История одного загнивания

144 просмотра
Понедельник, 18 февраля 2013, 13:33
Наталия Новак
Наталия Новак, народный депутат, фракция "УДАР Виталия Кличко"

За всю історію українського парламенту було не так багато спікерів ВР. Тим паче, що деякі персонажі "повторювались". Кравчук, Плющ, Мороз, Ткаченко, Литвин та Яценюк – ото й увесь перелік. Плюс, звісно ж, Володимир Рибак.

Замислилась над історією кожного з "семи хоробрих" і дійшла висновку, що кожним керували або нестримні амбіції або улягання тогочасній кон’юнктурі. Якщо гору брали перші, крах був гучний – історія Мороза. Якщо друге – політик сходив на пси тихо, як Плющ. Траплялась і гримуча суміш з бажання заявити про себе та догодити "злобі дня", як от у Литвина.

Проте навряд чи когось з семи спікерів можна назвати "головою Верховної Ради", а не головою партії імені самого себе. Чи делегатом такого-то гурту "за інтересами".

Найкоротша спікерська історія – у Кравчука та Яценюка. Перший заступив на посаду влітку 1990-го, а це означає, що путч у Москві та ухвала Радою декларації про Незалежність припали саме на його каденцію. Сам Леонід Макарович високо цінує власну роль у недопущенні до Києва російських танків. Опоненти першого президента країни ставляться до цього скептично.

Головував у Раді Кравчук недовго – рік і 4,5 місяці. Вийшов з лав КПУ та висунув свою кандидатуру в президенти країни. Балотування було успішним – це перший і єдиний випадок, коли екс-спікер пересів на "борт номер один". Прем’єр-міністрам в цьому відношенні щастило більше.

Недовго перебував у президії Ради і Арсеній Яценюк. З грудня 2007-го по листопад 2008-го. Пішов у відставку у зв’язку з тим, що коаліція демократичних сил припинила існування.

Решта біографій цікавіша. Взяти хоча б Олександра Ткаченка. Головував у Раді з липня 1998-го по січень 2000-го. Тобто в часи, коли Леонід Кучма докладав зусиль, аби його суперник Олександр Мороз не став спікером. Виснажлива спікеріада тривала майже три місяці й завершилась обранням Ткаченка.

Новий голова ВР відразу засукав рукава і взявся заміщувати ключові посади в парламенті. Зробив першим віце-спікером Мартинюка, другим – Медведчука. Шість парламентських комітетів віддав комуністам. У прагненні самоствердитися передав куті меду: Кучму почало дратувати засилля лівих біля керма.

Фінал відомий: пропрезидентська більшість зібралася в Українському домі, де здійснила "оксамитовий переворот". А меншість – на чолі з Ткаченком – лишилась в Раді. Без кворуму і надії виграти цю битву.

Ткаченко підвело бажання натягнути на себе усю ковдру. А спікером після нього став Іван Плющ.

Це була друга "ходка" Івана Степановича. Перша припадає на період з 1991-го по 1994-ий. Ті роки запам’яталися командою "вимкнути мікрохвон" та безнадійним суржиком Плюща. І, звісно ж, "міцним селянським розумом" спікера, котрий хоч і подався навіщось у 1994-му в президенти, але стосунків з Кучмою не зіпсував – ані в середині 90-х, ані пізніше.

На початку 2001-го він слухняно підписав спільну з Кучмою та Ющенком відозву, якою "прокляв" учасників акції "Україна без Кучми". Тобто й тут свого патрона не підвів. Але вже за рік по тому опинився у іншому таборі – команді Ющенка. І став позиціонувати себе як націонал-демократ.

Гнучкість Плюща Віктор Андрійович цінував високо і навіть вимагав поставити його спікером у 2008-му. Інакше, мовляв, парламент буде розпущено. Але справа не вигоріла. Поза колом політиків, які особисту відданість собі цінують понад усе, Плющ нікому не був цікавим. Тому і зійшов на маргінес. Як і Олександр Ткаченко.

Наступний герой – Олександр Мороз. Хрестоматійний приклад того, "куди приводять мрії". Теж двічі ставав спікером ВР. Перший раз – у 1994-1998 роках. Тоді в парламенті домінувала комуністична більшість, тож певні сценарії, які Мороз розгорнув у майбутньому, були ще неможливі.

З 90-х починаючи, Мороз працював на своє ім’я. І як значимий суперник Кучми на виборах-1999, і як його ж затятий опонент та викривач у 2001-му. Проте після помаранчевої революції на ТОПових позиціях Мороз не опинився. А цього, вочевидь, хотілося, та ще й неабияк. Останній шанс на руку і серце примхливої пані Удачі випав у 2006-му.

Чим завершився сюжет, знають всі. Здавши "помаранчеві" позиції, Мороз рушив до ідейного ворога. "Антикризова коаліція" за участю СПУ була створена, Мороз отримав в Раді-V крісло спікера. Одначе мить слави коштувала йому задорого – після дострокових виборів-2007 Соцпартія до парламенту не потрапила. Під уламками її рейтингу похована й політична кар’єра Мороза.

Що стосується Литвина, то його випадок – окремий. Не такий брутальний та прямолінійний, як Ткаченко. Не такий простацько-поміркований, як Плющ. Не такий заряджений куражем, як Мороз. Подібний радше на Кравчука, Володимир Литвин чудово скористався з ситуації у Раді IV скликання. Коли вперше не було комуністичної більшості, коли нацдеми провели до Ради рекордну на той час кількість парламентарів.

Рада була цікава, її можна було обертати у різний бік, але опозиціонери – традиційно – не надто ладнали, тож "заєдист" Литвин, він же – спікер парламенту, колишній голова АП та фігурант "касетного скандалу", вів корабель пропрезидентським курсом. А відтак – на виборах-2007 – ще й переконав виборця, що "країні потрібен Литвин". А потім вдруге став спікером. А потім вкотре пройшов до парламенту…

Такою є спікерська "приказка". А "казка" на ім’я Володимир Рибак видається, на жаль, найменш цікавою. Теперішній голова ВР не має харизми та власної політичної ваги. Та це ще півбіди. Головна ж проблема у тому, що він по руках і ногах зв’язаний зобов’язаннями перед "правлячою партією", що явила йому особливу милість, висунувши у спікери.

Звісно, те, що "Рада гниє з Рибака", має свою попередню історію. Щойно описану. Проте політична нерозбірливість попередників не знімає відповідальності з наступників, до яких ми маємо право підходити з набором стандартних вимог:  по-перше, бути чесним, по-друге, бути незаангажованим, по-третє, виступати рефері, а не "адвокатом диявола".

Таким ми хочемо бачити голову Верховної Ради.

Спікер Рибак тест не склав. І чим більше минає часу з відкриття Ради поточного скликання, тим глибше в цьому переконуємось.

Наталія Новак, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)