Мер Черкас Бондаренко: За час карантину мери зміцнили свої позиції. Центральна влада їх боїться

Субота, 2 травня 2020, 21:53
Мер Черкас Бондаренко: За час карантину мери зміцнили свої позиції. Центральна влада їх боїться
фото: фб-сторінка Анатолія Бондаренка

За останні два дні мер Черкас Анатолій Бондаренко став зіркою українського Facebook.

Вся стрічка соцмережі у його відеозверненнях, мемах та жартах про Бондаренка і Черкаси. 

А все тому, що з 1 травня міська влада Черкас самостійно почала послаблювати карантин у місті.

Через це поліція відразу відкрила кримінальне провадження, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що мер "загрався", а президент Володимир Зеленський навіть передав Бондаренку "привіт" через своє відеозвернення. 

Та, схоже, що така реакція влади меру Черкас лише на руку. Його вже почали підтримувати в інших містах: мер Івано-Франківська Руслан Марцінків публічно підтримав свого колегу, а у Мукачевому та Дніпрі також послабили карантин

Вступилася за Бондаренка і "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка підтримувала його на виборах мера в Черкасах:

"Полум’яні привіти" від гаранта Конституції на адресу мера Черкас, а також відверті погрози Анатолію Бондаренку від чиновників президентської канцелярії переходять будь-які межі. Подібного зухвальства українська незалежність ще не знала".

"Українська правда" записала коротке інтерв'ю з Анатолієм Бондаренком про карантин, ситуацію у місті, його конфлікт із командою президента та майбутні місцеві вибори. 

Бондаренко дав зрозуміти, що принаймні деякі мери підтримують контакт один з одним, думають над створенням партії та не координують свої дії з Офісом президента. 

Примітно, що публічна активність мера не виглядає хаотичною – його звернення та дописи у соцмережах досить продумані й технологічні. 

Часом складається враження, що він озвучує заготовлені месиджі, які могли б сподобатися його виборцям. Мер запевняє, що є "самостійною і самодостатньою людиною".

– У своєму останньому відео у Facebook ви звернулися до Зеленського і сказали: Черкаси будуть чинити опір. Про який опір ви говорите? 

– Я процитував тизер з відомого фільму "Черкаси", що є символом незламності духу міста Черкаси і духу людей, які проживають у вільному козацькому місті. 

Найбільше, що обурює жителів нашого міста, – це те, що застосовується закон України вибірково. Що простий підприємець, який годує свою родину невеликим бізнесом, який тримає кав'ярню чи будівельний невеликий магазинчик, не може працювати, а великий будівельний гіпермаркет може працювати. 

Жителів міста глибоко обурює те, що вони не можуть відвідати парк, а повинні ходити в ломбард, що вони не можуть відвідати парк із дитиною, але можуть з собакою.  

Просто фактично те, що діється в Україні, – це соціальна несправедливість. Я кажу, що виконавчий комітет виключно відновив соціальну справедливість. 

– Ви послабили карантин в Черкасах з 1 травня. Ці послаблення зараз працюють? 

– Ви знаєте, всім жителям нашої країни відомо, що не так легко запустити те підприємство, яке не працювало півтора місяця. Ми прийняли це рішення, але коли я спілкувався з нашими підприємцями, вони сказали, що їм потрібно десь чотири-п'ять днів, щоб просто почати працювати. Так само і з продуктовими ринками, яким дозволив працювати Кабінет міністрів, тому що продукції поки що немає. 

Тобто можна сказати, що ми послабили, але підприємства міста не готові надавати свої послуги в повному обсязі. 

Реклама:

– Чому ви пішли на послаблення карантину без координації з Кабміном? 

– Давайте я скажу так: а яка ж у нас координація з Кабміном в обласних центрах? Я вже не кажу про районні центри… Крім селектора і крім того, що "ми сказали робити так" – це все одно, що сказати "денег нет, но вы держитесь", ви все робіть, все купуйте, а ми будемо вами керувати. 

