Геростраты демократии с отбойным молотком

29 просмотров
Пятница, 26 ноября 2010, 11:33
Роман ОфицинскийРоман Офіцинський
доктор исторических наук, профессор, Ужгородский национальный университет

Листопад 2010 року є знаковим.

1-го листопада, наступного дня після місцевих виборів, у світі знову заговорили про зловісні масштаби електорального шахрайства в Україні.

22 листопада, за збігом обставин у шосту річницю Помаранчевої революції, на Майдані Незалежності в Києві розпочалася потужна акція протесту приватних підприємців проти кабальних пасток Податкового кодексу, народженого урядом Миколи Азарова й президентською більшістю Верховної Ради.

Інші події теж показові, хоч і менш значимі.

12 листопада президент Віктор Янукович призначив Віктора Балогу міністром із надзвичайних ситуацій. 23 листопада Іван Балога, рідний брат міністра, став головою Закарпатської обласної ради.

У цій картині абсурду, гротеску й протестів, на тлі погіршення соціально-економічної ситуації знайшлося місце для радісної президентської звістки про наближення "безвізової ходьби в Європу".

Насправді ж доморощені можновладці витискають Україну на цивілізаційне узбіччя.

От і географічний центр Європи - Закарпаття - мало не зомлів від кадрових нокаутів бізнес-групи з Мукачева, котра презентує себе як партія "Єдиний Центр".

Чому на узбіччя? У демократичному суспільстві державна влада формується легітимно - в умовах політичної конкуренції на чесних виборах.

Місцеві вибори 31 жовтня слугують вододілом.

Демократію в Україні знову підмінили правлінням багатіїв - плутократією, характерною для президентства Леоніда Кучми. Це - різновид олігархічного режиму, коли все за всіх вирішує тісне коло осіб, наприклад, партійна верхівка чи "сім'я" глави держави. У резолюції Європарламенту щодо України від 25 листопада, його описано евфемізмом - як "надмірну участь великого бізнесу в політичному житті".

Через профіцит жадібності та дефіцит інтелекту правляча групка багатіїв не здатна сьогодні засипати провалля в держбюджеті та Пенсійному фонді, приборкати інфляцію. Саме тому дрібних комерсантів і рядових споживачів зобов'язали наповнити "засіки Батьківщини", зберігши крупному капіталу податкові індульгенції, відставним сановникам шикарні пенсії тощо.

Водночас тихцем збільшили зарплату тілоохоронцям, точніше - правоохоронцям. Чиновників же налякали можливими скороченнями у свіжій порції розмов про адміністративну реформу, а простолюд - збільшенням пенсійного віку. Про такі афери, як бартерна комбінація "дешевий газ в обмін на флот", незручно й згадувати.

Відновлену плутократичну модель в Україні прикрасили суспільно-політичні та соціокультурні явища, які добре знані ще з доби середньовіччя. Це - трайбалізм, непотизм, порнократія, фаворитизм.

Трайбалізм виявляється у формуванні органів державної влади на основі кланово-територіальних зв'язків. Варто лише зазирнути до біографій столичних і регіональних посадовців.

Згідно з конвенцією ООН про корупцію, яка чинна для України з 1 січня 2010-го року, "конфлікт інтересів" є нездоланним бар'єром при відборі державних службовців. У розвинутих країнах вищі чиновники не сміють роздавати керівні посади родичам. Завдячуючи попередньому президенту Віктору Ющенку, який теж "вів Україну в Європу", непотизм запам'ятався пересічним українцям у ширшому обсязі - кумівстві.

Урешті решт Ющенка відправлено на солідну президентську пенсію, проте його любі друзі та кумове у фаворі. Років шість тому вони зійшли на владний олімп на гребені боротьби з фальсифікаціями народного волевиявлення. Тепер вони знов "на конях", у результаті тої ж фальсифікації, хоч і рівнем нижче - на місцевих виборах.

Наче в знаменитій кінокомедії "Весілля у Малинівці", сірий кардинал і кризовий менеджер ненависного "помаранчевого режиму", умить змінив головний убір, і легко отримав хлібне місце у ворожому таборі "біло-синіх".

Там кадрового голоду не спостерігається, але є нагальна потреба в одіозних призначенцях, маститих флюгерах, гострозорих кураторах рідних і нерідних областей. Тож проводяться кастинги на роль герострата демократії та його разове використання в якості відбійного молотка для надтріснутого моноліту парубків із донецького степу.

Дарма била в дзвони "вертикаль влади" в особі Закарпатської обласної організації ПР про чисельні факти прямого підкупу виборців "Єдиним Центром". Зі свого боку, "Єдиний Центр" викрив підробки виборчих протоколів на замовлення спонсорів двох квазіпартій - Партії угорців і Демократичної партії угорців. Їх робили "прохідними" вже після виборів.

Тепер усі вони браття - регіонали, єдиноцентристи, "угорці", а не тільки ті, що мають прізвище Балога - Віктор, Іван, Павло.

Логічно, що обласну раду очолив середній брат. Старшому важкувато поєднувати два пости - міністра й голови облради, хоч Верховній Раді не тяжко узаконити цю надзвичайну ситуацію як виняток. Молодший брат навряд чи буде чекати до наступної каденції, скоріше - вакансії голови облдержадміністрації.

На щастя, Україну ще не повністю вразив вірус порнократії. "Правління блудниць" притаманне ранньому середньовіччю. У 904 - 963 роках багатії домагалися обрання Папою Римським своїх коханців, друзів, родичів. Наразі прикладів обмаль, хіба що кульгаве порівняння з головою якоїсь там ради.

Незрозуміло лишень, навіщо головам облради - акулам бізнесу в Донецьку, Мукачеві, деінде - ще й зарплата від держави з величезним доважком: 15% за вислугу років, 90% "за особливий характер роботи", преміювання 60% окладу. Чималенька й матеріальна допомога - середньомісячна платня.

Щедрі закарпатські браття-депутати не пошкодували тих грошей державних: "за" проголосували 100 із 104 депутатів. Навіть кілька опозиціонерів із партії "Батьківщина" долучилися.

У шкільних підручниках історії гарно описані абсолютні монархії, коли домінував фаворитизм і продавалися державні посади. Першу скрипку грали віддані монарху люди, без огляду на їхні управлінські здібності. Дуже таланило інтимним партнерам, як-от: утриманцям, які, на відміну від проституток, фінансувались одною особою.

Як зазначив Європарламент, місцеві вибори в Україні 31 жовтня "не встановили нового позитивного стандарту". Про легітимність значної частини депутатів місцевих рад говорити не доводиться. Комусь купили мандат на "мажоритарці", когось виставили фронтменом, а щоб "рухався" потрібний список, докинули голосів постфактум. Хто скільки зміг. Аж поки контрольний пакет не опинився в одних руках.

Ох, ці знайомі віражі на прадавній спіралі!..

Роман Офіцинський, доктор історичних наук, професор, Ужгородський національний університет, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)