Кардинальная серость. Или: что после управленческого кризиса?

1594 просмотра
Среда, 03 февраля 2016, 16:45
Леся ШевченкоЛеся Шевченко
президент фонда "Открытое общество"

Череда відставок українських міністрів дійшла до кульмінації – у відставку подав черговий експат, Айварас Абромавічус, "приклавши" до заяви гучні звинувачення Банкової та Грушевського в корупції.

І відбувається це на тлі вже кількамісячної кампанії по переформатуванню Кабміну – і, не в останню чергу, прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Заява про звільнення міністра економіки залишає в КМУ останнього технократа – Наталю Яресько. Решта написали заяви. Тим самим остаточно поховавши заледве живий міф про "уряд камікадзе".

У наявності – управлінська криза, яка знаменує нову хвилю політичного загострення. Його основна причина – зіткнення двох політичних систем.

Перша з них звична, стара, позбавлена публічності. У ній кадрові та управлінські рішення пояснюють народу постфактум, найчастіше – надуманими обґрунтуваннями. Реально ж держменеджментом займаються "сірі кардинали" – як от Ігор Кононенко.

Друга система прийшла з новою хвилею чиновників у владу. Вона будується на ідеях прозорості та публічності. Не випадково одне з ключових досягнень Мінекономіки – електронна система державних закупівель – називається ProZorro.

І ця логіка була підтримана, насамперед – у найбільш активної та політично освіченої фейсбук-аудиторії. Яка, до слова, з ранку середи активно журиться відставкою Абромавічуса.

Раціональна повага до людини сплелася з емоціями, симпатією і гнівом по відношенню до загниваючої політсистеми, що знищує паростки цивілізованого українського майбутнього.

Теоретично, Верховній Раді найближчим часом можливо вдасться змістити Яценюка з поста прем'єр-міністра і призначити новий уряд, знову під логікою "технічного кабінету".

Правда, технократів-ідеалістів, які готові залишити корпоративні роботи з пристойними зарплатами, і йти "бодатися" з імперією чиновників, не залишилося. Під парасолькою такого "кабінету" влада заведе прагматичних вихідців з колишньої системи, які спрямують фінансові потоки в потрібне русло.

Навіщо? Все більш очевидним стає той факт, що в Україні йде активна підготовка до позачергових парламентських виборів. Порошенку потрібна адекватна і лояльна більшість у парламенті, бажано і "свій" прем'єр.

"Батьківщина" і "Самопоміч", що розраховують наростити свій парламентський капітал, підхоплять втрачений Фронтом змін електорат.

У дострокових виборах зацікавлений і ще один гравець – це вірогідна "партія Саакашвілі", яка може увірватися в політичний простір з антикорупційними гаслами.

Вона потенційно може зібрати "скривджених технократів" – таких як Квіташвілі, Абромавічус, Боровик, Бродський та інші. Поєднання символічного капіталу і яскравої експресії одеського губернатора може принести такій політсилі значні дивіденди.

На даний момент багато залежить від реакції Петра Порошенка і наступних дій парламенту. Чи зможе президент виступити рефері в конфлікті? Або ж підтвердить свою лояльність системі?

Україна вже майже два роки терпить неймовірні зволікання з реформами і реальними змінами.

І прийшов той самий поворотний момент, коли діючий режим вибере одну з двох доріжок: повторне самоочищення і запуск перетворень, або ж консервація існуючої імітації реформ і очікування швидкого соціального вибуху.

У той же час Ігор Кононенко вже запропонував зробити замглаву АП Віталія Ковальчука першим віце-прем'єром, і… міністром економіки.

Західні посли одноголосно заступилися за Абромавічуса, а один з фаворитів президента, можливий міністр охорони здоров'я Олексій Гончаренко, розкритикував такий крок міністра економіки.

Гроза ось-ось гряне. Питання лише в тому, змиє вона кардинальну сірість, або ж ще більше огорне країну імлою кулуарних рішень.

Леся Шевченко, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)