Це дуже гарно, але в цивілізованих країнах, коли уряди запроваджують карантин, то вони повиннні якось громадам компенсовувати втрати. Наш бюджет недоотримав 100 млн гривень за попередній місяць. Для міста це надзвичайно великі кошти. Я відверто скажу, що не знаю, як ми будемо платити аванси близько 15 травня. 

І це не тільки моя проблема, це проблема всіх обласних центрів. Що Кабмін каже? "Ну то беріть кредити". Це дуже гарно, що брати кредити. Але ці кредити доведеться віддавати. 

А те, що найбільше жителів міста турбує, – це соціальна несправедливість, вибіркове застосування карантинних заходів. 

– Поліція розпочала кримінальне провадження після рішення міськвиконкому про послаблення карантину. І пояснює, що своїм рішенням ви порушили постанову Кабміну щодо запобігання поширення коронавірусу. Чому все-таки ви вважаєте, що на вас чиниться тиск? 

– Ви знаєте, у мене з постановами Кабміну надзвичайно довгі стосунки. Є така постанова Кабміну про розподіл коштів дорожнього фонду, якої губернатори повинні дотримуватися. Цю постанову Кабміну застосували ще за Володимира Гройсмана, де до 20% коштів повинні були спрямовуватися на дороги місцевого значення, тобто на комунальні дороги. 

Жодного разу, хоч ми і сотні мільйонів гривень платили до бюджету, обласна державна адміністрація не дала місту ні копійки протягом трьох років. Так і цей рік. 

Тому у мене питання: так чому пан прем'єр-міністр і правоохоронці не притягують голів ОДА за невиконання постанови Кабміну? 

– А на них ви скаржилися? 

– Так я скільки разів про це говорив в прямих ефірах! Ну, скільки я можу скаржитися?

Я думаю, що у нас є прокуратура, яка моніторить це все, інтернет, ЗМІ, звернення на сесіях обласних рад. Мені цікаво, чи в нас вибірково застосовується закон? Мені здається, що він застосовується тільки до людей, які не бояться сказати правду. 

– Повертаючись до вибірковості карантину. Ви ж як місцева влада могли заборонити працювати "Епіцентру"? 

– Скажемо так, коли Кабмін прийняв постанову про карантин, і коли у нас перші дні він почав працювати, ми закрили його разом з поліцією. Ми закрили його! Але ж зрозуміло, що потім все це діло працює, він відкрився, і у нас шалені там черги. 

А поряд з цим "Епіцентром" є невеликі будівельні магазинчики. Так я не можу пояснити власникам цих магазинчиків, чому вони не працюють. 

– Тобто ви закривали торговельний центр? 

– Так, ми його закривали у перший же день. Навіть наш начальник поліції Олександр Кокоба працював над цим питанням. Повірте мені, що в нас тут прекрасні стосунки з поліцією...

– Як їм тоді вдавалося працювати, якщо ви їх закривали? 

– А так. Ми їх закрили на один день, а далі вони відкривалися і спокійно собі працювали. 

– Як це можливо? Їх хтось кришував? 

– Я не можу цього знати, тому що займався іншими справами: господарськими справами, поповненням бюджету, лікарнями. 

Реклама:

– Ще півтора місяця тому ви відстоювали ідею жорсткого карантину…

– Ви знаєте, ми були одними з перших, хто впровадив найжорсткіший карантин. Я відверто скажу, що ми останніми запустили громадський транспорт для працівників поліції та інших установ. 

Наші люди, які працюють в Черкаській міській раді, деякі з них працюють по 18-20 годин, ми не пішли їм назустріч – вони пішки ходили на роботу. Пішки ходили! Ми возили виключно медиків. 

Потім стало зрозуміло, що почалися такі собі маленькі скандали: а чому не включили працівників обласної державної адміністрації? Я кажу: "Друзі, тому що ми не включили працівників Черкаської міської ради. Закон повинен діяти для всіх". Отакі з'явилися протистояння.

