Предпринимательское сопротивление, или Заметки к парламентским выборам-2012

15 просмотров
Среда, 18 мая 2011, 10:03
Виталий Тараненко
журналист, Хмельницкий, для УП

"Майдан's" за режисурою підприємців малого та середнього бізнесу впевнено набирає обертів. Свій вихід на центральні вулиці обласних центрів та столиці бізнесмени пояснюють коротко: мовляв, доконав Податковий кодекс "батьків" Азарова-Тігіпка. А з ним і супутні негаразди "маленьких українців" – збільшення пенсійного віку, зростання комунальних тарифів, безробіття... 

Апеляція підприємців до рідної влади, попри економічний характер, несе й політичний підтекст.

Адже неформальний підприємницький рух ближче до початку парламентських виборів може вилитися в комерційний проект певних зацікавлених політиків – із прицілом на депутатські крісла у ВР-2012. 

Народне віче: розминка перед боєм 

У п'ятницю, 13 травня – дата, вочевидь, не залякала організаторів – на Майдані Незалежності в Хмельницькому відбулося народне віче підприємців малого та середнього бізнесу, яке зібрало близько 1000 прихильників. 

Керівник регіональної асамблеї громадських об'єднань малого та середнього бізнесу Хмельницької області Галина Кулик не приховувала, що акція мала на меті перевірити: чи отримали місцеві бізнесмени щеплення проти податкового та адміністративного тиску. 

Атмосфера, яка панувала на цьому віче, ще раз довела: підприємці, а це переважно власники торговельних точок на місцевих ринках, готові фінансувати нерегулярні візити "своїх" до столиці задля благородної мети – якщо не скинути діючий уряд, то хоча б застосувати до нього незручні прийоми.

Приміром, закидати скаргами та пропозиціями, гатити у двері міжнародних громадських організацій і казати, що влада не прислухається до думок бізнесу. 

Урок, який можна винести із хмельницького народного віче – не що інше, як готовність хмельницького бізнесу приєднатися до Всеукраїнської акції "Вперед", яка стартує у Києві 19 травня. Вони готові, бо протягом заходу їхній посланець ходив із рибацьким підсаком, у який бажаючі опускали гривневі купюри з портретами Михайла Грушевського, Тараса Шевченка, Лесі України та Григорія Сковороди. 

Кульмінацією акції став приїзд голови Комітету промислової й регуляторної політики та підприємництва України, народного депутата від БЮТ Наталії Королевської та голови Федерації профспілок малого та середнього бізнесу підприємництва України В'ячеслава Роя. 

Що цікаво: це другий візит із початку року пані Королевської на Хмельниччину. Наталія Юріївна приїжджає сюди не як посланець "сердечного" табору – цю особу підприємці презентують, як їхню соратницю, котра захищає інтереси бізнесу. Це підтвердила пані Кулик, прокоментувавши мені на диктофон імовірність очолити Королевською підприємницького руху.

Під час народного віче пані Королевська, у незмінному стилі, дала на горіхи всій партії влади та закликала підприємців до повалення уряду Азарова.

Якщо з боку затятої опозиціонерки й надалі звучатиме подібна реакція, то в таборі БЮТ-Батьківщини стане тісно головним спічмейкерам, враховуючи Юлію Тимошенко.

Виведення на хмельницьку сцену Королевської стало вдалим піар-ходом, як для підприємців, так і для самої "королеви": напередодні парламентських виборів потрібно робити ставку на альтернативний рух, у цьому випадку підприємницький, – або резервувати місце в прохідній частині ВО "Батьківщина". 

"В чем сила, брат?" 

З підприємницьких бунтів, як виявилося, шеренга охочих "зняти вершки" у якості самопіару, тільки збільшується.

Особисто я нічого не маю проти керівника громадського руху "Спільна справа" Олександра Данилюка, який організував 14 травня "День гніву". Але, за словами пана Роя, він чомусь діаметрально протилежно діє з іншими кураторами підприємницького опору. Про це, зокрема, мені повідомив сам голова федерації профспілок, під час перебування в Хмельницькому. На його думку, Данилюк некоректно ставиться до лідерів інших громадських організацій.

"Ми вітаємо різні акції протесту, які відбуваються в Україні і йдуть на користь усім. Однак дії Данилюка не погоджуються із представниками іншими громадськими організаціями, які об'єдналися навколо Всеукраїнської акції "Вперед", і це викликає певний подив. Якщо ми хочемо досягти успіхи та коригувати наші дії, не потрібно грати на випередження", – заявив він.

Розбіжність гуру підприємницьких "Майдан's" у проведенні чіткої лінії нападу призводить до прогнозованих випадів представників Партії регіонів. 

Так, нардеп від ПР Олег Надоша сказав, що опонентам влади слід відмовитися від ідеї марно витрачати час на різні мітинги і акції протесту. Набагато ефективніше пропонувати розумні й конструктивні ідеї щодо того, як проводити реформи, яких потребує Україна: "Анонсований День гніву – це черговий піар-хід опозиції, який, на їхню думку, повинен був принести їм політичні дивіденди.

Насправді, в Україні зараз немає ані політичних, ані економічних, ані ідеологічних причин для протестних настроїв. Уряд Миколи Азарова, отримавши в спадок від попередньої влади величезні державні борги й розкрадену скарбницю, у стислі терміни зміг стабілізувати ситуацію, нівелювавши тим самим підстави для незадоволеності громадян".

Пластиліновий лідер 

Чим ближче до парламентських виборів-2012, тим більш прискореним виглядає "броунівський рух" харизматичних політиків, котрі бажають не ідентифікувати себе з партією, що привела їх до столичного будинку під куполом. 

Арсеній Яценюк, В'ячеслав Кириленко, Тарас Чорновіл, Наталія Королевська – це неповний перелік осіб, які не вилазять із телеекранів або інформаційного наповнення інтернет-агентств.

Їхнє надзавдання – одержати політичні дивіденди з будь-яких резонансних подій, що спалахують в українському просторі. Тоді сміливо, якщо партійні вожді не візьмуть у прохідний список, можна йти по мажоритарці.

Для них літній період відпусток може перерости в роз'яснювальний вояж по регіонах, райцентрах України. Де краще, ніж у глибинці, тебе зможуть вислухати, разом із тобою грізно помахати вказівним пальцем у бік партії влади, мовляв, так покращили життя вже сьогодні, що годі далі реформувати... 

Що ж, чергове наближення виборчої дати "X" буде показовим екзаменом для політичних "одинаків" протистояти адміністративній машині ПР та всієї вертикалі влади. 

Віталій Тараненко, журналіст, Хмельницький, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)