Підрахунок по-новому. Хто є хто в новій ЦВК

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 19:30
Підрахунок по-новому. Хто є хто в новій ЦВК
Укрінформ

Епопея з обрання нової ЦВК почалася одразу після Революції Гідності. Ще в 2014 році у 12 з 15 її членів закінчився термін повноважень. Суспільство обурювалося, що комісія, яку обрали ще в часи Януковича, продовжує встановлювати результати виборів.

Питання стало "ребром", коли НАБУ і САП вручили підозру в корупції голові комісії Михайлу Охендовському. Опоненти Петра Порошенка агресивно звинувачували його в тому, що президенту вигідно тримати "підвішену" комісію і легко фальсифікувати вибори.

Та в січні цього року Порошенко таки запропонував Верховній Раді новий склад ЦВК. Але в притаманному президенту стилі він зробив одну хитрість, яка на місяці заблокувала голосування – він подав 14 кандидатів на 13 вакантних посад. Розуміючи, що Порошенко таким чином може обдурити якусь з фракцій, щоб отримати свою більшість, "Народний фронт" навідріз відмовлявся голосувати за нову ЦВК.

Ситуацію розрядив спікер Ради Андрій Парубій, коли у вересні вніс законопроект про збільшення кількості членів ЦВК до 17 осіб. Після цього все пішло як по маслу.

Буквально за кілька днів без особливих скандалів Рада звільнила старих і призначила нових членів комісії, які в п’ятницю склали свою присягу.

Тепер ЦВК отримала нового голову, заступників та секретаря. Щоправда, і тут не обійшлося без непорозумінь. Громадські активісти звинуватили нову комісію в тому, що вони зробили це на закритому засіданні, хоч за законом їхні засідання не можуть бути закритими. Хто вони та чому це важливо – читайте в тексті "Української правди".

 

Хто така нова голова ЦВК?

Новою головою ЦВК вперше в історії незалежної України стала жінка. Таємним голосуванням 5 жовтня було обрано Тетяну Сліпачук. До списку претендентів на місце в ЦВК вона потрапила за квотою парламентської групи "Воля народу".

 
Новою головою ЦВК вперше в історії незалежної України стала жінка — Тетяна Сліпачук
фото: spravedlyvist.com.ua

Однак, як стало відомо УП ще в лютому цього року, Сліпачук представляє "Волю народу" тільки формально, адже внести цю кандидатуру в групі Ярослава Москаленка вирішили на прохання Банкової.

Насправді Сліпачук у ЦВК просувала саме президентська Адміністрація. До того, як стати кандидатом у Центрвиборчком, вона представляла президента в комісії з відбору голови ДБР.

Сліпачук має серйозний авторитет і гарну репутацію в колах українських юристів.

Після здобуття освіти в університеті Шевченка вона 10 років працювала в Міжнародному Комерційному Арбітражному суді при Торгово-промисловій палаті.

З 2004 року Сліпачук була юристом фірми "Василь Кісіль і Партнери", з 2011-го – "Саєнко і Харенко". В останні півтора року вона працювала головним адвокатом юрфірми "Саєнко і Харенко", стала її співвласницею.

У п’ятницю, після оголошення результатів таємного голосування, фірма повідомила, що нова очільниця ЦВК вийшла з її складу.

Заступники голови ЦВК

Під час того ж таємного голосування ЦВК обрала двох заступників своєї очільниці: Олега Конопольського та Євгенія Радченка.

Перший до переліку кандидатів потрапив не одразу, і спершу – як ставленик "Народного фронту". Про це говорили і джерела УП, і давні зв’язки Конопольського з колишнім прем’єром.

Читайте також
У 2009 році він був довіреною особою на той момент кандидата в президенти Арсенія Яценюка та членом його партії "Фронт змін" – з 2008 року і до моменту її ліквідації у 2013-му.

Конопольський донині значиться серед засновників однойменної громадської організації, де він обіймав посаду виконавчого директора.

Однак до списку кандидатів у ЦВК у 2018 році Конопольський потрапив вже з подачі президента. Адміністрація Порошенка за добу змінила перелік, додавши туди соратника екс-прем’єра. Тоді він став 14-м претендентом на 13 місць у Центрвиборчкомі.

58-річний Олег Конопольський має звання Заслуженого юриста. У 1983 році він закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю "Міжнародне право", за 11 років отримав посвідчення адвоката.