– Ви маєте на увазі протистояння ОДА і міської влади? 

– Так. Потім з незрозумілих причин Черкаську обласну спеціалізовану лікарню зробили лікарнею для надання допомоги від COVID-19. 

Коли у нас у міській інфекційній лікарні, яка лікує фактично 70% області, було 24-25-26 пацієнтів – з них 18 хворих на COVID. А у нас 100 ліжок в інфекційній лікарні. 

Тобто недолугі дії влади зупинили допомогу жителям області. 

– Ввечері ви запостили скрін нібито переписки із Сергієм Трофімовим. Перед публікацією ви перевіряли, чи це був справжній контакт Трофімова? 

– Я скажу так: зранку цей номер зник. Коли ця переписка відбувалася, я виходив якраз в ефір на одному з телеканалів, тому зі мною була прес-служба, заступник голови обласної ради був в кабінеті. Це все ми бачили. 

А щодо пана Трофімова, ми з ним гарно знайомі, у нас є багато спільних знайомих. Я скажу так: це зрозуміло, що це був він. 

Коли пан Трофімов представляв першого губернатора після президентства Зеленського, він просив мене допомагати йому, я допомагав. 

Другий раз наші спільні друзі просили мене допомагати на виборах у другому турі. Це ж не написав чомусь пан Єрмак, пан Тимошенко чи Іванов, Петров. Це написала людина, яка мене знає. 

Про пранкерів цікава історія, напевно, думали-думали, сиділи цілу ніч і придумали. Але наші спільні знайомі зателефонували мені зранку і сказали: "Там істерика в Офісі президента".

– У вас був записаний номер Трофімова

– А ви запитайте Трофімова – знає він мене особисто чи ні? 

– Я чому про це запитую, тому що ні у WhatsApp, ні у Telegram Трофімов ніколи не ставив на заставку своєї фотографії. У вашій переписці вона була. 

– Давайте я скажу так: у нас дуже багато спільних знайомих, починаючи від керівників штабу на президентських виборах в Черкаській області і так далі. Я готовий надати правоохоронним органам свій телефон – нехай розбираються. 

– У Києві вашу публічну активність пов'язують із наближенням виборів. 

– А куди саме? 

– Ви підете переобиратися мером? 

– Ви знаєте, я ще не вирішив, буду я балотуватися чи ні. Оці теорії, що мери піаряться в обласних центрах – ну, що це таке? Мери працюють в обласних центрах. 

Сьогодні надзвичайно нормальний діалог між мерами, і я розумію, що центральна влада це відстежує і вона боїться сьогодні мерів. Тому що мери в період коронавірусу зміцнили свої позиції. І повірте мені, що сьогодні рейтинг мерів у містах надзвичайно високий. 

Реклама:

– Говорять про можливе створення партії мерів до місцевих виборів. Ви про це щось знаєте? 

– Я відверто скажу, що чув про створення партії мерів. Між мерами такі розмови ходять. 

– Хто цим зараз займається? 

– Я не знаю, хто цим займається. Зрозуміло, що мери між собою про це говорять. 

– Давайте так: з вами хто про це говорив? 

– Зі мною ніхто не спілкувався. 

– Чому ви зараз публічно критикуєте саме Зеленського, а не Авакова?

– Правильно ви сказали. Ті речі, на які повинен реагувати президент, зокрема по своїх соратниках, починаючи від Миколи Тищенка, який просто перекреслив, просто плюнув в обличчя малих підприємців – і немає ніякої реакції від президента… Такого не може бути. Я хотів би, щоб він реагував. А потім будемо відповідати і ми. 

– У своїй діяльності ви зараз координуєтесь з Юлією Тимошенко? Я це запитую, тому що на виборах вас підтримувала "Батьківщина". 

– Я самостійна і самодостатня людина. Я спілкуюся з усіма народними депутатами і з Юлією Тимошенко так само. 

– То ви з нею обговорювали свої дії? 

– Ні, свої дії я не обговорюю ні з ким. 

Роман Кравець

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді