Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ оголосила підозру у держзраді екснардепу Мураєву

Вівторок, 25 липня 2023, 09:56
СБУ оголосила підозру у держзраді екснардепу Мураєву
ЄВГЕН МУРАЄВ. ФОТО – УКРАЇНА 24

Служба безпеки заочно оголосила підозру у держзраді народному депутату VII і VIII скликань та власнику заблокованого телеканалу "Наш" Євгенію Мураєву.

Джерело: пресслужба СБУ, пресслужба Офісу генпрокурора, пресслужба Київської міської прокуратури 

Дослівно прокуратура: "На виконання завдань російських кураторів екснардеп створив та поширив на підконтрольному йому телеканалі ("Наш" - ред), а також каналах відеохостингу "YouTube" деструктивну пропаганду, в якій висловлював проросійські погляди, а також неодноразово брав участь у різних політичних шоу. 

Реклама:

У вказаних виступах та інтерв’ю підозрюваний поширював російські наративи про те, що в Україні іде "культурна війна та переслідуються інакодумаючі", пропагував ідеї, спрямовані на дискредитацію незалежності нашої держави та необхідності виконання домовленостей з РФ.

… Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, виступи та інтерв’ю підозрюваного є акціями вигідного впливу, які завдають шкоди безпеці України в інформаційній сфері та є формою підривної діяльності проти України, сприяють РФ в підривній діяльності у формі втручання у внутрішню політику України шляхом цілеспрямованого інформаційно-психологічного впливу".

Більше деталей: Мураєву повідомлено про підозру у державній зраді за ведення інформаційно-підривної діяльності проти України та у вчиненні умисних дій, спрямованих на приниження національної честі та гідності (ч. 1 ст. 111, ч. 1 ст. 161 КК України). 

ВІДЕО ДНЯ

Санкція найсуворішої статті інкримінованих злочинів передбачає покарання від 12 до 15 років позбавлення волі.

Передісторія:

  • Восени 2022 року співробітники СБУ провели серію обшуків за місцями проживання та в офісах Мураєва. Слідчі дії проводилися в рамках кримінального провадження щодо державної зради. 

Що цьому передувало: 

  • Незадовго до початку повномасштабного вторгнення Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції стосовно телеканалу "Наш".
  • За даними джерел УП, Мураєв виїхав з України у травні 2022 року.
  • Британське МЗС заявляло, що Кремль розглядав Мураєва як кандидата для маріонеткового уряду в разі окупації Росією України. Сам Мураєв називав це дурницею.

Довідково: Євгеній Мураєв став помітним у політиці з 2006 року. Тоді він вперше став депутатом Харківської обласної ради від партії "Віче" (зараз "Акцент").

Після невдалої спроби потрапити до парламенту у списку блоку "Кучма" в 2007 році Мураєв знову обрався до Харківської облради, але вже від "Партії регіонів" (2010). Від неї ж він вперше пройшов до парламенту у 2012 році (181 округ).

У 2014 році Мураєв знову переміг на 181 окрузі, вже як самовисуванець. У парламенті політик приєднався до фракції "Опозиційний блок" (цю партію суд заборонив 8 червня 2022). У 2017 році Євгеній Мураєв спільно з Вадимом Рабіновичем почав розвивати партію "За життя". 

Мураєв був власником телеканалу "NewsOne". У жовтні 2018 року "NewsOne" купив Тарас Козак, близький соратник Медведчука. Перед продажем телеканалу Мураєв вийшов із партії "За життя". 

У листопаді 2018 року він створив телеканал "Наш".

Читайте також: Проросійські партії пішли на дно: які проєкти Кремля заборонив суд?

Нагадаємо: 24 липня 2023 року СБУ повідомила про оголошення підозри депутату ОПЗЖ Олександру Пономарьову.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...