Свободолюбивые украинцы День Свободы больше не будут праздновать?

53 просмотра
Понедельник, 23 января 2012, 10:11
Ирыся Герцун
для УП

"Не жди сподіваної волі – вона заснула: цар Микола її приспав…", – пам'ятаєте сумнозвісні рядки великого Кобзаря?

Крізь кілька поколінь, немов безглузде дежа вю, слова Тараса Шевченка знову актуалізуються. Своїм указом про скасування Дня Свободи в Україні Янукович остаточно звів нанівець волелюбні прояви та демократичні прагнення українців.

Адже саме День Свободи мав стати тим єднальним національним святом, яке б формувало гідну патріотичну свідомість та сприяло залученню кожного політично активного українця до розбудови міцної й самодостатньої української держави.

Ми й досі не маємо по-справжньому щирих та інтерсуб’єктивних національних свят. Саме такі свята об'єднують націю, надаючи їй життєздатності та реальних проявів. Саме під час таких свят формується почуття приналежності до спільноти і зникає відчуженість кожного.

Помаранчева революція не виправдала себе? І тому ми мовчки погоджуємося на применшення ролі свободи та дискредитацію демократичних цінностей.

Брак політичної волі та об’єктивного оптимізму формує в українців апатію та руйнує віру у світле майбутнє.

Так, звісно, не варто ідеалізувати Помаранчеву революцію, однак акцентувати увагу лише на негативних її проявах теж не варто. Згадаймо, Велику Французьку революцію, її плачевні політичні наслідки та широковідомий вислів: "революція пожирає власних дітей".

Такі вагомі чинники не стали на перешкоді для французів, які й досі святкують День взяття Бастилії. Це свідчить про те, що у французької нації віра в ідеали та гасла революції сформувала політичну свідомість та волю на принципах свободи, рівності та братерства.

Саме Велика революція є незмінним символом національної єдності французів. І тому дуже важливо, щоб аналогічне свято було і у українського народу, адже так історично склалося, що постійно існує потреба в єднанні українців, формуванні спільних соціокультурних цінностей та виробленні єдиної політичної ідеології.

Однак нове національне свято українського народу, перш за все, має зародитися у свідомості кожного щирого українця, викликаючи справжні емоції та почуття. Масово усвідомлені національні свята не в змозі нав’язуватися жодною владою, такими подіями важко маніпулювати й використовувати як інструмент політичного впливу.

На жаль, цінності та принципи Помаранчевої революції не змогли вкоренитися у головах українців, які потребують швидких результатів, зневірившись у пустих владних обіцянках.

Не змогла вберегти ідеали революції й політична еліта, навіть на символічному рівні. Однак зараз дуже важливо, щоб скасування святкувань Дня Свободи не спричинило навмисного позбавлення українців таких демократичних цінностей як свобода, вільні й незалежні вибори та народовладдя.

Ірися Герцун, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)