Малоукраинство

138 просмотров
Среда, 22 февраля 2012, 10:28
Остап КрывдыкOstap Kryvdyk
руководитель направления "Украина и мир", Аналитический центр УКУ

Extreems meet
(Протилежності сходяться)
Англійське прислів'я

Україна – це велика європейська і середня в глобальному вимірі країна із однією з найбільших світових діаспор. За 20 років вона відбулася як держава, патріотами якої вважають себе більшість її населення.

Українці – це великий слов'янський етнос, що становить більшість (78%) населення України, і водночас – 46 мільйонів її громадян.

Та існують досить впливові сили, для котрих така Україна – то занадто велика, котрі більш чи менш свідомо хочуть зменшити Україну до своїх "зручних" рамок. Витіснити, відокремити, ізолювати або асимілювати "інакших".

Інь і янь малоукраїнства

"Краще було, якби на цей конкурс (Євробачення) поїхала людина, яка представляє саме Україну. А виходить так, що ми не хочемо показати своє обличчя. І Україну будуть асоціювати з іншим континентом, десь в Африці".

Так член політради "Свободи" Юрій Сиротюк відреагував на перемогу Гайтани 20 лютого 2012 року.

Ідея "малої зручної України" має широкий спектр – від міфу Донецько-Криворізької республіки, розкручуваного містифікаторами Корніловим та Чаленком, до концепції незалежної Західної України авторства чернівецького інтелектуала, довготривалого співробітника штабу Партії регіонів Олега Хавича.

Ці маргіналії, втім, мають у реальній політиці своїх братів по розуму. З одного боку, це крайнє крило Партії регіонів, представлене, крім нардепа Колесніченка, мером Одеси Костусєвим і секретарем Донецької міськради Левченком, плюс будівниками пам'ятника "жертвам УПА" у Луганську.

З іншого боку, це партія ВО "Свобода", котра хоче встановити пам’ятник "СС Галичина" в Одесі і не вважає людей з іншим кольором шкіри гідними представляти Україну.

Обидва підходи є анахронічними: один застряг у бездержавних радикальних етнонаціональних війнах 1930-40-вих, другий – у стереотипах брєжнєвської національної і зовнішньої політики 1970-тих.

Незначна модернізація (наприклад, маніпуляція одними ліберальним мовним законодавством ЄС чи антиеміграційна риторика інших) не змінюють глибинної структури взаємних фобій.

"Антимоскалізм" одних – рідний брат "антисвідомітства" інших: обоє ворожі до "центру", вважаючи свою крайність за норму. Форма є змістотворчою: негатив, конфлікт і підкреслювання відмінностей, орієнтованість на минуле, розколююча, а не об’єднуюча риторика, мова ненависті і зневага до всіх крім однодумців – спільне для обох.

Не варто їх недооцінювати: кожен з підходів лякає як не брєжнєвською русифікацією, то балканськими етнічними чистками. Страх заважає думати і закриває ворота до спілкування з інакшими, стимулюючи до "захисного нападу".

Західні малоукраїнці

"У нас є близько 14% людей, які вважають, що їхня рідна мова – російська. Це говорить про страшну мутації їхньої свідомості. Це 5 мільйонів українців-дегенератів. І їх потрібно врятувати", – з заяви Ірини Фаріон 4 червня 2011 року.

Західним малоукраїнцям властиве непризнання українцями тих, хто не говорить українською. Це – сприйняття національної меншини або діаспори в інодержавному та інокультурному середовищі, але аж ніяк не представників національної більшості, котрі повинні були б інтегрувати навколо своєї етнічної "сім’ї" усю багатоетнічну громадянську "родину".

Відтак, у них повністю відсутня реалістична концепція існування російської мови як найбільшої меншинної мови України, відсутнє адекватне сприйняття російськомовних співгромадян, у першу чергу, саме російськомовних етнічних українців, що створює зайві психологічні перешкоди – тяжко адекватно сприймати хворого на комплекс "правильного українця".

