НАБУ збирає докази проти ГПУ й СБУ

П'ятниця, 1 грудня 2017, 13:56

Національне антикорупційне бюро передасть матеріали з приводу обшуків у конспіративних приміщеннях бюро до Генеральної інспекції Генеральної прокуратури.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник на прес-конференції 1 грудня.

"Ми самі проводимо службове розслідування того, що відбулося, і бачимо, які порушення були допущені при цих обшуках. Дуже багато вилучено й оргтехніки, і флешок, і тому подібне", – сказав він.

"Щоб не було чергових заяв, що ми мстимося, ми направимо всі матеріали до Генеральної інспекції Генеральної прокуратури, щоб усім цим діям надали правову оцінку", – додав Ситник.

"Ми витримаємо це все, але правильно було б дати оцінку діям людей, які допустили ці порушення, і визнати окремим керівникам держави, що йде не міжвідомча війна, а йде вжиття всіх можливих заходів, щоб зупинити антикорупційну реформу в Україні", – заявив директор НАБУ.

Він переконаний, що ГПУ та СБУ намагалися зірвати всі операції НАБУ.

"Яка б не була секретна операція, дані про те, з яких каналів зв’язку знімається інформація, щодо кого – ця інформація є у Служби безпеки Україна. Ця інформація була використана для того, щоб завербувати фігуранта і, використовуючи міфічну заяву про провокування хабара, зірвати цю операцію", – сказав Ситник

Він запевнив: "Ці диверсії й атаки не зупинять ту роботу, яку ми робили. Для нас це був болючий удар. Зараз потрібно проводити перегрупування цього підрозділу. Але це просто недопустимо – використовувати оперативні ресурси, щоб руйнувати роботу іншого органу".  

"Ми так само, як і вони, маємо інформацію про конспіративні приміщення, але поки я директор НАБУ, ми не можемо собі дозволити таких дій – як би ми не ставилися один до одного", – зазначив Ситник.

"Мені трохи дивна позиція Генеральної прокуратури, коли операція щодо бурштинової справи називається ідеальною – і така ж сама операція, з використанням тих же самих ресурсів, тих же самих способів, методів (критикується – ред.)", – сказав також він.

"До речі, й одна, й інша операція проводилася спільно з Федеральним бюро розслідувань США. І мені було неприємно чути меседжі американських колег з приводу того, що відбулося за останні два дні", – обурився Ситник.

У нього викликає подив і "позиція окремих керівників держави":

"Застосовується термінологія "пір'я летить", "міжвідомча війна"… Ніякої міжвідомчої війни немає. Є амбіції конкретних керівників окремих правоохоронних органів і держави – зробити все, щоб зупинити те, що відбулося зараз".

"Створений незалежний антикорупційний орган, який отримує велику порцію критики, але який показав те, чого ніколи не було в Україні. Є багато кримінальних проваджень, які є відповіддю на висловлення критиканів і так званих експертів, які постійно виступають на каналах підконтрольних окремим фігурантам по наших провадженнях", – додав Ситник.

"Ми наблизилися до створення Антикорупційного суду – і мені здається, що всі ці диверсії й атаки – від відчуття того, що покарання настільки близько, що якщо зараз щось не робити й не зупиняти антикорупційну реформу, то це стане реальністю найближчим часом", – сказав він.

Ситник знову наголосив, "Ми не зупинимося. У нас працюють молоді й амбітні люди, і ми надто багато зробили, щоб зараз це не довести до кінця".

Читайте також: Агенти під ударом. Як розвивалась і чим закінчиться чергова атака на НАБУ

Як відомо, 29 листопада Державна міграційна служба заявила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій.

НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію, а СБУ, ведучи прослуховування для бюро, завербувала підозрювану для тиску на детективів.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування