На кладбище расстрелянных иллюзий уже нет места для могил ...

487 просмотров
Понедельник, 20 августа 2012, 12:47
Ирыся Герцун
для УП

Мода лізти грудьми на барикади є дуже поширеною в Україні. І дарма, що груди голі, а барикадами стають символи християнства.

Маси як завжди прагнуть хліба й видовищ, а скандальна витівка "Pussy Riot" стала вдалим приводом для сенсації, ініційованої Femenістками.

Складається враження, що вся українська демократія зводиться лише до гучних акцій протесту та голих жіночих принад. А політична культура, толерантність та християнські цінності чомусь пасуть задніх в умовах тотального "покращення".

Відсутність елементарної політичної культури яскраво демонструють не лише витівки руху Femen, а й дії політичної влади, яка ефективно цькує усі прагнення опозиційних сил бути почутими.

А також діяльність окремих політиків, які охочіше розмахують кулаками, аніж шукають компроміси.

Відсутність тієї ж таки культури є причиною того, що українці, які ладні сьогодні йти з вилама на Верховну Раду, завтра знову обирають тих самих народних мужів.

А завзяті Femenістки є радше візуальним уособленням нестачі політичної культури.

Пострадянські патерналістьскі традиції, що властиві нинішньому суспільству є несумісними із поняттям толерантності, адже ми просто не спроможні сприйняти "іншого" – інші погляди, переконання, поведінку.

Універсальність громадянської рівності, прав людини та конституційної демократії в Україні поставлені під сумнів, що демонструє авторитарну сутність самого суспільства.

Проблема не в тому, що ми не здатні терпимо пропустити повз вуха провокатині дії Femen, а те, що зазвичай ми схильні вважати неправильним те, що інші не розділяють наші погляди.

Монополія на єдину і правильну точку зору й нині властива українському соціуму. І цим ефективно користуються сучасні "амазонки".

Демонстративне повалення хреста стало наслідком занепаду християнських цінностей? Наврядчи. Адже, теперішня церква з її відвертою політизацією та комерціалізацією давно стала світською установою.

За віру тепер платять, а Бога шукають в інших місцях.

Ми вже давно не сприймаємо ближнього свого, однак ревно б'ємо себе у груди, коли руйнують христинські символи…

Останні події мимоволі нагадують рядки з поезії Симоненка: "На цвинтарі розстріляних ілюзій уже немає місця для могил…", адже відчайдушні безглузді спроби привернути увагу до неіснуючих демократичних принципів в умовах "подоланої руїни" створюють нові парадокси.

Ірися Герцун, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)