Луценко, "Спецтехноэкспорт" и неприкаянные миллионы

2313 просмотров
Понедельник, 13 августа 2018, 08:00
Глеб КаневскийHlib Kanievskyi
глава экспертной организации StateWatch

Після новин про махінації навколо експорту військових товарів менеджмент державного підприємства "Спецтехноекспорт" пішов у контрнаступ і на працівників податкової завели справу за статтею 111 Кримінального кодексу України "державна зрада".

Такі правові кульбіти в сусідній Європі закінчилися б низкою гучних відставок, розслідуваннями та тюремними ув`язненнями. Натомість у Києві справа далі офіційних прес-релізів не пішла.

Утім, у скандал втягнуті перші особи держави. А значить, є сенс ретельно з`ясувати, що ж трапилося на "Спецтехноекспорті" цього разу.

Державне підприємство "Спецтехноекспорт" є дочірнім підприємством "Укрспецекспорту" і входить до концерну "Укроборонпром".

Ця деталь важлива. Бо протягом останніх трьох років головним в "Укрспецекспорті", а відтак і відповідальним за експорт зброї був Павло Букін, який з лютого 2018 року очолює весь концерн.

Тобто, якщо при Букіну і були якісь оборудки на його підприємстві, то тепер він отримав офіційні повноваження підчистити всі хвости.  

Як стає зрозуміло з назви, основна мета діяльності "Спецтехноекспорту" – це купівля-продаж військових товарів за кордон. При цьому державне підприємство виступає посередником за комісійні.

Наприклад, шукає для українських виробників зброї іноземних покупців. Продає зброю. Отримані гроші повертає виробникові, а собі залишає проценти за послуги.

Широкому загалу експортер зброї став відомий у 2015 році, коли ЗМІ з`ясували, що 24-річному сину Сергія Пашинського, голови парламентського комітету з питань оборони, довірили торгівлю зброєю з Північним Суданом.

На днях проект "Марлін" опублікував викривальну новину "СБУ розслідує, як "Спецтехноекспорт" сплатив 198 мільйонів фіктивній фірмі".

Із перебігу досудового розслідування стало відомо, що експортер зброї організував постачання українських військових товарів фірми ТОВ "Картер груп" начебто для авіації Індії. На ТОВку було сплачено 198 мільйонів гривень. "Спецтехноекспорт" залишив собі комісійні.

Однак, за матеріалами податкової "Картер Груп", це фіктивна фірма, яка реально не виробляє ніякі товари для експорту, а власники та працівники фірми на допитах визнали, що не є такими.

Тож виникли закономірні питання: кому сплатили гроші і звідки взяли товар?

Якщо подивитися зараз на цю ТОВку, то за три роки існування вже змінилося чотири директора та два рази оновилися власники.

Сама фірма має 1 тисячу гривень статутного капіталу, а в начебто офіційному офісі "Картеру" зареєстровано ще кілька десятків маловідомих кантор. Врешті, податкова скасувала ТОВ "Картер груп" свідоцтво платника податків.

Проте вперше про співпрацю державного експортера зброї з невідомою фірмою заговорили не ЗМІ. А… Юрій Луценко.

У листопаді 2017 року генеральний прокурор як досвідчений політик поставив усю країну на вуха заявою, що "Спецтехноекспорт" "вимило 200 мільйонів оборонного бюджету".

Тоді ж ГПУ одразу опублікувала акуратно розкладені пачки доларів і повідомила, що це 120 тисяч, які було вилучено вдома в 30-річного директора підприємства Павла Барбула.

Долари, вилучені в директора
Долари, вилучені в директора "Спецтехноекспорт"
Фото ГПУ

Прес-служба "Спецтехноекспорту" все заперечила. Мовляв, гроші платив іноземний замовник приватній фірмі в Україні, а не держава.

"Спецтехноекспорт" лише реалізував міжнародну угоду, залишивши собі комісійні. А вилучені долари – то особисті гроші молодого директора. Благо, офіційна зарплата в пару мільйонів гривень на рік дозволяє.

Щоправда, після публічної перепалки настали новорічні свята. І більше ані генеральний прокурор, ані експортер зброї не нагадували про ту справу. Неначе її й не було. Хоча говорити є про що.

Наприклад, Барбулу повернули 120 тисяч доларів. Суд звернув увагу, що слідчі не ходять на розгляд клопотань адвокатів, а значить і арешт грошей вже для слідства не важливий. При тому ні в кого не виникло питання, а чому така солідна валютна сума офіційно не задекларована.

Фактично, новина "Марліну" знову повернула питання про перебіг колись гучного розслідування про махінації з продажу військових товарів на порядок денний.

Окрім стандартного спростування, що "Спецтехноекспорт" лише посередник, а реальність продукції "Картер груп" підтверджується численними довідками, пролунало також звинувачення працівників ДФС у державній зраді.

"З метою відновлення порушених прав та інтересів ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" до Головного слідчого управління СБУ було подано заяву державної компанії "Спецтехноекспорт" від 9 листопада 2017 року про вчинені службовими особами Державної фіскальної служби України кримінальні правопорушення.

За даною заявою Головне слідче управління СБУ порушило кримінальне провадження, внесене до ЄРДР за №22017000000000426 від 24 листопада 2017 року, за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 111 КК України. ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" визнано потерпілим у даному кримінальному провадженні", – говориться в свіжому релізі.

 

Тобто державне підприємство скаржиться в СБУ на державну зраду працівників податкової через перевірку приватної фірми, яка має ознаки фіктивності. І це при тому, що СБУ якраз розслідує сплату тих 198 мільйонів гривень на рахунок "Картер груп".

Такі правові кульбіти не можуть бути похоронені на прокурорських полицях. Занадто багато питань залишилося після гучних заяв Луценка та спростувань експортного підприємства.

А саме: де "Картер груп" взяло товар на експорт? Чи це не крадене майно з військових частин? Яке походження тих 120 тисяч доларів Барбула, які обережно стопочками викладали прокурори для ефектного фото у Facebook?

Чому ці долари не задекларовані? І хто ж таки буде покараний або за махінації на експорті зброї, або за державну зраду в лавах податкової?

Хочеться вірити, що генеральний прокурор найближчим часом знайде в собі мужність виступити перед громадськістю з довгоочікуваними відповідями.

Власне, було б доречно, щоб і Сергій Пашинський у межах депутатських повноважень звернув увагу на те, що коїться на підприємстві сина.

Гліб Канєвський, керівник проекту "Марлін", StateWatch

Спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)