прострочені продукти і не повертаємо їх у магазини. Ми не віримо у власні можливості - і це наша найбільша проблема.

Хоча ні, в нас проблем немає. Ми щасливі. Бо можемо допомогти нашим можновладцям експериментувати з ідеями не боячись жодних наслідків. Ми гарний дослідний матеріал - пасивні, але майданоспроможні, розумні, але надто ліниві, щасливі і ... просто щасливі. Слава щасливій Україні!

Наталка Пастухова, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)