Россияне среди бандеровцев

99 просмотров
Понедельник, 26 мая 2014, 17:32
Илья Колодий
член НСПУ

Кілька днів тому мій бандерівський Коропуж, що на Львівщині, прийняв до себе молоду сім’ю з Краматорська. Всі троє російськомовні – так спілкуються між собою, хоч хлопчина, четвертокласник Захарко, знає українську.

До речі, вже ходить до місцевої школи, і вчителі відгукуються про нього якнайкраще. Здібний, вихований, як на свій дитячий вік, підкреслено інтелігентний.

Сподобалося у школі й Захаркові. А найбільше те, що на перервах тут ніхто з учнів не "материться"!

Хвалилася своєю "ерудицією" й тутешня 88-річна бабуся Марина: вона, яка ніколи не вчила російської мови, а лишень польську та німецьку, майже все з бесіди "льокаторів"-постояльців розуміє і жодного тлумача їм не потрібно.

Для багатьох у Коропужі важливе інше: глава російськомовної сім’ї, відчайдух з Краматорська, провів три місяці на київському Майдані й боровся проти антинародного режиму Януковича.

Проти "смотрящих", бюджетного дерибану, чиновницького свавілля, корумпованих судів, міліції, прокуратури…

Боровся пліч-о-пліч з представниками центру й заходу України!

Таку патріотичну поставу східняка коропужани належно оцінюють. І з боку місцевої влади світської, і з боку духовної. Про це турбуються священик отець Семен та голова сільської ради Василь Ярка… І російська мова, звісно, не стала й тут на заваді.

Стосовно мови можна сказати більше. По війні один з вивезених до Сибіру коропужан після смерті Сталіна привіз до рідного села "москальку". Понад півстоліття живе в нашім краї ця скромна жіночка. Окрім іншого поважають її у Коропужі й за те, що не "відрікається свого" – розмовляє здебільшого по-російськи.

Якою ж дикою на цьому фоні виглядає спроба зліпити з галичан, західняків образи кривавих бандерівців, фашистів, нацистів…

І що найголовніше, ті штампи насаджуються в краях сходу й півдня, звідки до нас приходять різними шляхами жахливі повідомлення: то на Донбасі викрали батьків проукраїнського активістато на Луганщині розстріляли чотирьох юнаків за проукраїнське привітання, то закатували депутата Горлівської міськради за український прапор, то викрали з лікарні пораненого хлопця

Втім, дикою ця спроба виглядає лише на перший погляд. Історія з ярликами й таврами для українців має свою природу. Як лиш хто з них піднімав на щит питання свободи і незалежності, одразу ставав ворогом – мазепинцем, петлюрівцем, бандерівцем…

Але то стосувалося відносин з Москвою, царською білою, радянською червоною, яка свято сповідувала віками перевірене гасло "Поділяй і владарюй!".

Та ба! Знайшлися сили й в Україні, які підхопили оцю ворожу кремлівську шрапнель розбрату й застосували її на власній території. І вже після мазепинців-петлюрівців-бандерівців з’явилися …нашисти…

Ще не так давно провладна Партія регіонів разом з комуністами "організовувала" по Україні – з допомогою адмінресурсу, з числа бюджетників – антифашистські мітинги.

Фашистами-нацистами в її розумінні були всі опозиційні сили, що боролися проти диктаторського режиму на чолі з "сім’єю" Януковича.

Нині, коли так звані "народні мери" наказують не брати полонених, а вбивати всіх, коли найманці катують невинних людей, розпорюючи їм животи, коли захоплюють в заручники журналістів, спостерігачів ОБСЄ, ця "антифашистська" політична сила скромно опускає долу очі, воліючи не бачити кричущих масових фактів терору, спорідненого з німецьким фашизмом у його "кращому", гестапівському виконанні.

Головне послання регіоналів сьогодні – не воювати з народом. Хоча всім очевидно, що влада воює з терористами, які збивають гвинтокрили, перехоплюють бойові машини піхоти…

З бойовиками, на превеликий жаль, озброєними краще від силовиків. І дуже часто їхні ПЗРК та АК марковані на території північно-східного сусіда, куди, власне, втекла з мішками награбованих доларів майже вся злодійська шайка колишнього президента.

Причому, воює влада не надто ефективно якраз через те, що не воліє зайвих жертв з числа людей, якими терористи прикриваються, з-за спин яких стріляють…

В Донецькій та Луганській областях пройшли так звані "незалежні" референдуми.

"Голосовал "за"! – упевнено, залізним голосом, сповістив кореспондентові жилавий роботяга передпенсійного віку. – Нє жєлаю жіть в одной странє з гомосєками і фашістамі!".

Після такої категоричності мимоволі позбуваєшся останніх ілюзій: реальна небезпека російськомовних краматорців нині підстерігає на їх рідному Донбасі! А ось у бандерівському краї їм тепло й затишно.

Малий Захарко попиває свіженьке молочко, часто ділячись своєю порцією з крихітним, але вельми гавкітливим Лордиком, поки що першим другом у Коропужі.

Та хто б сумнівався: небавом у нього їх з’явиться більше, вже серед однокласників.

У сільській школі раді новому учневі, бо ж недобір. А тут – ще й відмінник!

Ілько Колодій, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)