Использовать усталость от карантина ради политического пиара – это подлость

26638 просмотров
Воскресенье, 03 мая 2020, 18:50
Роман Боднар
глава Черкасской ОГА

Чим відрізняється політикан від державника?

Політикан думає про майбутні вибори. Державник – про майбутнє держави.

Зі зміною світу змінюється й формула успіху. 

Колись достатньо було бути жорстким, рішучим, вольовим, хитрим, підступним, навіть підлим. Що більше таких рис в одній людині, то більше шансів на успіх. Такий лідер завойовував території і підкорював народи.

Але із плином століть все більшу роль для досягнення успіху стали відігравати вже інші якості: дисциплінованість, відповідальність, ідейність. Сильних почали перемагати організовані. 

А сильних і одночасно організованих почали перемагати організовані та вмотивовані (релігією, патріотизмом тощо).

Але і цього пізніше стало недостатньо. Почали домінувати критичне мислення та винахідливість. Наука і техніка, винаходи новітньої зброї гарантували перевагу навіть у сутичках із переважаючим у чисельності супротивником. 

І от поступово настає той час, коли технологічна перевага поступається перевазі… правильно! – інформаційній. 

Частина світу заходить в інформаційну епоху. Так, саме частина. Тому, що й досі окремі племена живуть за правилами, що були актуальними понад 5000 років тому. Багато країн живуть за жорсткими релігійними канонами. Успішніші країни ще на стадії технологічного розвитку. А найбільш успішні – у розквіті саме інформаційної епохи. Коли інформація для розвитку суспільства і держави стає перевагою. 

Окремо акцентую увагу саме на інформації, яка використовується для маніпулювання свідомістю. 

Маніпуляція – це намагання викликати у нас відповідну вигідну комусь емоцію. Емоція – це рушійна сила. Викликавши емоцію спотвореною інформацією, ініціатори фейків досягають результатів.

І саме суспільства із нерозвиненим критичним мисленням найбільш вразливі до маніпуляцій. Саме вони стають жертвами зовнішнього деструктивного впливу. 

Нас розділити дуже легко: за мовним чинником, ставленням до релігії, до земельної реформи і вже навіть ставленням до карантину. 

А тепер про ситуацію в Черкасах мовою фактів, а не емоцій.

Міський голова Черкас, вочевидь готуючись до провокації, завчасно пішов у неоплачувану відпустку. Рішення про послаблення карантину в Черкасах ухвалював виконавчий комітет. Тому легко говорити про "опір", коли відповідальність, а точніше безвідповідальність – на колективному органі влади.

Читайте також: Мер Черкас Бондаренко: За час карантину мери зміцнили свої позиції. Центральна влада їх боїться

Рішення виконкому підписав НЕ міський голова Черкас. Питання справедливості цього рішення мер Черкас свідомо не торкався, маніпулюючи в публічній площині "тиском" органів центральної влади.

Місяць тому мер Черкас у відео розповідав підприємцям "що всіх грошей не заробиш" і закуповував гроби для померлих від коронавірусу. На момент запису цього відео у Черкасах не було зафіксовано жодного випадку зараження коронавірусом. На сьогодні в області 308 випадків інфікування, 9 летальних випадків, 7 із яких – жителі міста Черкаси. 

Тоді мер говорив про найскладнішу ситуацію з часів існування всього світу. А сьогодні – передчасно пом'якшує карантин. Інакше, як політичною провокацією, цю ситуацію назвати не можна. 

Якщо влада міста свідомо наражає людей на небезпеку, намагаючись політизувати втому від карантину, а також створює умови для поширення вірусу, то такі дії точно повинні отримати правову оцінку. Питання кваліфікації таких дій варто залишити відповідним органам.

Щодо тез інтерв’ю А.Боднаренка:

А.Б.: Жодного разу, хоч ми і сотні мільйонів гривень платили до бюджету, обласна державна адміністрація не дала місту ні копійки протягом трьох років. Так і цей рік. 

По-перше: в постанові КМУ №1085, до якої апелює міський голова у багатьох коментарях, чітко йдеться: "... кошти спрямовуються... не більше 20 відсотків на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах". Про невиконання постанови областю мова взагалі не може йти. 

По-друге: область взяла на свій баланс дорогу на в’їзді в місто Черкаси зі сторони Сміли. На жаль, до факту трагічної ДТП балансоутримувача цієї ділянки місцеві чиновники знайти не могли. Ми не шукали крайніх і забезпечили фінансування її ремонту у 2020 році на суму майже на 17 млн грн. 

По-третє: цього року ОДА спрямувала 30 млн грн на ремонт чотирьох доріг у місті Черкаси. Перелік доріг місто обирало самостійно, щоправда, впродовж останніх місяців тричі його змінювали. 30 млн грн обіцяли – їх виділили. 

Щодо втрати місячних надходжень до бюджету – ні про які 100 млн грн мова йти не може. 

ПДФО – основний податок, з якого формується міський бюджет. За квітень місто планувало отримати 185,6 млн грн ПДФО, отримало – 158. Минулорічний план за аналогічний період – 160 млн грн. Мінус – 27,6 млн грн, а не 100 млн грн. ПДФО знизився в основному за рахунок бюджетних установ, зокрема освітніх.

А.Б.: Коли Кабмін прийняв постанову про карантин, і коли у нас перші дні він почав працювати, ми закрили його ("Епіцентр") разом з поліцією. 

В кожному випадку порушення карантину чи з кожною заявою про порушення карантину треба розбиратися. Поліція має діяти. Однак якщо хтось десь порушує карантин, то це не дає права іншому також порушувати карантин. 

І тим паче закликати до порушень та створювати умови для того, щоби вірус поширювався цілими містами. Патрульною поліцією в перші дні карантину був складений адміністративний протокол за ст. 44-3 КУпАП. Зараз він на розгляді у суді. 

Від міського голови жодного офіційного повідомлення про порушення правил карантину персоналом "Епіцентру" до поліції не надходило.

Пандемія – це поганий час для політичних ігрищ та з'ясування політичних стосунків. Тому що кожний необережний крок і навіть просто безвідповідальна риторика, що знецінює боротьбу з поширенням вірусу, можуть мати наслідки у вигляді зростання числа інфікованих.

А.Б.: а чому не включили працівників обласної державної адміністрації? Я кажу: "Друзі, тому що ми не включили працівників Черкаської міської ради". 

Працівники ОДА працюють переважно дистанційно. А тих, хто в адмінприміщенні, підвозять чергові службові авто ще з перших днів карантину. До мерії з цим питанням ніколи не зверталися.

А.Б.: Із незрозумілих причин Черкаську обласну спеціалізовану лікарню зробили лікарнею для надання допомоги від COVID-19. 

У обласній лікарні лікують інфікованих коронавірусом пацієнтів із складними супутніми патологіями. Можливості надати їм кваліфіковану медичну допомогу в міській інфекційній немає, це інша спеціалізація. Тому в квітні обласна лікарня була визначена МОЗом як заклад першої хвилі. 

І саме в обласну перевели пацієнтів у тяжкому стані з ковідом із ІІІ міської лікарні, де інфікувалися більше 36 медиків і 24 пацієнта. 

Міська влада мала провести розслідування у власному комунальному закладі та вжити відповідних заходів, а не шукати крайніх. Обласна лікарня працює як із інфікованими пацієнтами, так і без вірусу, оскільки розділена на 2 окремих зони. Тому допомогу надають всім, хто цього потребує. 

P.S. Використовувати втому від карантину у політичних цілях і нехтувати загрозою поширення коронавірусу – це підлість та абсолютний деструктив, який можна порівняти хіба що з ворожими діями агресора проти українського народу. Тому реакція центральної влади є цілком зрозумілою і виправданою.

Тим паче, коли влада міста почала використовувати риторику, яка дуже нагадує стару політичну гру деяких політиків родом з Донбасу. Сепаруючись від загального для всіх областей карантину, говорити, що "Черкаси будуть чинити опір", – значить грати на тих же емоціях, що і один відомий персонаж, який говорив: "Донбас ніхто не ставив на коліна".

Міській владі варто пам'ятати насамперед про інтереси всієї України, а не гратися на настроях та втомі від карантину, розколюючи при цьому суспільство.

Роман Боднар, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)