Будьте людьми: отдайте ему "Его Украину"!

69 просмотров
Понедельник, 04 апреля 2011, 10:44
Владимир Шкляр
народный депутат Украины IV та V созывов, для УП

Закінчуються три тижні до часу Х, коли, будемо сподіватися, стануться якісь події у політичній партії "Наша Україна". Тривалий час невизначеності у партії продовжили, кажуть, ще на два десятки днів ... лікарі.

"Віктор Андрійович все ж-таки селянський син, звик в одному светрі бігати", – написали у ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до сім'ї очільника НУ. Ось, мовляв, і застудився. А зараз мусить поберегти себе.

Закінчення цієї хвороби чекають з нетерпінням.

На жаль, не вся країна, як могло би бути в 2005-у. Чи навіть в 2006 році. Нині НУ, незважаючи на героїчний шлейф її історії чи прогнози деяких політологів, не викликає всенаціонального ажіотажу. Найбанальніше, як можна це прокоментувати – політсила з багатообіцяючим потенціалом скотилася на маргінес і міцно застрягла у болоті чиїхось амбіцій.

На жаль...

Втім, у болоті цих самих амбіцій однієї, хоча й дуже високопоставленої колись людини застрягла не якась одна партія, а ціла країна. І сьогодні всі ми пожинаємо плоди – у тому числі й свого вибору.

Чому сформована на Майдані народна партія почала здуватися одразу після установчого з'їзду у Палаці спорту, і які її подальші перспективи?

Бажання висловити свої думки з цього приводу виникло в мене після перегляду телесюжету про запрошення до генпрокуратури екс-президента України. Коли прозвучала знаменита фраза перехожого – можливо, справді провокатора, можливо, просто емоційної людини – "Ти зрадник, подивися, кого ти привів до влади!". І на неї ми всі почули не менш знамениту відповідь колишнього гаранта – "Це я дав тобі змогу вільно висловлюватися!"

Висновок один: учорашній високопосадовець та формальний партійний лідер не зробив жодних висновків із свого та "нашоукраїнського" фіаско!

Адже очевидно, що свободу слова в Україну приніс не президент, вольовим рішенням зверху, навіть, якщо його інавгурація проходила на Майдані – а люди, які вийшли на цей Майдан.

І аж ніяк не менша заслуга у можливості говорити вільно – журналіста, якого нині немає в живих. І загибель якого не розслідувала, хоча й клятвено це обіцяла, народна влада. Та сама влада, яка, до речі, після першого місяця свого правління обнесла президентський офіс, а заодно й цілу вулицю Банкову, височеннимметалевим парканом. Якщо хтось не знає – цю загорожу замовив спорудити не Кучма!

А якщо висновків не зроблено за такий тривалий час, то дуже малоймовірно, що вони можуть вималюватися за три тижні, які на роздуми відвели лікарі.

А цей факт робить перспективи "Нашої України" дуже і дуже туманними.

Власне, нічого дивного: чимало могутніх політсил в Україні нині розчинилися, зникли з електорального горизонту, ніби їх і ніколи й не було. Де сьогодні грізна "партія влади" СДПУ(о)? Чим займаються соціалісти Олександра Мороза? Подібних прикладів, вглиблюючись в нашу історію, можна навести чимало.

Тож НУ, як і абсолютна більшість її колег, повторила український політичний парадокс під назвою "Наші партії – не ідеологічні структури, а всього лише штани (спідниця) для свого лідера".

Підтвердження цьому – динаміка рейтингу політсили та її лідера. Рейтинг НУ завжди не дотягував до рейтингу Віктора Ющенка – і так само катастрофічно падав. Разом з ним, але трохи швидше.

Така динаміка, втім, притаманна не тільки "Нашій України": рейтинг регіонів був завжди нижчим за рейтинг Віктора Януковича, рейтинг БЮТу не дотягував до рівня народної підтримки особисто Юлії Тимошенко.

Але трагікомізм НУ в тому, що вона не спромоглася стати навіть "партією влади". При тому, що вся країна повторяла, як мантру: НУ – це партія Віктора Ющенка. Тобто, політсила всенародно обраного президента держави.

Однак цю "аксіому" знали всі, окрім самих партійців. Бо останні, знаючи стан речей і те, що Ющенко ніколи партією не керував, періодично задавали собі непристойне запитання: а хто ж, власне кажучи, очолює "Нашу Україну"? Президент? Ні, йому не дозволено за Конституцією. Тому посада почесного голови, що її спеціально придумали для Віктора Ющенка, чудово вдовільняла його амбіції.

І не більше.

Щоденною, кропіткою роботою із партійного будівництва, просування партії, участі у різноманітних проектах, нарощуванням рейтингу не займався ніхто.

Жодна людина не наважилася "підсиджувати" Віктора Андрійовича: зайвий раз нервувати главу держави, накликаючи гнів на свою адресу. Відтак, де-факто, партієюне керував ніхто. І ніхто не може повноцінно очолити її й сьогодні.

Бо Віктор Андрійович, як ми чули з різноманітних джерел, досі проти.

Як може існувати партія, яка не має жодної зрозумілої – для своїх і чужих – стратегії розвитку?

Та приблизно так, як "Наша Україна"!

Одними й тими ж "старими добрими" гаслами – та ще періодичними організаційними проблемами. Плакати та мовні штампи, з якими виходила і продовжує виходити до широких мас "Наша Україна", ніколи не змінювалися. Нині вони такі ж, якими були 5-6 років тому.

Ми досі "зближуємо Схід і Захід", шукаємо "логіку процесу", "цінності, які об'єднують" та обіцяємо "ніколи не вказувати перстом". Щоправда, не зблизили, не знайшли і діяли переважно всупереч всякій логіці.

Чи, може, існує інша думка?..

Що ми на практиці зробили, аби подолати розрізненість українських регіонів? Ту саму, яка напередодні чергових виборів наближається до ворожості і на якій певні політичні сили, граючи, мов на піаніно, заробляють собі неспалимі голоси "свого" електорату?

Я – про реальні кроки. А не про звичку багато разів повторювати одні й ті ж самі фрази у багатогодинних промовах перед телекамерами. Можливо, створили об'єднуючу ідеологему, видали указ президента з важливої проблеми – грець з ним, з адміністративними ресурсом! – який не наштовхує стінка на стінку, а, навпаки, знаходить спільне?

...Призначити людину лідером не так вже й важко. Навіть якщо це відбувається не в кабінеті, а на Майдані.

Але бути лідером – це вже зовсім інше завдання.

Особисто я готовий піти за людиною, яка цікавиться і живе загальними інтересами громади, у тому числі й моїми – як би пафосно це не звучало. Але кілька разів подумаю, чи варто беззастережно вірити політикові, який живе інтересами тільки своєї сім'ї, віддає сили й енергію для будівництва маєтку у Безрадичах, який вже нині не поступається знаменитому Міжгір'ю – і при цьому не покинув держдачу, хоча не займає вже державної посади.

Можливо, ці чудові вілли, а ще квота на свою людину в Нацбанку, і є тими цінностями, навколо яких пропонується об'єднати Схід і Захід?

Гасла, якщо говорити саме про них, в НУ традиційно не виконували. Або інтерпретували по-своєму.

Але найбільша проблема гасел не в тому, що вони порожні. А у тому, що вони разюче розбігаються з реальними кроками та вчинками, хоча й "почесного", але керівництва. Починаючи з формування кадрового складу органів влади, де принцип професійності підмінявся "кумівством", і закінчуючи банальною невиплатою зарплати виконавцям.

Звичайно, це не могло залишитися непоміченим виборцями. Як і відсутність політичної волі для виконання даних обіцянок.

На вічне питання "Хто винен?", у нашому випадку – у краху "Нашої України" – я маю чітку і зрозумілу відповідь.

Винні ми, тобто її засновники й активісти, які мовчали, коли почесний голова у вузькому колі по-панібратськи "вказував перстом" однодумцям та однопартійцям: "Я знайшов вас на смітнику!" А у залі сиділи люди, які підтримали його у часи, коли подібний вияв симпатій був ще чималим ризиком – принаймні для бізнесу та кар'єри всієї рідні.

Чому у цей момент всі ми сиділи, потупивши очі й ніхто не встав і нічого не відповів? – Банальний, дрібний страх.

У країні перманентно проходили вибори, і кожен з "команди", якщо її можна було так назвати, боявся не потрапити до прохідної частини партійного списку.

Це було тоді. І за це кожен з нас заплатив – втраченими можливостями, розбитими ілюзіями, нереалізованими планами.

Але важко зрозуміти, чого можна боятися сьогодні?

Чи, можливо, хтось всерйоз розглядає сценарій, що лідер зможе домовитися із владою, і за чисто конструктивне опозиціонування "Нашій Україні" таки домалюють 3,1 відсотка на виборах до ВР, і більш того, готовий працювати на такий сценарій?

Звичайно, такий сценарій – аж ніяк не фантастика. Але навіть якщо його втілять, тоді що? У парламенті таким чином з'явиться самостійна фракція, яка відстоюватиме власну позицію? Чи виникне сила, з якою рахуватимуться колеги і яка матиме більш-менш розв'язані руки для ухвалення власних – не нав'язаних, не ультимативних, а саме власних рішень?

А якщо ні, то у чому тоді мета зусиль всіх небайдужих до ідеалів "Нашої України"?

Ну, не в збільшенні, висловлюючись економічною термінологією, капіталізації бренду "Наша Україна" та отриманні відтак додаткових дивідендів сім'єю почесного голови!

Чи, можливо, існують інші, менш/більш глобальні аргументи, яких ми, на жаль, не розуміємо?

Якщо ж таких немає, то я не бачу жодної цінності у всій закулісній боротьбі, яка нині точиться за "Нашу Україну".

Не вступайте у безглузду боротьбу. Віддайте "Нашу Україну" – разом з усіма нереалізованими сподіваннями українського народу – її голові.

Можливо, сьогодні він знайде час нею зайнятися – і зможе реалізувати свої потенційні риси політичного лідера: харизму, впертість, яскраво виражений національний дух. Ці риси у Віктора Ющенка не забереш: вони є, і якщо використати їх на благе діло... Тим паче, від свого іміджу "молодого політика" лідер НУ відмовлятися не планує.

А не знайде він такої можливості... Чи не захоче... Чи не зможе... Ну, не вона перша, не вона остання, ця "Наша Україна"...

Як би сумно і мінорно не звучала ця фраза...

Так, свого часу ми кричали – "Ми партія Ющенка!" І докричалися...

Він і справді повірив, що це – його партія. У прямому розумінні цього слова – його особисто і його сім'ї. Відтак, люди, які йшли будувати "Нашу Україну", виявили, що насправді вони споруджують "Його Україну".

А якщо хтось цього не зрозумів, то, може, фрази "Я вас на смітнику знайшов" буде мало? Може, з нами варто розмовляти ще зрозуміліше?

Володимир Шкляр, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)