Украинское правосудие против силы тяжести: одиозные решения ОАСК

Среда, 17 февраля 2021, 12:00

До чого тут сила тяжіння? Та ні до чого, але тільки до тих пір, поки комусь із учнів середньої школи не набридне вивчати закони фізики й він чи вона не оскаржить свій підручник в ОАСК — Окружному адміністративному суді Києва. 

А що, так можна було? Узагалі-то ні, але для ОАСК будь-які закони не писані.

Цей суд роками штампує дикі рішення, а президенти бережуть його від реформи і його суддів від відповідальності. Тепер закриваючи очі навіть на те, що діяльність суддів ОАСК розслідує НАБУ, а голова суду Павло Вовк тікає від детективів і вже двічі оголошений у розшук.

Це той самий суд, який заборонив Майдан і наказав "Беркуту" його розігнати, відсторонив Супрун і поновив на посаді голову ДФС Насірова, масово повертав роботу неатестованим поліцейським і скасував перехід армії на нову систему харчування, заборонив перейменування церкви окупанта й відзначення ювілеїв низки українських діячів…

Тобто ухвалив більш ніж достатньо свавільних рішень, щоб бути ліквідованим, але — досі працює.

За силу тяжіння ОАСК насправді ще не взявся, та за останні пів року набрав таких обертів, що до спроб скасувати закони фізики — не так уже й далеко.

Захищав себе від розслідувань

Щойно Національне антикорупційне бюро викрило суддів "вовчого суду" на масштабних зловживаннях і спробі захоплення влади — ОАСК постановив викреслити з держреєстру занадто сміливого керівника НАБУ.

А іншою ухвалою навіть роздав уряду й РНБО вказівки вгамувати нарешті це НАБУ — зробити його керованим і підконтрольним.

Ці рішення ОАСК не мають жодного юридичного сенсу чи правових наслідків, але створюють неабиякий публічний тиск на розслідування.

Читайте також: ОАСК скасував нову редакцію правопису — адвокат

З усіх фронтів. Як з мовчазної згоди Зеленського вбивають антикорупцію в Україні

У Раді зареєстрували три законопроєкти Зеленського, зокрема про скорочення повноважень ОАСК

Мета — будь-якими засобами заблокувати роботу НАБУ. Щоб суддям ОАСК не доводилося переховуватись чи, боже збав, нести відповідальність.

Спотворював Київ

Будинок-монстр на Подолі — чергова незаконна забудова, якій допоміг легалізуватись ОАСК.

Він зобов'язав Державну архітектурно-будівельну інспекцію видати на нього сертифікат попри помітне неозброєним оком перевищення поверховості — 12 поверхів замість дозволених 8.

І це не випадковість. Весь минулий рік ОАСК систематично ухвалював рішення на користь забудовників усупереч Генплану та приписам ДАБІ.

Це майбутні житлові комплекси і торгово-розважальні центри на зсувонебезпечних та історичних ділянках.

Скасував новий правопис

Позов "на захист української мови" подала херсонська семикласниця, але не сама — а разом з організацією, яку очолює фігурант "плівок Вовка" Ростислав Кравець.

Згідно з оприлюдненими НАБУ розмовами в кабінеті очільника ОАСК, Кравець використовується як адвокат для подання позовів саме в інтересах Вовка.

Звісно, ОАСК позов задовольнив, визнавши постанову уряду про впровадження нового правопису нечинною. Звісно, Кабінет міністрів оскаржуватиме цю ухвалу.

Загадкою залишається тільки, що це було: демонстрація можливостей суду, черговий розігрів мовної теми на замовлення п'ятої колони РФ чи інформаційна бомба, щоб відвернути суспільну увагу від падіння рейтингів Зеленського та інших неприємних для влади подій кінця січня.

Допомагав Портнову

Колишній топчиновник Януковича Андрій Портнов системно і завзято дискредитує Революцію Гідності, відбілює дії силовиків на Майдані, а тепер — ще й намагається переписати офіційну історію.

Продовження під рекламою:
Раніше Міносвіти відмовило йому в перегляді змісту підручників історії, що містять згадки про участь "беркутівців" у вбивствах протестувальників під час Революції Гідності. Але ОАСК визнав цю відмову незаконною і зобов'язав Міносвіти повернутися до розгляду звернення Портнова.

Тепер Міносвіти зобов'язане переглянути підручники з освіти, а Портнов отримав і повною мірою використав для свого піару потужний медіапривід.

Трохи раніше ОАСК також допоміг йому уникнути відповідальності за лайливу лексику і погрози в соцмережах — скасував рішення про притягнення Портнова як адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Комунізовував декомунізоване

ОАСК скасував перейменування Московського проспекту в Києві на проспект Степана Бандери. І заодно ще низки вулиць, назви яких теж були декомунізовані на виконання чинного законодавства.

Якщо вам здається, що це вже було, — вам не здається. Таке рішення ОАСК у 2019 році вже скасовувала апеляція.

Цей суд уже давно відомий тим, що здійснює не правосуддя, а провокації.

І ні обіцяна виборцям судова реформа, ні бажання вигідно виглядати на тлі попередників, ні 25 тисяч підписів під петицією про ліквідацію ОАСК, ані розслідування НАБУ й оприлюднені докази вражаючих зловживань, — ніщо не змусило владу розформувати його.

А, ні, чекайте: щойно МВФ відмовило Україні у грошах (бо не дає їх розсадникам корупції) — диво сталося того ж дня. Суд, який без перебільшень є монументом корупції і символом саботажу судової реформи, ще не ліквідували, але на Банковій взялися бодай за скорочення його повноважень.

Тримаємо пальці, щоб ОАСК впав раніше, ніж скасує силу тяжіння.

Роман Маселко, для УП

Колонка — матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Интеграция искусственного интеллекта в уголовный процесс: готова ли Украина к этому?

Училась за границей, чтобы потом работать в Украине. Опыт выпускницы Ukraine Global Scholars Ukraine Global Scholars

Как выявить коррупцию в строительстве

Трансплантация органов и рак кожи: о чем должны знать пациенты

НДС для страховых агентов: неравные условия и неопределенный экономический эффект

Фонд культурных/пропагандистских инициатив: как Россия использует культуру для войны