Наразі Конопольський є співзасновником трьох київських підприємств, які займаються діяльністю у сфері права, виробництвом з пластмаси та наданням в оренду нерухомості. Однак за 2017 рік задекларував лише 60 тисяч зарплатні та 127 тисяч гривень процентів.

Нинішній заступник голови ЦВК у 2004 році представляв інтереси кандидата в президенти Олександра Омельченка, який судився з прокуратурою через втручання у вибори. Конопольський також був адвокатом співвласника "Студії "1+1" Олександра Роднянського у його суперечці з Ігорем Коломойським.

Колега Конопольського, 45-річний Євгеній Радченко, потрапив до списку кандидатів за квотою "Самопомочі". Саме його в кулуарах парламенту називають найбільш професійним знавцем виборчого законодавства.

 
45-річний Євгеній Радченко потрапив до списку кандидатів за квотою "Самопомочі"
фото: укрінформ

Він магістр права: у 1995 році закінчив педагогічний університет імені Драгоманова, у 2017-му – Європейський університет.

У 2000 – 2003 роках Радченко працював заступником голови "Комітету виборців України", пізніше керував програмами Асоціації американських юристів, а у 2005 – 2010 роках очолював "Комітет виборців".

В автобіографії він пише, що з 2013 року займається підприємницькою діяльністю, з якої за минулий рік задекларував 418,6 тисяч доходу.

Радченко був помічником нардепа від "Нашої України" Володимира Стретовича в Раді 4 скликання. У 2005-2008 роках він був радником з питань виборів та управління координатора проектів ОБСЄ в Україні, 9 років тому директор з розвитку ГО "Інтерньюз-Україна".

Після Революції Гідності новопризначений заступник очільниці ЦВК став головним експертом "Реанімаційного пакету реформ".

Він брав участь у розробці низки законопроектів, пов’язаних із виборами та референдумами, зокрема, Концепції виборчого кодексу у 2000 році та Виборчого кодексу у 2008-2010 роках. За останні 9 років як експерт Венеціанської Комісії працював на виборах у 14-ти країнах.

Секретар ЦВК

Секретарем ЦВК обрали Наталію Бернацьку, яка до заміжжя з керуючим партнером юридичної фірми "Integrites" Русланом Бернацьким носила прізвище Севастьянова.

 
Секретарем ЦВК обрали Наталію Бернацьку
фото: міністерство юстиції

Їй 32 роки, раніше працювала доцентом у національному університеті "Одеська юридична академія", яку в народі називають іменем колишнього голови ЦВК – "академією Ківалова".

З 2015 року Бернацька працювала першим заступником міністра юстиції Павла Петренка. Саме однопартійці Петренка – фракція "Народний фронт" – внесла минулого року кандидатуру Бернацької на розгляд президенту.

Крім цього, тодішня заступниця Петренка була членкинею скандальної конкурсної комісії керівництва ДБР.

Широкому загалу Бернацька стала відома завдяки журналістським розслідуванням "Слідство.Інфо". Журналісти показали, що вона мешкала в елітному житловому комплексі "Новопечерські Липки", та знайшли два її позашляховики, записані на матір Бернацької.

Чому важливо, хто голова і секретар ЦВК?

ЦВК – це саме той орган, який курує всю систему роботи виборчих комісій по всій території країни. Комісія контролює підрахунок голосів та встановлення результатів виборів. Голова комісії та секретар – дві найважливіші позиції ЦВК, які мають блокуючо-контролюючі функції.

Голова призначає на керівні посади ЦВК, скликає засідання комісії, розпоряджається коштами ЦВК та врешті оголошує переможців виборів. Найголовніше – голова відповідає за печатку комісії, а без печатки жодні вибори не дійсні. Умовно кажучи – це головний хедлайнер.

Інший хедлайнер – секретар ЦВК. Через секретаря проходить весь документообіг Центрвиборчкому. Посадовець відповідає за підготовку засідань комісії, контролює, які питання на них виносять, підписує протоколи та забезпечує все діловодство.

За потреби – секретар, як і голова, можуть загальмувати всі рішення комісії та впливати на підрахунок голосів.

***

Опоненти Порошенка боялися, що президент матиме серйозний вплив на нову ЦВК, і в нього таки буде контроль над більшістю її членів.

За підрахунками УП, він матиме контроль над 8-9 членами ЦВК – це нові креатури від БПП, голова комісії Сліпачук та двоє чинних членів, Катерина Махницька та Олег Діденко. Однак для кворуму йому потрібно буде знайти ще 3-4 людини.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді