Децентрализация или технология Москвы?

3720 просмотров
Четверг, 02 июня 2016, 14:30
Юрий Сидоренко
для УП

Чому обласні ради раптом захотіли виборності губернаторів і договірних відносин?

Вже дещо вщухли розмови про децентралізацію в Україні. Децентралізацію, яка нам обіцяє зміни на кращу владу на місцях. Де набагато чіткіше буде розмежовано владу місцевого самоврядування та центральну державну владу, державне управління.

Місцеве самоврядування вибиратиме собі сільських, селищних, міських і так далі голів, які вирішуватимуть питання місцевого самоврядування і місцевих територій. При тому обиратимуться депутати сільських, селищних, міських і так далі рад. Для кращого функціонування і ефективності місцевого самоврядування утворюватимуться громади.

Простіше кажучи, люди на місцях самі знають, як їм краще об'єднуватися і створювати нові межі громад.

Районні і обласні державні адміністрації скорочуються, натомість будуть діяти виконкоми районних, обласних рад.

А державне управління на місцях представлятиме перфект, якого призначатиме центральна влада, президент України. Функції перфекта – державний нагляд за діяльністю місцевого самоврядування.

Виконкоми рад здійснюватимуть виконавчу діяльність у межах рішень місцевих рад.

Місцеве самоврядування повністю несе відповідальність за свою діяльність, не оглядаючись на центральну владу. А перфекти слідкуватимуть за рішеннями і ухвалами місцевих рад, чи вони відповідатимуть Конституції і законам України. Якщо відбуватимуться порушення, перфекти подаватимуть до суду і оскаржуватимуть незаконні рішення.

Така європейська практика.

Усе ніби добре. Обговорення в суспільстві проходить мирно і спокійно, ідея місцевих громад сприймається...

Однак інколи відбуваються дивні речі.

Київська облрада, а за нею і Черкаська, Запорізька, Одеська та міська рада міста Дрогобич, що на Львівщині, звертаються до Верховної Ради, президента – із проханням ініціювати зміни до Конституції в частині губернаторів областей шляхом обрання їх на прямих виборах.

"Говорили балакали, сіли й заплакали"...

Якщо обирати обласного керівника загальним голосуванням, то це означає, що він не буде ні перфектом, ні головою виконкому обласної ради, ні представником президента і кабміну, а представлятиме усіх їх разом в одній особі.

Тобто, фактично, уся влада в області належатиме так званому губернатору і його адміністрації.

А що ж тоді буде з місцевим самоврядуванням? Кому воно підпорядковуватиметься?

Якщо не буде підпорядковуватися губернатору – то навіщо тоді губернатор?

Історія з обраними керівниками областей в Україні уже була на початку дев'яностих. Спочатку вони стали такими собі місцевими "князьками", які правлять в області так як їм заманеться, і чомусь стрімко багатіють. Пізніше ті "князьки" заговорили про збільшення повноважень та про федералізацію в країні.

І ще зауваження: кого ж тоді вибиратимуть в області губернатором? Простого інженера, юриста чи економіста? Адже у нас в державі згідно Конституції усі громадяни мають рівні права бути обраним на будь яку посаду. Але, чи простий громадянин зможе організувати свою виборчу кампанію? Він знайде на це гроші?

А яким буде грошовий внесок в обласну виборчу комісію? Сто тисяч гривень, чи більше?

Тож хто балотуватиметься на посаду губернатора? Йому простим виборцям можна буде довіряти, адже він стає одним із 25 "президентів" в Україні?

Завжди, коли хтось щось ініціює, до того ж щось підозріле – потрібно дивитися, кому це вигідно.

У РФ живе собі такий втікач Олійник Володимир Миколайович, називає себе кандидатом на пост президента України, нібито очолює "Комітет спасіння України". Людина, за якою в Україні "тюрма плаче", розповідає нам, що:

"Очевидно, що поки при владі будуть "патріоти", здорові пропозиції регіонів не будуть почуті, а швидше навіть будуть всіляко придушуватися. Але нині дуже важливо, щоб ці ідеї щодо децентралізації запанували в умах, а коли прийде час, регіони змогли обрати собі гідних керівників".

Але ж справа не тільки у зрадниках, які мріють на танках Путіна приїхати до Києва президентами. Справа у підготовці чергового хитрого замислу у Кремлі.

На Донбасі є куратори з Москви, які організовують провокації і дестабілізують ситуацію в регіоні. Ті ж куратори були організаторами анексії Кримського півострова.

Колись Московія платила данину кримському хану Гірею. А завоювала Крим не у відкритому бою, а посилала туди подібних до сучасних кураторів провокаторів, які давали гроші місцевим представникам шляхти, підбурювали, наштовхуючи один на одного. Лише тоді, коли кримські татари були ослаблені міжусобицею, Московії вдалося зайти в Крим. Тепер вони його називають "ісконно рускім".

Подібною роботою сьогодні займаються кремлівські куратори в Україні.

Високе військове керівництво України заявляє, що Кремль і досі не відмовився від широкомасштабного військового вторгнення в Україну. Однак у Москві розуміють, що українці навчилися давати здачі – тож думають і про інші сценарії, які колись Москва уже випробувала, щоби завоювати Україну.

Сигналом можна вважати і недавнє голосування в Одеській обласній раді: 48 депутатів з 84 за звернення до президента і прем'єра про підтримку так званого договору про розмежування повноважень між кабміном і обласними органами влади.

На подібний абсурд тут же відреагували в Москві. Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова вважає, що подібний перерозподіл влади є ефективним для України, і каже, що називайте його як хочете – "децентралізація", "федералізація", не має значення, – головне, що "процес пішов". Крім того, Захарова уже знає, що подібні безглузді рішення уже прийнято Житомирською і Кіровоградською обласною радою.

Спочатку їм потрібно, аби Верховна Рада прийняла закон про обрання губернаторів областей прямим голосуванням.

Потім Москва постарається висунути своїх кандидатів у губернатори та виділить для цього великі гроші. Якщо не у всіх областях, то напевно в більшості, або там, де їм потрібні будуть саме промосковські керівники областей.

Тоді почнеться парад суверенітетів цих областей. А за тим всім – і військове вторгнення, бо буде хаос.

Можливо, нам, українцям, потрібно буде прийти до думки щодо обрання керівників областей прямим голосуванням. Але це буде можливим лише тоді, коли Росія існуватиме у межах своїх етнічних територій.

Поки існуватиме Московська імперія РФ – про вибори губернаторів треба забути.

Юрій Сидоренко, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)