Им все равно

21 просмотр
Понедельник, 13 декабря 2010, 18:26
Андрей Новак
кандидат экономических наук, для УП

 

Впродовж цього року Україна прожила три масштабні трагедії: зовнішньополітичну – підписання "Харківських угод"; гуманітарну – українофобські афери міністра освіти; економічну – ухвалення антиреформаторських Бюджетного і Податкового кодексів і галопуюче накопичення державного боргу.

 

На кожну із цих трагедій українське суспільство реагувало адекватно – протестами різних форм і масштабів.

Проти підписання Харківських угод акції протесту тривали в стінах та навколо парламенту. Протести були викликані тим, що угоди були, м'яко кажучи, несиметричні – заради примарної короткострокової економічної псевдовигоди Україна підписувалась на довготривалу військово-політичну кабалу із постійною небезпекою силового шантажу.

Проти відверто реваншистських з елементами послідовної українофобії дій міністра освіти протести пройшли під стінами Міністерства освіти та в самих навчальних закладах.

Переписування історії з антиукраїнськими трактуваннями, спотворення вдалої освітньої реформи, відверті українофобські публічні виступи, неприхована ненависть до всього українського, яка проявлялась у кожній публічній оцінці – все це не може не викликати спротиву суспільства та несприйняття ініціатора таких дій, та ще й на посаді міністра, та ще й "освіти".

Проти неякісного і антиреформаторського Податкового кодексу акції протесту пройшли по всій Україні. В Києві, на Майдані тривала "центральна" акція спротиву.

Підстав для протесту було більше ніж достатньо, адже ПК примушує малий і середній бізнес працювати у зовсім інших податкових правилах, у ще жорсткіших адміністративних лещатах. Натомість для великого бізнесу формує неадекватно лояльні умови, порушуючи принцип рівності всіх перед законом.

Які ж висновки зробила влада із своїх помилкових рішень і негативної реакції суспільства на них? Чи були ті рішення виправлені, а їх автори покарані, хоча б займаними посадами?

Влада висновки зробила, але – з точністю до навпаки.

Натхненники "Харківських угод" Клюєв та Колесніков не лише не позбулись посад, а й на додаток до своїх віце-прем'єрських отримали ще й кожен по міністерству – міністерство економічного розвитку і торгівлі та міністерство інфраструктури ( транспорту та туризму).

Головний виконавець нових енергетичних угод з РФ – Юрій Бойко – отримав (як винагороду?) на додачу до свого Міністерства енергетики ще й вугільну галузь (після ліквідації її профільного міністерства).

"Герой" гуманітарної сфери Табачник, напевне за дуже великі "заслуги", незважаючи на шалений суспільний негатив, не лише не позбувся посади, а на додаток до сфери освіти й науки отримав у своє управління ще й молодь та спорт в об'єднаному Міністерстві.

Головний економічний "реформатор" і автор Бюджетного і Податкового кодексів Тігіпко, не дивлячись на найнижчі експертні оцінки цих документів і небачені досі масові всеукраїнські акції протесту, не лише не був звільнений, а й отримав на додачу до свого віце-прем’єрства ще й Міністерство соціальної політики.

Виходить, владі абсолютно байдуже, як ставиться суспільство до її ініціатив. Вона зневажає думку українців.

От і виходить – "протестуй не протестуй – отримаєш...зміни в Кабміні".

Андрій Новак, кандидат економічних наук, голова Комітету економістів України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)