Складається враження, що якби Брежнєв замість русифікації провадив українізацію – малоукраїнці оголосили б його своїм вождем. Їхнє примусове асиміляційне перевиховання "несвідомих" нагадує радянське "знищення класів". Звідси родом безглуздий і беззмістовний міф "насильницької українізації" з квінтесенцією "чемодан-вокзал-Росія".

Західні малоукраїнці нездатні "перейти Збруч" у трактуванні історії. За своїм радикальним антисовєтизмом і антиросійством вони готові зменшувати свою історію Малої України лише до зручних для них фактів і персоналій, відправляючи інше та інших в забуття або в табір "ворогів".

Західне коріння українства, його довготривалі зв’язки з Польщею також є завеликими, щоб уміститися у цій малоукраїнській концепції. Саме тому проект великої Європи є так само неприйнятним для них – можливо тому, що туди має увійти велика Україна?

Східні малоукраїнці

"Вместо профессоров медицины, Канада прислала осматривать Тимошенко национально-свидомых диаспорян уровня участковых врачей", – повідомив Вадим Колесніченко 16 лютого 2012 року.

У східних малоукраїнців дзеркальні проблеми: вони не готові сприймати "свідомих" українців, котрі просто дратують їх своєю мовою і незалежною поведінкою. Саме тут видно "синдром односторонньої поваги", коли російською розмовляти – ввічливо, а українською – ні.

За своєю суттю східні малоукраїнці є російськими лінгвонаціоналістами, стратегічною метою яких є встановлення російської мови як єдиної державної в Україні (найкращим методом тут виступає державна двомовність), або, принаймні, збереження мовної гомогенності на Сході та Півдні, з подальшою експансією в Центр і навіть на Захід.

Роздратування кримського спікера Константинова урядовими листами українською – нефройдівська обмовка радикального радянсько-російського лінгвонаціоналіста.

У них також не існує чіткої концепції вживання української мови в Україні, крім фарсового "мова базару і фольклору", а слово "русифікація" викликає потік злих і малозмістовних заперечень.

Вони категорично не готові до того, що російська мова – це мова чисельної, впливової – але меншини.

Протиставлення "великої" (змістовної, науково і інтелектуально сильнішої, культурно присутнішої і, зрештою, комерційно виправданої) російської проти "малої" української – квінтесенція їхнього малоукраїнства. Наступне покоління регіоналів досить відверто говорить про це.

Оскільки історично їхня мала Україна є тільки радянською, вони відкидають нерадянську Україну як ворожу, "нацистську", "австро-німецьку" або "натовську". Звідси їхня фобія української діаспори, ненависть і страх до якої вони намагаються приховати за словами зневаги. Звідси – аналогічне відфільтровування історії від незручних фактів і персоналій.

Цим особам так само не хочеться до Європи, як і їхнім опонентам, бо Європа також завелика для них, їм хочеться тіснішого і однаковішого простору.

Насамкінець

Ви не почуєте цього вголос від топ-спікерів малоукраїнства, але їх прихильники внутрішньо вже змирилися з тим, що треба буде відрубати "бандерівську Западенщину" чи "москальський Крим з Донбасом". Вони хочуть своєї власної маленької, зручної, однакової України.

Та Україна – велика держава, і саме тому вона не може бути однаковою. Світ змінюється – і змін Україна уникне хіба якщо скопіює лад Північної Кореї – від фізичної, економічної та інформаційної ізоляції громадян до тих же ж розстрілів інакших. Але "острів Україна" за зразком Науру – неможливий і небажаний.

Українство зможе вижити тільки будучи внутрішньо об’єднаним і глобально присутнім. Тоді, коли українські діаспори Канади і Росії, присутні в урядах цих країн, однаково просуватимуть дружбу і взаємовигідну співпрацю з Україною.

Тоді, коли наша унікальна етнічна естетика стане світовим брендом, за яким нас відрізнятимуть від японців, французів чи мексиканців – і водночас громадянська культура не допустить насильства над ідентичностями один одного.

Тоді, коли українцями захочуть бути мільйони жителів світу – а ми обиратимемо для себе найкращих.

Остап Кривдик, політолог, активіст, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)