Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойовики тримають у заручниках 162 українців – Геращенко

П'ятниця, 24 листопада 2017, 13:10

За останніми даними, бойовики на тимчасово окупований території утримують у заручниках 162 громадянина України.

Про це заявила журналістам перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко 24 листопада.

"На сьогодні у нас збільшується кількість заручників, у першу чергу за рахунок проукраїнських громадян, які залишаються на окупованих територіях. Згідно з останньою інформацією, отриманою мною від центру зі звільнення заручників СБУ, загальна кількість заручників на сьогодні 162 особи. Це цивільні, військові, чоловіки і жінки, серед них є і журналіст, і 3 волонтерів", - сказала Геращенко.

Вона уточнила, що це ті люди, родичі яких звернулися до СБУ, щоб їхніх рідних розшукували, включили у відповідні списки і працювали над звільненням.

"З цього списку у 162 особи нам вдалося встановити місцезнаходження 94 українців. Хоча представники ОРДЛО підтверджують трохи менше людей, але ми наполягаємо, що знаємо місцезнаходження 94-х", - сказала Геращенко.

За словами заступника голови Верховної Ради, Україна була готова передати за цих 94 особи 313 громадян.

"Більше 4 місяців ми вели ці переговори. Але потім була зроблена інша пропозиція (озвучена Медведчуком – ред.). Подібні речі не робляться експромтом, звичайно, це була ініціатива, озвучена після відповідних консультацій з українською владою і надзвичайно серйозної роботи", - сказала Геращенко.

Вона відмовилася називати конкретні цифри, прізвища чи дати, але висловила сподівання, що обмін відбудеться до нового року.

"Ми дуже сподіваємося, що до кінця року мають бути ці позитивні новини", - сказала Геращенко.

За її словами, на 29 листопада запланована дуже важлива зустріч у Мінську в гуманітарній групі.

"Де, я дуже сподіваюсь, українська сторона зробить все для того, щоб ми вийшли на конкретну дату звільнення", - підсумувала Геращенко.

Як відомо, 22 листопада Геращенко повідомляла, що серед 158 заручників, яких утримують бойовики на території окремих районів Донецької та Луганської областей, є 10 жінок.

15 листопада лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук зустрівся зі своїм кумом президентом Росії Володимиром Путіним і обговорив питання обміну заручників на Донбасі.

Також повідомлялось, що Путін "підтримав пропозицію Медведчука про обмін полоненими" між Україною і ОРДЛО пообіцяв "особисто обговорити це питання з керівниками невизнаних республік".

Пізніше лідер так званої "ДНР" Олександр Захарченко підіграв Путіну і Медведчуку в питанні обміну полоненими з Києвом. Він заявив, що "обмін полоненими не повинен залишатися питанням війни і торгівлі".

16 листопада ватажок ОРЛО Ігор Плотницький доручив перевірити стан полонених перед передачею їх українській стороні.

Після цього в мережі з’явилося відео, на якому стверджується, що українські військовополонені в ОРЛО спілкуються з членами своїх сімей та близькими.

Читайте також: Гра Путіна та Медведчука. Чи буде розблоковано обмін полоненими 

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування