Столице нужен не мэр, а завоеватель

20 просмотров
Четверг, 14 марта 2013, 17:30
Игорь Луценко
народный депутат Украины, для УП

В очах рейтингових опозиціонерів електорат Києва зараз нагадує дівчину. Опозиціонери говорять про неї солодким лексиконом: "Право першої ночі на мерську посаду". Втім, аналогія з дівчиною в даному разі набагато реалістичніша, ніж того хотілося б опозиціонерам. Бо після "першої ночі" – їм бачиться безкрайня рутина "подружнього життя", до пекла подібна.

В їхній стандартній уяві мер є директором велетенського ЖЕКу, а Київ – як немовля, котре, звісно – безцінне життя, але чиї потреби є, м'яко кажучи, дуже базовими. Незборимий запах Бортницької станції аерації, недобудовані подільско-воскресеньскі переходи в безнадійне потойбіччя, зони культурного лиха на околицях і тому подібний апокаліпсис – ось чим є для рейтингового опозиціонера "мерство в Києві".

При цьому – права англійської королеви, ворожа влада згори й із боків. Трон Царя на Банковій, у кабміні воскрешають душі політбюро ЦК КПРС, парламент окуповано рибаками й чечетовими, міліція – гвардія Принца, Київенерго під керівництвом головного Спонсора. Можливо – ще й не переобрана Київрада з адептами Аделаджі-Черновецького.

Отже, зараз "будеш мером Києва" є прокляттям для кожного рейтингового. На мери з доброї волі не піде ніхто із притомних політичних лідерів першого ешелону, якщо є хоч якась надія поборотися за президентське крісло.

На крісло ж мера може піти лише той, кому нема чого втрачати.

І кандидати в президенти зараз, як розпечену картоплину, кидають одне одному те мерство. Таке враження, що між владою й опозицією вже є чи от-от виникне змова проти киян.

Відсутність виборів у Києві – це мрія не тільки влади, але й багатьох опозиціонерів.

Президентство ж є чистою праною. Тож авгієві конюшні столичного ЖКГ – не для тонких, поетичних душ реєстрових борців із владою.

Така загальна думка.

Звісно, помилкова.

Достатньо побачити в міському електораті не тільки тіла, чиї нечистоти потрібно утилізувати – а й людей, здатних боротися за достойне життя.

Українцям взагалі й особливо киянам влаштували брутальний феодалізм. У відповідь кияни мають повернути Києву Магдебурзьке право. Чому сьогодні, в епоху Твітеру й айпадів, це вважають фантастикою, якщо століття назад, у добу пізнього середньовіччя це було реальністю?

Хвилі кризи несуть нинішню цивілізацію в нове середньовіччя – але схоже, у нас ще й старе не закінчувалося. Тому зараз сприятливий час і сприятливе місце для того, щоб самим творити майбутнє.

Ніяким іншим чином, як тільки ненасильницькою, але радикальною боротьбою неможливо здобути права. Це справедливо для всіх часів і всіх режимів. Але в нас є велика перевага – цей режим нам наочно й постійно демонструє правило, що "права беруть, а не отримують".

Києву потрібен той, хто зможе завоювати права. При потребі – усі разом, одним ударом. Але скоріше за все – послідовно, мирно й стримано, одне за одним, витісняючи центральну владу на обочину міського життя.

Пасивність українців вражає й засмучує. А математика й емпірика заспокоюють і радують.

Нехай городян, готових потратити 3-5 днів на рік, щоб стати вільними, буде 3%, чи навіть 1% від населення. Математика протесту показує, що цього достатньо. Навіть 1% – а це 40 тисяч чоловік! – уже не зупинить жоден "Беркут".

Економіка та історія протестів показують, що цього ніхто й не захоче робити.

Владі простіше буде піти на поступки, тому що центри створення прибутку основних акціонерів режиму фізично і юридично знаходяться далеко від столиці. Це великі підприємства, це "міністерство доходів і зборів", це газова труба.

Нещодавно силами півтори сотень активістів удалося тимчасово окупувати будівлю Київради й добитися вільного входу в орган місцевого самоврядування. Що ж може тисяча? Що можуть десять тисяч?

Цей 1% активних киян уже давно є. Клас городян, готових до волі, виростили нинішній Цар і попередники. Роститиме й далі, речами вищого ступеню наочності – варварськими забудовами, вирубаними деревами, тарифами монополістів.

Новому меру треба лише вміти говорити мовою цих вільних людей.

І – вірити.

Ігор Луценко, спеціально для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)