Джентльмен во фраке и хулиган в кимоно

67 просмотров
Вторник, 20 августа 2013, 16:31
Виктор Гречин
для УП

Багато хто захоплюється Владіміром Путіним. Він не просто політик – колишній кадебіст, дзюдоїст, пілот винищувача, гірськолижний спортсмен, герой-захисник тварин і птахів – цей перелік можна було би продовжувати довго.

Путін – це супермен, а супермени, як відомо, слів на вітер не кидають і можуть все, що хочуть. А чого не хочуть – того бути не може.

І раптом Україна робить те, чого не хоче Путін – збирається підписати Угоду про асоціацію з ЄС. І не робить того, чого він власне хоче – тобто і не думає ставати повноправним учасником Митного союзу, дратуючи розмовами про якесь асоційоване членство.

"Ах, так!" – і Путін, старий дзюдоїст, йде на раптовий больовий прийом. Причому супернику, який прохає відпустити заломлену руку, він відповідає (а як, до слова, назвати контекстуальне забарвлення його слів – гумор? сарказм? макіавеллізм? знущання? садизм?), так от, він відповідає: "Я ж не тримаю твою руку, хлопче", – і заломлює її ще сильніше. З натяком – ти ж не дурний, сам розумієш, чого я хочу. То й роби, що я хочу, а не розказуй мені про заломлену руку.

Треба сказати, що Путін боєць перевірений у боях, майстер спорту СРСР, а його суперник не може з ним рівнятись ні вагою, ні розмірами, ні "здоровою політичною агресією". Які тут є шанси?

Для повноти картини слід додати, що у кімнаті, окрім Путіна у кімоно і бідолашного суперника, на якого він зненацька насів, є ще третя важлива персона – це поважний джентльмен, вдягнений за останньою європейською модою.

Цей джентльмен хотів би, в принципі, дружити із тим самим хлопчиськом, якого б’ють. Франт говорить хулігану: "Ну відпусти хлопця, будь чемним і поводься порядно". Але хуліган у кімоно лише викрешує саркастичні іскри зі своїх очей і говорить, як ми вже знаємо: "що ти мені розказуєш, я і так нікого не тримаю".

Що може зробити хлопчисько? Він може не стерпіти болю, мовляв, хай буде по-твоєму, лише відпусти руку. А потім перед самим собою виправдовуватись, що це не розум його так обміркував, а рука вже була терпіти не годна – це було рефлекторне рішення конаючого від болю органу, і засуджувати тут немає кого.

Або хлопчина може спробувати витерпіти – з надією, що він протримається, доки дядько у фраку не стане дружити з ним, як і обіцяв, і тоді старий самбіст втратить інтерес і послабить свої лещата.

А може, коли дядько у фраку стане ближчим другом, то і вивільнитись допоможе. Або ще можна спробувати домовитись – але всі, хто були хлопчаками, знають, як це нелегко – вести перемовини з хуліганом і не втратити обличчя. Тим паче, що той вже пішов на больовий прийом.

Але ж – цей джентльмен у фраку… Чому він не допомагає зараз, коли найбільше болить – тобто, чому не допоможе не лише доріканнями, а і діями?

Може, він занадто чистий і вихований і боїться зіпсувати свою одіж? Або боїться хитрого і небезпечного бійця у кімоно?

Або просто вважає, що "овчинка" того не вартує – адже нащо псувати собі нерви і витрачати сили через того замурзаного хлопчиська в пилюзі, з яким і так не дуже хочеться мати справу! Кожного разу дратуєшся від думки, що він може зіпсувати зустріч чи якийсь захід своїм бідацтвом і невихованістю?

І справді, що міг би зробити той джентльмен? Перед очима стоїть ідеальна картинка, якої, як усього ідеального, у реальності, звісно, не побачимо: джентльмен полишає пусті спроби напоумити кривдника, і, скинувши фрак, кидається у бій і сам заломлює хулігану руку.

З точки зору саме людських стосунків, це було би справедливо – адже бідака-хлопець хоче дружити саме з джентльменом, той теж ніби не проти, а от хуліган цьому перешкоджає, і при тому найбрутальнішим методом – силою.

Кожен лицар у цій ситуації мав би втрутитись і захистити свого, нехай і майбутнього, друга.

Але що значить для джентльмена заломити руку Росії? Це значить самому страждати від болю!

Направду, це фактично неможливо – адже якщо сер заломить хулігану одну руку, то той скаже: "на, заломлюй і іншу, або я сам її сховаю за спину". А в тій іншій руці – газ.

У цій ситуації джентльмену мало би бути принаймні соромно. Не стільки за хулігана – тому закони не писані, бо ж він їх собі пише сам, скільки за себе – за свою ввічливу професорську безпорадність.

То що ж, все таки, може зробити джентльмен у цій ситуації? Можливо, хоча б змінити тон висловлюваних претензій на більш погрозливий?

Але ж джентльмену соромно. А як писав Франсуа де Ларошфуко, "говорити найважче якраз тоді, коли соромно мовчати".

Віктор Гречин, науковий співробітник ГО "Інститут економічних досліджень і політичних консультацій", ІЕД, для УП

Погляди та інтерпретації, представлені у цій публікації, не обов’язково відображають погляди ІЕД.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)