Петиция президенту - два месяца без результата. На очереди - ВР

99 просмотров
Пятница, 30 октября 2015, 10:05
Игорь Курус
координатор Общественной кампании "За ответственную власть"

29 серпня на сайті президента України уперше з'явився інтернет-ресурс, де громадяни України мають змогу ініціювати і підписувати петиції до влади. Минуло два місяці, і ми вже можемо підвести деякі підсумки.

Отже:

– за 60 днів українці створили 16500 петицій, приблизно по 8250 петицій в місяць;

– 28 петицій, або 0,17% від загальної кількості, набрали більше 25 тисяч підписів. З них одна петиція стосується екології, 5 – економічних питань, 5 петицій мають кадрові пропозиції і 17 петицій стосуються посилення контролю та відповідальності влади;

– президент України надав відповідь на 15 петицій: 11 з них перенаправив до інших органів влади, більшість з яких до Верховної Ради; 2 відповіді – власна думка президента, або авторів відповіді; 1 відповідь – звичайна відписка.

За 2 місяці ми не побачили жодної прямої дії з боку президента на побажання громадян. Навіть така ідея, як відміна грошової застави для корупціонерів, яка не потребує особливого обговорення, а в наших умовах є ефективним інструментом боротьби з хабарництвом, була відправлена президентом у Верховну Раду для створення робочої групи, для всебічного обговорення і так далі.

Чомусь працівники АП забувають, що президент має право законодавчої ініціативи. І питання, які потребують негайного реагування, могли б бути направлені до ВР, як законодавча ініціатива гаранта Конституції, а не у вигляді відписки, чи пропозиції ще щось створити і обговорити.

Минуло більше місяця, як президент дав відповіді на перші петиції. Але досі не відомо про створення та роботу будь-якої робочої групи чи загального обговорення питань, які ініціювали громадяни.

Також викликає здивування пасивність політичних партій, які б мали звертати увагу на думку громадян. Чому досі жодна з парламентських партій не ініціювала розгляду петиції, які належать до компетенції законодавчого органу, у парламенті?!

В цілому, можна констатувати, що інструмент петиції в Україні владою використовується для загального моніторингу суспільно-політичних настроїв громадян та елементарного "випуску пари" напередодні виборів.

Закликаю парламентські фракції більш уважніше придивитися до петицій і внести до Верховної Ради законопроект, який би урегульовував функціонування цього ефективного механізму комунікації між владою і суспільством.

Особливо – зважаючи на те, що 28 жовтня у тестовому режимі запрацювала сторінка петицій на сайті Верховної Ради.

Досить імітувати реформи, і усю позитивну практику демократичних країн – таку як вибори, люстрацію, антикорупцію, а тепер і петицію – перетворювати у профанацію.

Ігор Курус, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)