Рокировка с "заключением" Порошенко удалась

38 просмотров
Понедельник, 26 марта 2012, 11:42
Александр Горобец
журналист, писатель

Важко й сказати, де тут голова, а де ноги.

Словом, 12 березня опубліковано черговий рейтингу Forbes і в ньому зі своїм першим мільярдом засвітився нарешті й Петро Порошенко. Це поки що 1153 місце в світі, але вельми високе серед українського вищого світу – сьоме.

Психологи стверджують: коли людина в своїй долі виходить на позицію, у якій грошей стільки, що їх, як мовиться, – кури не клюють, хочеться цього добра ще і ще.

Так що, вельмишановний Петре Олексійовичу, не потрібно зайвих слів і манірних вихилясів із приводу нового призначення: мовляв, стільки думав, зважував над пропозицією – брати чи не брати цей нелегкий портфель міністра. Така правда, як воша кашляє.

У владу багаті йдуть лише з однією метою – стати ще багатшими. Переконаний, тут якраз цей діагноз.

Життя в українському сегментові дикого капіталізму показало, що стрімко наростити нові статки можна лише тоді, коли ти у владі, або влада під тобою. Як приклад – блискавичне накачування фінансових м’язів Ахметовим, старшим сином глави держави.

В Україні склався тип політичного режиму – олігархія. Це влада кількох, власне, небагатьох. Це зовсім не те, що просто бути багатою людиною, вдатним підприємцем.

Бути олігархом, це входити до складу політичного режиму. Сповна користуватися всіма його благами. Але і відповідати за владу.

Із політологічної точки зору олігархи – це можновладці, які використовують монополізовані ними сектори економіки для концентрації у своїх руках політичної влади, а політичну владу – для збільшення власних капіталів.

Те із чого, власне, я й почав ці замітки: не зрозуміло, де тут голова, а де ноги.

Своєрідний піщаний годинник. Влада перетікає подібно до піску, перетворюючись у багатство. Надзвичайно важливо вловити момент, щоб піти з влади, яка починає тонути. Щоб піщаний годинник не перевернули…

І те, про що нині Петро Олексійович співає, як півень на току, буцімто зовсім не хотів у владу – побільше вірте.

Він – плоть від плоті, вдалий сегмент цього режиму. Що називається, для Януковичів-Азарових, – свій у дошку. Позаяк був біля самих витоків зародження і створення Партії регіонів.

Знаходився "на контрах" із Юлією Тимошенко, коли на початку 2005-го вирішувалося, кому із них стати прем’єр-міністром.

Порошенко надзвичайно вигідний для влади. Як певний громовідвід. Як власник виразних медіа ресурсів, зокрема, "5каналу".

У нього чудовий міжнародний авторитет іще з часів успішного виконання обов’язків міністра закордонних справ, а тепер і капіталіста, який розвиває потужний бізнес у Німеччині.

Але найголовнішим аргументом того, чого пана Порошенка залучили до олігархату донецьких, гадаю, є це.

Стратеги з команди Януковича розчищають майданчик від стовпів, на яких могло б обіпертися суспільство у разі, приміром, дострокових виборів глави держави.

Щоб альтернативи дорогому Вікторові Федоровичу не було і близько.

Тимошенко, Луценка зачистили. Тепер, виходить, і Порошенка прибрали під крило. Нехай собі борсається в проблемах, які натворили донецькі, як бджола у смолі. Куди йому завтра на міністерському посту буде до царської папахи. Та й чи посміє…

Так що рокіровка зі своєрідним "ув’язненням" політика Порошенка вдалася. А як міністр-капіталіст нехай багатіє. Україна велика, є що ще вкрасти…

Олександр Горобець, для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)