Быть ли изменениям в молодежной политике в Украине?

1189 просмотров
Вторник, 30 июня 2020, 13:30
Александр СанченкоOleksandr Sanchenko
народный депутат от "Слуги народа"

Традиційно молодіжна політика в Україні знаходиться поза увагою. Час від часу про неї згадують напередодні виборів, однак обіцянки швидко забуваються. Чому це хибний шлях та коли в молодіжній політиці України відбудуться зміни, розповім у цьому тексті. 

Однією з причин неуваги політиків до молодіжних питань лишається низька явка на виборах. Для прикладу, у виборах президента 2019 року брала участь рекордна кількість кандидатів, але на молодь це мало вплинуло: у першому турі на дільницях побували 40%, у другому турі - 43% молодих українців.

Низьку активність молоді підтверджують і дослідження. За даними аналітичного звіту, складеного Робочою групою ООН у справах молоді, близько третини молодих людей в Україні не цікавляться політикою, а третина виявляє лише низький рівень цікавості до політичних подій. 

Не менш важливими причинами низької активності молоді є відсутність якісної інфраструктури та кваліфікованих молодіжних працівників. Навіть терміни  "молодіжний центр" та "молодіжний працівник" до цього часу не введені в українське законодавство, а зафіксовані лише на рівні Постанови Кабміну. 

Чим зараз регулюється молодіжна політика в Україні? 

Наразі молодіжна політика регулюється низкою застарілих законів, зокрема Декларацією "Про загальні засади державної молодіжної політики в Україні" (прийнята 1992 році), ЗУ "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні" та ЗУ "Про молодіжні та дитячі громадські організації" (прийняті у 1993 та 1998 роках відповідно). Тож не дивно, що про ефективність youth policy в нашій країні годі й говорити. Саме тому вже давно назріло питання розробки нового рамкового закону у сфері молодіжної політики. 

Чому важливо прийняти новий Закон? 

Відповідь на це питання можна знайти в Преамбулі "Європейської хартії щодо участі молоді", в якій йдеться: "Активна участь молодих людей в ухваленні рішень і діяльності на місцевому і регіональному рівнях має важливе значення, якщо ми хочемо побудувати більш демократичне, солідарне і процвітаюче суспільство". 

Саме таким принципом керувалися члени робочої групи з розробки законопроєкту № 3718 "Про основні засади молодіжної політики". 

Якщо ми хочемо побудувати успішну, працюючу демократію, то починати потрібно саме з молодіжної політики. Під час розробки були враховані кращі світові практики молодіжної політики та норми "Європейської хартії про участь молоді в громадському житті на місцевому та регіональному рівнях".

Реклама:
Відбудеться також важлива для нормотворчості кодифікація законодавства. В результаті прийняття Закону замість трьох застарілих нормативно-правових актів ми отримаємо один, що відповідає вимогам часу. З важливого – в новому законі збережуться, а подекуди й розширяться всі соціальні гарантії для молоді.

За нинішнім законодавством "молодь" – люди віком від 14 до 35 років. Наш закон встановлює вік молоді від 14 до 29 років, як у більшості європейських країн. 

Які основні новації Закону?

1. Принцип "Жодних рішень для молоді без молоді". Розширюється основа для участі молоді в суспільному житті. Реалізовуватись цей принцип буде як на локальному, так і на національному рівні. На локальному – через інструмент молодіжних рад та радників з питань молоді при місцевих органах влади. На загальнодержавному – шляхом створення Національної ради з питань молоді при Кабінеті Міністрів України. 

2. Розвиток інфраструктури: молодіжні центри та молодіжні працівники 

З реформою децентралізації більшість фінансових ресурсів залишаються в регіонах. На регіональному рівні якісною реалізацією молодіжної політики повинні займатись кваліфіковані співробітники в молодіжних центрах. Саме тому, в законодавство вводяться поняття "молодіжний працівник" та "молодіжний центр/простір". Молодіжним працівникам потрібно буде пройти спеціалізовану підготовку за програмами, затвердженими Міністерством молоді та спорту, та отримати свідоцтво. 

Нині в Україні вже існує мережа молодіжних центрів, однак їхній розвиток має радше хаотичний характер, ніж прояв системної політики держави в молодіжній сфері. 

Наш закон закладає основу розвитку молодіжних центрів та дає своєрідні "дороговкази" місцевим органам влади. Створити "молодіжний центр" зможуть не лише органи влади, а й приватний бізнес. Ба більше, в законі є можливість створювати молодіжні центри та простори на базі існуючих структур, наприклад бібліотек. В них молодь зможе змістовно проводити своє дозвілля, а це одна з основ успішної соціалізації особистості. 

3. Грантова підтримка інститутів громадянського суспільства, що працюють з молоддю.

Планується створення Українського молодіжного фонду для підтримки проєктів у сфері молодіжної політики. Крім того, розширюється коло суб'єктів, що можуть взяти участь у конкурсі та отримати грант. З важливого: гранти надаватимуться не лише на проєкти, а й на інституційний розвиток молодіжних громадських організацій. Це принципово важливо з точки зору ефективності інвестицій в молодіжну політику з боку держави. Отримувати гранти та стипендії зможуть навіть фізичні особи. 

4. Усунення бар'єрів для діяльності молодіжних та дитячих громадських організацій. 

Європейська практика говорить нам, що реалізовувати молодіжну політику може і повинна не лише держава, частину функцій природньо беруть на себе молодіжні та дитячі громадські організації. Наш проєкт Закону стимулює цей процес та усуває ряд бар'єрів в їхній діяльності. Молодіжні та дитячі громадські організації, як і раніше, звільняються від сплати за державну реєстрацію та отримують ряд інших преференцій. 

Надається можливість отримати у безплатне чи пільгове користування поза аукціоном будинки, споруди, земельні ділянки та інше майно. В цьому їм назустріч повинні йти місцеві органи влади. 

5. Національна молодіжна стратегія

Перед Україною стоять важливі виклики: масова міграція молоді, забезпеченість житлом, роботою etc. Нашим проєктом Закону передбачено розробку Національної молодіжної стратегії. Цей документ буде основою довгострокового планування у сфері молодіжної політики.

Але спершу Закон потрібно ухвалити. Тому я щиро сподіваюсь і закликаю моїх колег по парламенту підтримати наш проєкт Закону та нарешті зрушити молодіжну політику в Україні з мертвої точки. 

Олександр Санченко, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  




Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)