Легализация марихуаны в Украине: помощь тяжелобольным пациентам или узаконивание наркотиков?

Четверг, 18 февраля 2021, 18:30

Усі пам'ятають історію про те, як у 2019 році жителя Миколаївщини могли посадити за вирощування марихуани у своєму дворі. Вісім кущів забороненої трави загрожували інваліду 1-ї групи сімома роками позбавлення волі.

Проте це був перший випадок, коли людину повністю виправдали у справі про зберігання заборонених засобів, оскільки канабіс він вирощував і приймав від болю в суглобах.

У той самий час у Верховній Раді бурхливо обговорювалося питання про легалізацію канабісу в медичних цілях: сперечалися, висували законопроєкти. За результатами опитування Зеленського — близько 64% українців були "за" медичний канабіс.

У кінці 2020 року ООН виключив канабіс з реєстру найнебезпечніших наркотичних речовин, в якому він перебував протягом 60-ти років, але точно знати, яку шкоду несе канабіс здоров'ю людини — неможливо.

Учені дотепер проводять дослідження, і за останніми з них відомо, що вживання канабісу протягом тривалого часу може призвести до змін у структурі серця і його функціях, до серйозних серцевих захворювань, і навіть — летального результату.

До того ж канабіс нічим не ліпший за нікотин та інші наркотичні речовини, але, на відміну від них, він є заспокійливою речовиною, яка втамовує больові симптоми.

Це життєво необхідно людям з хронічним болем, епілепсію, анорексію, посттравматичним синдромом, захворюваннями імунної системи, артритом і ревматизмом, астмою, хворобами Альцгеймера, Паркінсона тощо.

Читайте також: Як впливає марихуана, чи викликає трава залежність та чому канабіс варто легалізувати в Україні

Що передбачає законопроєкт про легалізацію канабісу в Україні

Канабіс без ажіотажу: як Швейцарія легалізувала медичні коноплі та що з цього вийшло

Останні декілька років популярність канабісу набирає обертів. Уругвай був першою країною, в якій його повністю легалізували в 2013 році.

Ще одна країна, де з 2018 року цілком і повністю дозволені вирощування і продаж канабісу — Канада. У більшості ж країн "легалайз" діє частково. Наприклад у Бельгії не заборонені вирощування і володіння (до 3 грам) і дозволені ліки, що містять канабіс.

У Белізі ж декриміналізовано зберігання і вживання приватними особами (до 10 грам), а медичне вживання заборонено. У Данії з 2018 року діє чотирирічна експериментальна програма легального медичного використання канабісу.

Загалом кількість країн і острівних держав, де канабіс легалізований або декриміналізований у тих чи інших цілях — 57, і в них живуть мільйони людей, які просто потребують канабісу через проблеми зі здоров'ям.

За заявою президента Володимира Зеленського в 2020 році, в Україні таких людей — близько 2 млн, але при цьому конопля заборонена на всіх рівнях, внесена до списку особливо небезпечних наркотичних засобів.

Досліджувати канабіс і лікуватися ним важкохворим пацієнтам також заборонено, а за зберігання канабісу можна отримати до 12 років позбавлення волі.

У США кількість людей, які потребують канабіс, приблизно така ж, як і у нас, але там марихуана в деяких штатах легалізована повністю як для медичних, так і для рекреаційних цілей. Один мій друг якраз уже багато років живе в одному з таких штатів.

Реклама:
Так ось, з легалізацією він почав помічати одну цікаву річ: торговці забороненими речовинами, які вешталися біля шкіл і університетів — зникли, оскільки вони просто не змогли конкурувати з легальним канабісом в аптеках, що не можна не назвати плюсом.

Наприкінці 2020 року голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що рішення про легалізацію канабісу в Україні в медичних цілях перебуває на завершальній стадії.

Однак, щоб прийняти законопроєкт, потрібно чимало часу, тому в ВР планують на кілька місяців актом Кабміну внести канабіс в список опіатів, що йдуть за "червоним рецептом" для важких випадків, щоб протестувати застосування спочатку імпортних препаратів з канабісом.

На думку багатьох експертів, ціна на імпортні препарати буде високою і дозволити собі купити його зможуть далеко не всі, хто дійсно їх потребує. Саме тому потрібна ліцензія на виробництво таких препаратів в Україні.

Чесно кажучи, спочатку мені категорично не подобалася ідея про легалізацію канабісу в Україні, тому що правоохоронна система у нас не настільки сильна, як, наприклад, в Канаді або США, щоб встежити за всіма і кожним.

Окрім того, донині вчені сперечаються щодо того, наскільки шкідливий вплив канабісу на організм. Але після невеликого розслідування я зрозумів, що наркозалежних в Україні більше не стане: той, кому потрібна марихуана, і зараз з легкістю знаходить її на чорному ринку в Україні.

А ось людям після хіміотерапії, дітям, які страждають на епілепсію або ж людям із синдромом Паркінсона канабіс потрібен тут і зараз, щоб просто втамувати біль, що інші засоби не роблять з таким ефектом, або ж призводять до серйозніших побічних реакцій.

Саме тому ми повинні наполягати на виробництві лікарських препаратів з канабісом в Україні, адже яка користь від того, що ліки є, але купити їх неможливо?

Андрій Доценко, для УП

Колонка — матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования

Действительно ли будет ограничена работа онлайн-казино после Указа Президента?

Нариман Джелял: история сопротивления

Как аренда госимущества помогает бизнесу развиваться и наполняет госбюджет

Мрачная годовщина: Запорожская АЭС не должна стать вторым Чернобылем

Убийственный популизм: что не так с тарифной политикой в водопроводной отрасли

Как Дания инвестирует в успех Украины